Biobased renovatie voor Zoomlandviaduct A58

Natuurlijk uitstraling

Biobased materialen (hout, riet, vezels etc.) lijken hun intrede te doen in de infrastructuur. Dura Vermeer renoveerde het Zoomlandviaduct over rijksweg A58 in Bergen op Zoom met bio-based materialen. Doel is het viaduct een uitstraling te geven die beter aansluit bij de nieuwe 8 kilometer lange fiets- en wandelroute en ecopassage van natuurgebied De Zoom.

Hernieuwbare grondstoffen

De gebruikte materialen zijn gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen in plaats van fossiele grondstoffen. Zo zijn aan weerszijden van het bestaande viaduct schermen aangebracht, die bestaan uit kokers van in epoxy omhuld vlasvezel. De kokers, onderling in hoogte variërend, symboliseren door de wisselende hoogte het glooiend landschap van het Zoomland. Provincie Noord-Holland volgt de stap van Bergen op Zoom en start met het aanpassen van de N231 waarvan een traject van één kilometer weg (Bosrandweg) volledig wordt uitgevoerd met biobased materialen.

In ontwikkeling

Dura Vermeer ontwikkelt nieuwe biobased materialen, test deze op verschillende plekken op het traject en monitort het voor een langere tijd. De materialen worden van berm tot berm gebruikt: zo wordt het asfalt op de rijbaan van biobased bindmiddelen (bijvoorbeeld koolzaadolie) voorzien en verkeersborden van gelamineerde bamboestroken en bio-plastieken gemaakt. Er worden ook biobased producten gebruikt in elementverharding, betonfietspad platen, markering en onder ander openbare verlichtingsmasten. De biobased materialen worden zoveel mogelijk zichtbaar voor de weggebruiker, zoals een 'natuurlijke' bruinige kleur asfalt en zichtbare vezels in het beton.

© 2019 Dura Vermeer

a proud DotControl creation