woensdag 21 december 2016

Het Rotterdamse Hofpleintheater is weer open, maar nog nauwelijks herkenbaar. Na een grondige verbouwing heeft het jeugdtheater nu een echte foyer met een bar en zitjes op de begane grond. De entree hoeft ook niet meer gedeeld te worden met twee aangrenzende scholen. De oude ontvangstruimte op de eerste etage is omgetoverd tot vijf nieuwe repeteer- en lesruimtes. Vier maanden had Dura Vermeer nodig om de gehele begane grond en eerste etage van het jeugdtheater op te knappen. 

Professionele foyer

Die transformatie gaf het hele theater een heel nieuw uiterlijk. Van de kale, lege entree aan het Waterplein is een professionele theaterfoyer gemaakt. Gasten worden hier sinds 15 december aan de bar ontvangen voor een drankje, ze kunnen lekker zitten en voor kinderen zijn er zelfs speeltoestellen. De voormalige ontvangstruimte op de eerste etage is getransformeerd in vijf nieuwe praktijkruimtes voor lessen, workshops en repetities. Alle ruimtes hebben nieuwe vloeren, plafonds en (geluidsdichte) wanden en zijn gemakkelijk afzonderlijk te verhuren.

Zoveel mogelijk gerealiseerd

Eigenlijk is alleen de theaterzaal nog hetzelfde. Om zoveel mogelijk uit het beschikbare budget te halen had projectleider Martine van Duijvenbode voortdurend overleg met de opdrachtgever: “De directie moest keuzes maken en de zaal voldeed nog prima. Wij hebben steeds meegedacht over hoe we zoveel mogelijk van de wensen binnen het budget konden realiseren.”

Het budget van 1,2 miljoen euro komt deels uit de spaarpot van het theater en deels uit crowdfunding en sponsoring. Ook Dura Vermeer heeft gesponsord. “Het bouwteam heeft zelf ook extra’s toegevoegd, zoals een glijbaan en een zithoek van pallets in de foyer,” zegt Van Duijvenbode. “Voor een kurkenbord hebben we tijdens de bouwvergadering 1.000 kurken geverfd.”

Maaskant

Na ROC Zadkine en het Grafisch Lyceum is het Hofpleintheater het laatste deel van het Technikon-complex van ontwerper Hugh Maaskant dat verbouwd wordt door Dura Vermeer. Bijzonder is dat het markante gebouw in 1970 ook door Dura Vermeer (toen Dura Aannemingsmaatschappij) is gebouwd. 

Tijdens de verbouwing is in het theater zoveel mogelijk van de oorspronkelijke basis van hout, staal en beton bewaard gebleven. “Zelfs een verouderde houten garderobekast van Maaskant hebben we kunnen behouden door het materiaal te verwerken in de bar. De bar is meteen de eyecatcher van de foyer geworden.” In die theaterfoyer zijn niet alleen bezoekers van het theater welkom. Van woensdag tot en met zondag kan iedereen binnenlopen voor een drankje.

Bekijk onze vacatures

Content marketeer Houten

Content marketeer

Marketing / Communicatie / Sales | Bouw en Vastgoed

Vestigingsleider Onderhoud en Renovatie Hengelo

Vestigingsleider Onderhoud en Renovatie

Directie | Bouw en Vastgoed

junior tendermanager Houten

junior tendermanager

Trainee | Bouw en Vastgoed

Allround werkvoorbereider BIM Apeldoorn / Arnhem / Amersfoort

Allround werkvoorbereider BIM

BIM / Werkvoorbereiding / Calculatie | Bouw en Vastgoed

© 2018 Dura Vermeer

a proud DotControl creation