Vorige
Nieuws

Tricht vrij van overwegen

Spooronderdoorgang Nieuwsteeg in Tricht geopend

De laatste van drie onderdoorgangen in Tricht, de Nieuwsteeg, is op 1 maart opengesteld. Een belangrijke mijlpaal in het meerjarige programma om tussen Amsterdam en Eindhoven meer treinen te laten rijden. Met de opening van deze derde en laatste onderdoorgang komt ook het einde in zicht van een lange en intensieve samenwerking binnen de Lingense Alliantie (ProRail, Mobilis en Dura Vermeer).

Om 10 uur in de ochtend werd de verbinding tussen het oosten en westen van Tricht weer in ere hersteld met de opening van de onderdoorgang bij de Nieuwsteeg. De onderdoorgang vervangt de laatste overweg in het dorp Tricht, die afgelopen zomer is gesaneerd. De overweg die er tot en met 1 augustus 2021 lag, werd druk bereden door vrachtwagens die bij de nabijgelegen bedrijven moesten zijn. Maar de smalle straten waren eigenlijk niet geschikt voor doorgaand vrachtverkeer. Door de aanleg van De Hooglandscheweg, een nieuwe randweg, kan het (vracht)verkeer volledig rondom het dorp worden afgewikkeld.

Grote scope

Met de ingebruikname van de onderdoorgang Nieuwsteeg is een belangrijk deel van project Spooromgeving Geldermalsen zo goed als af en is de spoorinfrastructuur klaar voor de toekomst. 

1
3

Rijke historie

Het ontwerp van de onderdoorgang kent een rijke historie met veel inbreng uit de omgeving. Sterker nog: de onderdoorgang is er gekomen om tegemoet te komen aan de wens van bewoners om de dorpskernen aan weerszijden van het spoor in verbinding met elkaar te houden. Een van de wanden van de onderdoorgang wordt nog bekleed met mozaïektegels naar een landschapsfoto uit Tricht. De inwoners konden in juni 2020 stemmen op drie mogelijke kunstuitingen van mozaïek op de wand in de onderdoorgang. 

Groene toekomst

Er vinden nog enkele afrondende werkzaamheden plaats en bovendien wordt de omgeving van de onderdoorgang in 2022 een stuk groener. De al geplante hedera zal binnenkort de geluidsschermen begroeien en er worden nog nieuwe bomen geplant, zodat het werk landschappelijk meer past in zijn omgeving.

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!