In de regio Arnhem

Arnhem is voor Alliander de cirkel rond

De ambitie omanders” met grondstoffen om te gaan, heeft bij netbeheerder Alliander geleid tot een circulaire renovatie van haar bestaande hoofdkantoor in Arnhem. Maar liefst tachtig procent van het gestripte materiaal is hergebruikt. Ongeveer de helft daarvan is toegepast in het eigen pand en de andere helft is naar andere projecten gegaan

Alliander heeft hiermee een duidelijk signaal afgegeven aan de omgeving: de grondstoffenvoorraad raakt op, zuinigheid en slim (her)gebruik zijn geboden. In een circulaire economie bestaat geen afval meer. Producten en materialen worden efficiënter ontworpen en zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat hergebruikt, passend bij de ambitie van de overheid: Nederland Circulair in 2050.

Voor Alliander dus geen nieuwbouw, maar een renovatie met zo min mogelijk verlies van grondstoffen. In Dura Vermeer werd een gedreven partner gevonden. Volgens Ton Bernts, manager Shared Services Facilities bij Alliander, is Dura Vermeer tijdens de renovatie blijven meedenken. ‘Dura Vermeer voert niet domweg uit aan de hand van een eisenpakket, maar dragen oprecht bij aan de verwezenlijking van onze ambities. Net als wij, heeft Dura Vermeer zich voortdurend afgevraagd: Halen we er nu echt álles uit? Zo kwamen zij met een slim voorstel dat hergebruik van het glas uit het dak mogelijk maakte. Dat is goud waard.’

Bij de renovatie van het hoofdkantoor in Arnhem werd tachtig procent van het gestripte materiaal hergebruikt. Het (her)gebruik van grondstoffen is op de kilo nauwkeurig bijgehouden in een materialenpaspoort. Het circulaire karakter komt overal in het gebouw terug.

Nagenoeg energieneutraal

Het nieuwe kantoorpand is nagenoeg energieneutraal. Dit is onder meer bereikt door geen gebruik meer te maken van gas en het dak te voorzien van zonwerende glasplaten met ingebouwde zonnepanelen. De atriumkap bestaat nu voor tachtig procent uit zonnepanelen. Hierdoor wordt er zeventig procent minder energie uit het openbare net gehaald, kan energie worden opgeslagen in de kelder en wordt er gestuurd op energiebehoefte en overschot.

De renovatie is aangegrepen om ook de manier van werken bij Alliander toekomstbestendig te maken. Zo zijn grote open werkvloeren met arbo-werkplekken en zitmogelijkheden gecreëerd in plaats van het werken achter schotjes.


  • LocatieArnhem

VRAGEN? NEEM CONTACT MET ONS OP!

Je contactinformatie

© 2018 Dura Vermeer

a proud DotControl creation