donderdag 22 december 2016

U heeft er maanden naar uitgekeken en daar is het dan: uw nieuwe of compleet gerenoveerde schoolgebouw. Maar dan? Hoe houdt u het pand zo lang mogelijk in de staat waarin u het krijgt opgeleverd? En tegen welke kosten? Dura Vermeer heeft het antwoord. Dankzij een zogenoemd DBMO-contract hoeft u zich nooit meer druk te maken om onvoorspelbare exploitatiekosten en kunt rekenen op een energiezuinig, flexibel en altijd bijdetijds schoolgebouw.  

DBMO staat voor Design, Build, Maintain en Operate. Wat we daarmee willen zeggen, is dat wij niet alleen de bouw of renovatie van een pand realiseren, maar ook het ontwerp én het onderhoud en beheer na oplevering voor onze rekening nemen. Tine-Loes Hemmes, Projectmanager Klant en Markt bij Dura Vermeer legt uit: “Je betaalt een bedrag voor de bouw en een jaarlijks bedrag voor onderhoud en beheer. Hierdoor heb je als eigenaar en gebruiker geen omkijken meer naar het gebouw.”

Bij het aangaan van een DBMO-overeenkomst slaan Dura Vermeer en haar opdrachtgever de handen ineen. Samen gaan wij vooraf op zoek naar de best mogelijke combinatie van wensen en mogelijkheden. Tegen een zo laag mogelijke prijs. Een prijs die voor u als opdrachtgever in elk geval vastligt. 

Natuurlijk zijn de wensen van een opdrachtgever altijd leidend voor Dura Vermeer, ook bij een DBMO-contract kijken we net even verder. “We zoeken naar de wensen achter de vraag,” zegt Hemmes. “Waar komt een bepaalde vraag uit voort? En hoe kunnen we die achterliggende wens zo goed mogelijk inwilligen? Bij de realisatie van multifunctioneel schoolgebouw de Veste in Borne leidde dit bijvoorbeeld tot een gebouw met naast energetische duurzaamheid ook educatieve duurzaamheid.”

Van beide partijen wordt dan ook een grote mate van betrokkenheid verwacht, zegt Hemmes. “Bij een DBMO-contract zijn Dura Vermeer en de opdrachtgever samen verantwoordelijk voor het lange termijn-resultaat.”

Een voorbeeld van zo’n lange termijn-resultaat zijn de energievolumegaranties die Dura Vermeer geeft bij het afsluiten van een contract. “Wij garanderen het energieverbruik. Die garanties maken we waar door voor de best passende energieopwekkende en -besparende materialen te kiezen, zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen en triple-glas. Vallen de kosten onverhoopt hoger uit, dan zijn ze voor ons.” 

Ook het onderhouden en beheren van een schoolgebouw maakt deel uit van het DBMO-concept. “Logischerwijs zoeken we vooraf naar de meest onderhoudsvriendelijke materialen, die een maximale flexibiliteit bieden. Een school moet met zijn tijd kunnen meegaan. Zo krijg je het meest optimale gebouw met zo min mogelijk gebruikskosten.”

In het DBMO-contract combineert Dura Vermeer een aantal expertises, waaronder bouw en onderhoud. “Maar goede kwaliteit bieden in het stapelen van stenen kunnen grote bouwbedrijven allemaal. In deze contractvorm kunnen wij onze expertise in ontwerpen, onderhoud en beheer laten zien en van toegevoegde waarde zijn. Bijvoorbeeld omdat we kunnen meedenken in meervoudig ruimtegebruik en  het gebouw zo kunnen ontwerpen dat de school in de toekomst eenvoudig kan uitbreiden. Dat is een groot verschil.” 

Deze contractvorm heeft de toekomst, verwacht Hemmes. De eerste succesvolle DBMO-resultaten zijn inmiddels daar. Zo leverde Dura Vermeer onlangs het bovengenoemde schoolgebouw aan de gemeente Borne en Kinderopvang Borne. De Veste is een energiezuinige school, een kinderopvang en een sportaccommodatie in een flexibel pand. “Dankzij het DBMO-contract nemen we deze opdrachtgevers alle zorg uit handen. Zij hoeven zich niet bezig te houden met het onderhoud en weten precies welke exploitatiekosten ze jaarlijks kunnen verwachten. Door gebruik te maken van onze expertise kunnen zij zich bezighouden met waar zij goed in zijn.”

© 2019 Dura Vermeer

a proud DotControl creation