Amersfoort

Het Eemhuis

Status
In uitvoering
Locatie
Amersfoort (Utrecht)
Verwervingswijze
Europese aanbesteding
Bouwtijd
Oktober 2010 - maart 2013
Opdrachtgever
Gemeente Amersfoort
Architect
Neutelings Riedijk Architecten
Sector
Culturele en openbare gebouwen
In 2010 is Dura Vermeer gestart met de bouw van het Eemhuis te Amersfoort in opdracht van de Gemeente Amersfoort. Het multifunctioneel cultureel centrum Eemhuis is ontworpen door Neutelings Riedijk architecten.

Vier belangrijke culturele Amersfoortse instellingen vestigen zich in het Eemhuis. Het wordt een bijzonder en inspirerend centrum. Scholen in de Kunst, bibliotheek Eemland, Archief Eemland en KAdE krijgen in totaal bijna 15.000 vierkante meter tot hun beschikking.

Het gebouw is georganiseerd als een verticale stapeling van de aanwezige instellingen die de continuïteit van het publieke domein versterken in het gebouw. Op de begane grond wordt het publieke plein een overdekte ruimte, die dienst doet als de foyer van het poppodium. Aan de andere kant vormt het plein stapsgewijs de terrasvormige bibliotheek.

De bovenste verdieping van de bibliotheek heeft een grote open ruimte met uitzicht op de stad. Daarboven zweeft het Archief Eemland dat het plafond van de ruimte vormt. De "zolder" van het centrum herbergt Scholen in de Kunst. De drie afdelingen kunsten (theater & dans, beeldende kunst en muziek) van de school zijn vormgegeven als de afzonderlijke vrijdragende elementen die de kroon van het centrum vormen.