maandag 12 juni 2017

Bouw- en ontwikkelcombinatie Dura Vermeer en M.J. de Nijs heeft met succes de eerste van in totaal vier vakwerkspanten van het iconische woongebouw Pontsteiger aan het Amsterdamse IJ geplaatst. Op de 18e verdiepingsvloer, op een hoogte van 65 meter, vormen de spanten de basis voor een brugconstructie tussen de twee woontorens van het project. Pontsteiger krijgt daarmee zijn definitieve vorm: een 90 meter hoog baken in het IJ. De werkzaamheden zullen deze week verder worden afgerond.

Spanten van 55.000 - 78.000 kilo

Het kostte staalleverancier Buiting ruim een half jaar om de spanten te fabriceren. De lichtste weegt 55.000 kilogram en de zwaarste 78.000. Om de spanten uiteindelijk op hun plek te hijsen, zijn er twee 500 tons mobiele kranen nodig. De vier stalen vakwerkspanten vormen de basis voor de brugconstructie.

De stalen gevaartes zijn per boot via het Twentekanaal over het IJsselmeer aangeleverd uit Almelo. Om de spanten van de fabrikant naar de kade te brengen, moest het konvooi dwars door het weiland en moesten zelfs lantaarnpalen worden verwijderd. Na aankomst bij de kade zijn de spanten in de boot gehesen en gereed gemaakt om naar Pontsteiger te gaan.

Betrokken bouwpartijen kijken met trots terug op dit bijzondere moment voor de Nederlandse bouwwereld. ‘Dit is echt een huzarenstukje. Zowel voor de bouw- en ontwikkelcombinatie, als voor de staalleverancier, de montageploeg en alle overige partijen. Pontsteiger is een uniek project en iedereen die hierbij betrokken is, is laaiend enthousiast.’

Veiligheid boven alles

Het inhijsen is een complexe handeling met de nodige veiligheidsrisico’s. Veiligheid staat boven alles gedurende het hele proces. ‘De handeling vergt een minutieuze voorbereiding. We hebben alles dubbel gecheckt en in het werk nagemeten zodat het hijsen vlekkeloos zou verlopen,’ zegt Ronald Vonk, projectdirecteur van de bouwcombinatie. ‘Alle veiligheidsrisico’s hebben we vooraf tot het minimum gereduceerd.’

Over Pontsteiger

In de Amsterdamse Houthaven werkt bouw- en ontwikkelcombinatie Dura Vermeer en M.J. De Nijs aan Pontsteiger, een 90 meter hoog appartementencomplex aan het water. Het complex bestaat uit een U-blok en twee woontorens met 252 huurappartementen in de vrije sector, 1500 m2 aan ruimte voor commerciële doeleinden, 323 parkeerplaatsen en 28 ligplaatsen van boten. De woontorens worden op 65 meter hoogte verbonden met een brug van 8 verdiepingen. De brug bevat 66 luxe penthouses waarvan nog enkele te koop zijn.

De vrije sector huurwoningen worden naar verwachting in mei 2018 opgeleverd. De penthouses worden in september 2018 opgeleverd. 

Bekijk onze vacatures

Verkoper sanitair / woonadviseur Showroom THUIS Haarlem

Verkoper sanitair / woonadviseur Showroom THUIS

Kopersadvies / Bewonerscommunicatie | Bouw en Vastgoed

Werkvoorbereider BIM Cruquius

Werkvoorbereider BIM

BIM / Werkvoorbereiding / Calculatie | Bouw en Vastgoed

Kostendeskundige Cruquius

Kostendeskundige

BIM / Werkvoorbereiding / Calculatie | Bouw en Vastgoed

Senior Controller Houten

Senior Controller

Administratief / Financieel | Bouw en Vastgoed

© 2018 Dura Vermeer

a proud DotControl creation