donderdag 7 september 2017

De Lelystadse Boer, een groep van zeventig verenigde boeren, gaat het gras op het nieuwe Lelystad Airport de komende vijftien jaar beheren en onderhouden. Dat zijn Dura Vermeer en de boeren overeengekomen. Dura Vermeer legt op dit moment de lucht- en landzijdige infrastructuur aan (inclusief meerjarig onderhoud) voor de nieuwe luchthaven van Lelystad. 

​Dura Vermeer is, samen met advies- en ingenieursbureau Advin, naast het ontwerp en de realisatie van de land- en luchtzijdige infrastructuur, ook verantwoordelijk voor het langjarige onderhoud van Lelystad Airport. Een deel daarvan is nu uitbesteed aan De Lelystadse Boer. Het betekent dat de boeren uit het gebied het gras rondom de vernieuwde start- en landingsbaan gaan inzaaien met een speciaal grasmengsel dat vogelwerend werkt. Het verse gras zal volgens strak regime door de rentmeesterboeren worden verzorgd, bemest en gemaaid.  

Projectdirecteur Frank Mollenhof van Dura Vermeer: "De Lelystadse Boer heeft laten zien innovatief en ondernemend te zijn en heeft kunnen aantonen aan de hoge veiligheidsstandaard te zullen voldoen. Veiligheid is bij het werken op een luchthaven van het allergrootste belang, in de manier van werken en als het gaat om het vogelwerendheid. Het werken met de boeren uit de omgeving is bovendien een heel mooi gegeven."

Voor De Lelystadse Boer was de overeenkomst een belangrijk doel: "We hebben vanaf onze oprichting gezegd dat niemand het gras op Lelystad Airport beter zou kunnen onderhouden dan de boeren uit het gebied zelf", zegt Gerben van Lenthe, die via belangenorganisatie LTO Noord het aanbestedingsproces voor de Lelystadse Boer begeleidde. "Door als boeren gezamenlijk op te treden konden we goed inschrijven op deze aanbesteding. Er komt heel wat kijken bij het onderhouden van een luchthaven, maar samen hebben we genoeg kennis en slagkracht om het waar te maken."

 

Duurzame toepassingen voor gemaaid gras


De Lelystadse Boer treft de laatste voorbereidingen voor de inzaaiwerkzaamheden. Volgend jaar zal het jonge gras voor het eerst geklepeld worden. Een volgende uitdaging voor de boeren is om het vrijkomende gras te kunnen verwaarden. Dat kan bijvoorbeeld door de vezels te gebruiken als verpakkingsmateriaal voor de horeca op het vliegveld.

Foto v.l.n.r.: Frank Mollenhof (projectdirecteur Dura Vermeer), Rob ter Haar (voorzitter Lelystadse Boer), Hanne Buis (directeur Lelystad Airport), Jaap Lodders, gedeputeerde en Jop Fackeldey (wethouder).

© 2019 Dura Vermeer

a proud DotControl creation