Ecopave XL: asfalt met twee keer langere levensduur

Asfalt dat minstens twee keer langer meegaat dan normaal: het levert een kostenbesparing op en vermindert overlast voor weggebruikers, maar is bovenal een stuk beter voor onze planeet. Met Ecopave XL ontwikkelde Dura Vermeer hét duurzame alternatief voor regulier asfalt.

Reductie CO2-uitstoot

Dura Vermeer produceert jaarlijks zo’n 900.000 ton asfalt en heeft 18 eigen soorten asfalt op haar naam staan. Eén van de meest duurzame vormen van asfalt valt onder de zogenoemde Ecopave-lijn. Deze asfaltsoorten kunnen bij lagere temperaturen worden geproduceerd. Dit kost minder energie, reduceert de CO2-uitstoot en omdat het aangelegde wegdek sneller afkoelt, is het eerder geschikt voor gebruik.

Duurzaam bouwproject: Zoomlandviaduct, het viaduct over rijksweg A58 gerenoveerd met bio-based materialen. Lees meer op de website!

Net als gewoon asfalt is ook Ecopave XL opgebouwd uit steen en bitumen. Bitumen, dat wordt gewonnen uit ruwe aardolie, is het bindmiddel van asfalt: het maakt het elastisch en draagkrachtig. Bitumen slijt door blootstelling aan klimatologische omstandigheden (denk aan zuurstof, temperatuurwisselingen en ultraviolet licht). Afhankelijk van het type en het gebruik gaat een normale asfaltdeklaag zo’n tien tot vijftien jaar mee. Vervanging van asfalt is kostbaar en tijdrovend. Het levert weggebruikers veel overlast op én is belastend voor het milieu. Ecopave XL wijkt af van regulier asfalt, omdat steen is vermengd met zogenoemd Epoxy Modificatie Bitumen (EMB). Deze unieke bindmiddeleigenschappen zorgen ervoor dat het asfalt elastischer is en ruim tweemaal langer meegaat.

Profijt

Hoewel Ecopave XL duurder is dan regulier asfalt, is de toepassing ervan financieel aantrekkelijk vanwege de lagere “life cycle costs”. De meerkosten bij aanleg vallen weg tegen de voordelen van een significant langere levensduur met minder onderhoud. Zwaar belaste snelwegen gaan minimaal twee keer zolang mee en de levensduur van minder belaste wegen in woonwijken kan oplopen tot veertig jaar. Dit draagt bij aan het verduurzamen van de Nederlandse (snel)wegen. Ook het milieu heeft profijt van deze nieuwe asfaltsoort, onder meer door de productie en verwerking op lagere temperatuur, maar de duurzaamheidswinst zit vooral in de langere levensduur: er hoeft simpelweg minder asfalt geproduceerd te worden. Hierdoor vermindert het gebruik van primaire grondstoffen en is minder transport nodig. Dat levert een aanzienlijke reductie van de CO2-emissie op. Kortom: Ecopave XL staat voor meer kwaliteit en duurzaamheid, tegen een lagere prijs voor mens en milieu.

© 2019 Dura Vermeer

a proud DotControl creation