Boekelosebrug: de eerste energieneutrale brug van Nederland

Uitdagende manier van uitvragen

Hengelo krijgt de eerste energieneutrale brug van Nederland: de nieuwe Boekelosebrug over het Twentekanaal. Gemeente Hengelo en ingenieursadviesbureau Sweco zorgden met hun uitdagende manier van uitvragen voor een ontwerp- en bouwproces met technische innovaties, duurzame slimmigheden en samenwerking met lokale start-ups.

Slim materiaal besparen

Dura Vermeer en het Brusselse architectenbureau Ney en Partners kwamen met een plan voor een brug die nog niet eerder in Nederland is gebouwd. Het resultaat is en slanke integrale brugconstructie, waarbij zowel in vormgeving als in ontwerp- en bouwproces en op het gebied van duurzaamheid volop sprake is van vernieuwing. Door de slanke uitvoering van de brug wordt materiaal bespaard. Dat betekent minder grondstoffen, minder energie bij de productie ervan en minder transport. Een duurzame poedercoating op de leuning van de brug zorgt ervoor dat de brug minder onderhoud nodig heeft. Bovendien wordt de coating op een lage temperatuur gebakken, waardoor het energiegebruik tijdens dit proces sterk afneemt. Verder beschikt de brug over overrijdbare zonnepanelen in het wegdek op de brug. Deze voorzien 662 LED-lichtpunten van energie waarmee de brug ’s avonds en ’s nachts wordt verlicht.

Engineer and Build in Mixed Reality

Eén van de grootste innovaties in het project is het gebruik van het zogenoemde Engineer and Build in Mixed Reality (EBMR). Dankzij deze nieuwe, door Dura Vermeer ontwikkelde techniek, is het mogelijk om het 3D-model van de brug met behulp van de hololens op locatie maatvast in de “echte wereld” te projecteren in zowel ontwerpfase, uitvoeringsfase als beheerfase. Dit levert veel voordelen op in bijvoorbeeld de maatvoering, maar ook in de verificatie tijdens het bouwproces. EMBR wordt bij dit project doorontwikkeld naar een tool voor onder meer maatvoering. Hiervoor slaat Dura Vermeer de handen ineen met Recreate uit Rijssen en Dynteq uit Enschede, beide lokale start-ups.

© 2019 Dura Vermeer

a proud DotControl creation