donderdag 16 maart 2017

Grondwerker Eric Elstgeest (41) brak tijdens het werk zijn arm. Tijdens renovatiewerkzaamheden was hij bezig een afwateringsput in de straat aan te brengen toen hij zich verstapte en in een zelf gegraven kuil viel. “Terwijl ik juist altijd goed oplet.”

Eric en zijn collega’s waren net anderhalve week bezig met de herbestrating van een weg in Leidschendam. Het asfalt moest worden vervangen voor duurzame stenen en er moesten nieuwe afwateringsputten komen. Voor het aanbrengen van zo’n kolk groef Eric een gat van zo’n 90 centimeter diep. Zoals hij dat al honderden keren eerder had gedaan in de 25 jaar die hij als grondwerker actief is. 

Eric stond naast het gat toen het misging. “Ik tilde een pijp op die ik aan de kolk moest monteren.” Precies op het moment dat Eric de pijp optilt uit het zand, loopt een chauffeur langs. “Ik keek naar hem en was zodoende een fractie van een seconde afgeleid. Ik zette mijn voet niet goed neer en viel in de put.”

Eric kon de pijp nog net loslaten en de val met zijn armen breken. Hoewel maar 90 centimeter diep, kwam de klap toch hard aan. “Op de rand van de put lag mijn schep. Ik klapte met mijn pols precies op de steel.” Na zijn landing voelde Eric meteen dat het niet goed was. “Ik zag sterretjes en moest even op mijn knieën in de sleuf gaan zitten. Ik was duizelig en begon te zweten.”

Een machinist schoot de grondwerker uit Ter Aar te hulp. “We zijn een bakkie in de keet gaan doen om van de schrik te bekomen. Toen ik daar zat voelde ik mijn arm kloppen. Na de koffie zijn we naar het ziekenhuis gereden.” Daar bleek de pols van Eric gebroken. Resultaat: 6 weken gips. “Daar baal ik van,” zegt hij. “Ik kan nu mijn werk niet doen.” Dat Dura Vermeer direct vervangende werkzaamheden vond, was voor Eric een geschenk uit de hemel. “Ik hou niet van thuiszitten en niks doen.”

Dankzij eerdere opleidingen kon Eric tijdelijk administratief werk doen op een project in Boskoop. “Op dit project voerden we saneringswerkzaamheden uit, waarbij gevaarlijke stoffen vrijkwamen. Alles wat op zo’n bouwplaats gebeurt, moet nauwkeurig worden gedocumenteerd. Dat was mijn taak.”

Zo’n twee weken geleden (de krant verschijnt 17 maart) mocht het gips eraf. Waar het nou misging die ene dag op de bouwplaats, weet Eric nog steeds niet. “Ik let altijd goed op en er is me nog nooit wat overkomen. Maar ik weet nu: een ongeluk zit in een klein hoekje.”

Bekijk onze vacatures

BIM Engineer / Werkvoorbereider Hengelo

BIM Engineer / Werkvoorbereider

BIM/Werkvoorbereiding/Calculatie | Bouw en Vastgoed

Senior Constructeur Kunstwerken 's-Hertogenbosch/ Hoofddorp

Senior Constructeur Kunstwerken

Ontwerp/Advies/Engineering | Infra

Werkvoorbereider BIM (Utiliteitsbouw) Rotterdam

Werkvoorbereider BIM (Utiliteitsbouw)

BIM/Werkvoorbereiding/Calculatie | Bouw en Vastgoed

Senior Werkvoorbereider Onderhoud en Renovatie Groningen / Stadskanaal

Senior Werkvoorbereider Onderhoud en Renovatie

BIM/Werkvoorbereiding/Calculatie | Bouw en Vastgoed

© 2018 Dura Vermeer

a proud DotControl creation