vrijdag 14 april 2017

De plannen om 650 appartementen in de Vlaardingse buurt Holy-Zuidoost te vervangen voor 430 eengezinswoningen werden niet direct door iedereen enthousiast ontvangen. Allard Nieuwstraten,  procesmanager bij  Waterweg Wonen en Marc van Os, ontwikkelingsmanager bij Dura Vermeer werkten de plannen toch uit. Nu de nieuwbouw in volle gang is, wordt duidelijk waarom zij de plannen hebben doorgezet. 

Holy-Zuidoost had tot een paar jaar terug een eenzijdig woningaanbod: te veel goedkope, verouderde flats. Om de buurt een impuls te geven, werden zo’n zeven jaar geleden vier flatgebouwen (ca. 1000 woningen) volledig gerenoveerd. Die flats zijn nu weer als nieuw.

Aantrekkelijk

Maar de buurt moest ook aantrekkelijk gemaakt worden voor gezinnen en starters. Een uitdaging, want onzeker was of mensen in deze buurt een woning zouden kopen. Marc: “Uitgebreid marktonderzoek toonde aan dat weinig mensen de wijk kenden. Sloop en nieuwbouw waren noodzakelijk om de wijk aantrekkelijk te maken en een nieuwe start te geven.” 

Eind 2013 kwamen Dura Vermeer en Waterweg Wonen tot een plan voor een totaal vernieuwde buurt. “De 650 sociale huurwoningen, voornamelijk hoogbouw, moesten plaats maken voor 430 betaalbare eengezinswoningen, waarvan 19 in de sociale sector.”

Bewoners denken mee

Om van dit plan een succes te maken, gingen Dura Vermeer en Waterweg Wonen in gesprek met  wijkbewoners en potentiële nieuwe bewoners. “Dat was nieuw. Voor ons, maar ook voor de gemeente Vlaardingen. Er lag al een stedenbouwkundig plan, maar wij wilden mensen zoveel mogelijk laten meedenken over de nieuwe buurt,” aldus Allard.

Door te investeren in bewoners creëerden Dura Vermeer en Waterweg Wonen draagvlak en ambassadeurs voor de plannen. Marc: “We hebben potentiële kopers bijvoorbeeld gevraagd hoe hun favoriete huis eruit ziet en hoe ze denken over parkeren.” Ook de mening van mensen die al in de wijk woonden was van belang, vult Allard aan: “Hun buurt ging veranderen en velen moesten verhuizen.”

Luikjes

Inmiddels zijn fase 1 en 2 opgeleverd en is gestart met de bouw van fase 3. De nieuwe sociale huurwoningen zijn gerealiseerd, net als bijna honderd koopwoningen. De helft van de te slopen woningen is tegen de vlakte. “Zonder de gesprekken met bewoners had de wijk er nu anders uitgezien,” zegt Marc. “Zo wilden zij woningen met luikjes, daar had ik zelf niet zo snel voor gekozen. Deze woningen waren uiteindelijk zo verkocht.”

De Nieuwe Vogelbuurt bestaat nog altijd voor het grootste deel uit sociale huur. En dat blijft ook zo. Maar dankzij de renovatie, de nieuwbouw en het opknappen van de buitenruimte verrijst in de oksel van verkeersknooppunt Kethelplein wel een moderne, nieuwe buurt. Een kindvriendelijke omgeving met alle voorzieningen binnen handbereik. 

Trots 

Allard en Marc zijn trots. “Het is goed dat we dit traject op deze manier durfden aan te pakken. In het begin stonden wij er nagenoeg alleen voor. Nu zie je dat iedereen erin begint te geloven. Dit was alleen mogelijk dankzij de open, transparante samenwerking tussen de corporatie, Dura Vermeer en de gemeente. De Nieuwe Vogelbuurt wordt een buurt waar Vlaardingen trots op mag zijn.”    

De komende jaren wordt in de Nieuwe Vogelbuurt nog volop gewerkt. Fase 4 van de nieuwbouw is in de verkoop, fase 5 en 6 volgen later dit jaar. Fase 7 tot en met 13 worden voorbereid. Uiterlijk in 2020 moet de buurt helemaal af zijn. 

Bekijk onze vacatures

Uitvoerder Onderhoud en Renovatie (utiliteitsbouw en woningbouw) 's-Hertogenbosch

Uitvoerder Onderhoud en Renovatie (utiliteitsbouw en woningbouw)

Productie / Uitvoering | Bouw en Vastgoed

Uitvoerder Onderhoud en Renovatie (utiliteitsbouw en woningbouw) Amsterdam

Uitvoerder Onderhoud en Renovatie (utiliteitsbouw en woningbouw)

Productie / Uitvoering | Bouw en Vastgoed

Tenderleider Rotterdam

Tenderleider

Project- / Tendermanagement | Infra

Hoofduitvoerder Cruquius

Hoofduitvoerder

Productie / Uitvoering | Infra

© 2018 Dura Vermeer

a proud DotControl creation