Circulaire renovatie hoofdkantoor Alliander

80% hergebruik

Bij de renovatie van het hoofdkantoor van Alliander in Arnhem is maar liefst tachtig procent van het gestripte materiaal hergebruikt. Dit alles vanuit het idee dat je ook anders met grondstoffen kunt omgaan, aldus de netbeheerder. Kortom, circulair dus met zo min mogelijk verlies van grondstoffen.

Herbestemming

Tachtig procent van datgeen tijdens de renovatie van het gebouw is afgekomen, is herbestemd. Ongeveer de helft daarvan is hergebruikt in het eigen pand, de andere helft is naar andere projecten gegaan. Zo zijn bijvoorbeeld oude binnendeuren gebruikt voor vloeren in stijgleidingkasten. En isolatie uit de binnenwanden is gebruikt voor de isolatie van de buitenschil. Daarnaast is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van duurzame materialen en voortdurend gezocht naar de meest duurzame aanpak. Zo zijn de pantry’s op de werkvloeren gemaakt van geperst stro en is het bestaande meubilair opgeknapt en teruggeplaatst. Dura Vermeer is blijven meedenken en heeft niet ‘domweg’ uitgevoerd aan de hand van het eisenpakket. Voortdurend heeft Dura Vermeer zich afgevraagd of er echt álles uit de renovatie wordt uitgehaald. Zo kwam Dura Vermeer met een voorstel dat hergebruik van het glas uit het dak mogelijk maakte.

Duurzaam bouwproject: Hoofdkantoor Aliander. 80% hergebruik bij de renovatie van het hoofdkantoor in Arnhem. Lees meer op de website!

Samen met Dura Vermeer heeft Alliander het (her)gebruik van grondstoffen tijdens de renovatie op de kilogram nauwkeurig bijgehouden. Vooraf zijn verschillende circulaire principes ontwikkeld, met als uitgangspunt ‘het oude gebouw als grondstofbank voor het nieuwe pand’. Alle gebruikte materialen zijn in een grondstoffenpaspoort vastgelegd, zodat precies kan worden nagegaan uit welke grondstoffen het gerenoveerde pand bestaat. Als het gebouw ooit gesloopt moet worden, kan exact worden achterhaald welke delen weer kunnen worden hergebruikt.

Energieneutraal

Het nieuwe kantoorpand voor Alliander is nagenoeg energieneutraal. Dit is onder meer bereikt door geen gebruik meer te maken van gas en het dak te voorzien van zonwerende glasplaten met ingebouwde zonnepanelen. De atriumkap bestaat nu voor 80 procent uit zonnepanelen. Hiermee wordt 70 procent minder energie uit het openbare net gehaald, kan energie worden opgeslagen en wordt er gestuurd op energiebehoefte en overschot.

Toekomstbestendig

De renovatie is gebruikt om ook de manier van werken bij Alliander toekomstbestendig te maken. Iedereen werkte individueel achter schotjes. Nu zit het personeel op één van de 700 Arbo-werkplekken op grote open werkvloeren of op één van de andere 1600 zitmogelijkheden in het pand. Medewerkers worden gestimuleerd elkaar te ontmoeten en zien ook meer vreemde gezichten, want de entreehal is vrij toegankelijk. Hierdoor ontstaat een transparante werkomgeving die in verbinding staat met de omgeving.

© 2019 Dura Vermeer

a proud DotControl creation