donderdag 14 januari 2016

STICHTING BORGT UNIFORM WERKEN MET BIM BIJ ONTWERPMODELLERING

De Nederlandse Revit Gebruikers Groep (RevitGG) heeft samen met de oorspronkelijke auteurs van de Nederlandse Revit Standards (NLRS) het initiatief genomen om afspraken rondom het gebruik van Revit software voor bouwontwerp te borgen en gratis beschikbaar te stellen. Hiertoe hebben zij samen met andere marktpartijen uit de bouwbranche de Revit Standards Foundation (RSF) opgericht. Deze stichting moet het intellectueel eigendom van de NLRS als open standaard bewaken én zekeren.

Doel is dat alle partijen in het bouwproces die werken met BIM (Bouw Informatie Model) op uniforme wijze zijn bouwontwerp modelleert en gebruik kunnen maken van de juiste standaard bibliotheek. Hiermee willen partijen bevorderen dat er minder misverstanden ontstaan tussen de verschillende stakeholders in het bouwproces en zij makkelijker de informatie kunnen filteren uit het model die voor hen van toepassing is.

Breed draagvlak

De Revit Standard Foundation is opgericht met steun van een groot aantal toonaangevende partijen in de bouw, waaronder Dura Vermeer, die samen ervoor willen zorgen dat er een goede open standaard komt die toekomstbestendige oplossingen biedt voor het gebruik van Autodesk Revit. Met name bouw gerelateerde bedrijven, softwareleveranciers, gebruikersgroepen en adviseurs op techniek en IT gestuurde bedrijfsprocessen zijn aangesloten bij de stichting. De oprichting van de stichting wordt toegejuicht door overkoepelende brancheorganisaties als Het BIM Loket, BIR (Bouw Informatie Raad) en UNETO-VNI (ondernemersorganisatie voor de installatiebranche).

Mark Wieringa, voorzitter van RSF en een van de oorspronkelijke auteurs van de NLRS: “We hebben de standaard geschreven en middels deze Foundation willen we onze gebruikersrechten overdragen. Daarmee handelen we helemaal in de geest van deze open standaard: van en voor iedereen. Met de oprichting van deze stichting kunnen we die open structuur behouden, bewaken, doorontwikkelen, onderhouden en de openheid ervan borgen.” Wieringa geeft verder aan de open standaard ook internationaal te willen doorontwikkelen: “We zijn inmiddels aangesloten bij vele initiatieven in het buitenland en de eerste samenwerkingen zijn een feit.”

Gert-Jan Ditsel, BIM manager bij Dura Vermeer en vice-voorzitter van RSF vult aan: “Een open standaard en projecttemplate die gratis te gebruiken is, is niet alleen belangrijk, maar zelfs noodzakelijk. Als die er niet is, dan krijg je namelijk te maken met (soms kostbare) licenties. Juist omdat het gratis is, kun je het gebruik ervan ook adviseren of zelfs voorschrijven aan iedereen die meewerkt aan een bouwkundig, constructief of installatietechnisch model. Door de structuur en opbouw aan te houden van de standaard, geef je structuur aan BIM én aan het proces.”

© 2019 Dura Vermeer

a proud DotControl creation