Vorige
Blog

Blog Sven van Es | “Het traineeship bracht mij een rol als adviseur duurzaamheid en inmiddels manager”

Sven (29) werkt als Manager Duurzaamheid bij Dura Vermeer. Een rol waarin hij uiteindelijk terechtkwam via het traineeship. De noodzaak van de duurzaamheidstransitie motiveert hem om het onderwerp dagelijks met beide handen aan te pakken. Sven: “Dura Vermeer heeft de wil en middelen om de bouwsector duurzamer te maken. De ideale condities om als trainee met deze uitdaging aan de slag te gaan.”

Via de hbo-opleiding Civiele Techniek aan de Avans Hogeschool kwam Sven in contact met Dura Vermeer. Sven: “Ik liep twee keer stage bij Dura Vermeer Divisie Infra op het kantoor in Den Bosch. De eerste keer als werkvoorbereider op projecten en de tweede keer als projectondersteuner bij het bedrijfsbureau. Daar calculeerde ik en werkte ik aan een duurzaamheidsvraagstuk voor de gemeente Utrecht.” Hij vervolgde zijn studie met een minor Sustainable Building Engineering in Finland en studeerde af bij een ingenieursbureau in Nederland. “Ik ontwikkelde een tool die automatisch de CO2-uitstoot van constructiematerialen tijdens de ontwerpfase inzichtelijk maakt”, aldus Sven.

Traineeship

De interesse voor het thema duurzaamheid was daarmee aangewakkerd, maar Sven kwam erachter dat hij liever bij een bouwbedrijf aan de slag ging. “Een kantoorbaan van 8 tot 5 beviel mij niet”, vertelt hij. “Toen dacht ik: dan moet ik bij een bouwbedrijf aan de slag. Ook omdat ik op grote projecten wilde werken.” Hij had het erg naar zijn zin gehad tijdens zijn stages bij Dura Vermeer en besloot op de koffie te gaan om de mogelijkheden te verkennen. Sven: “Ik had nog niet echt een idee wat ik wilde gaan doen. Buiten op de projecten werken? Of toch weer bij het bedrijfsbureau aan de slag? Een traineeship bood mij de mogelijkheid om verschillende functies beter te leren kennen op een laagdrempelige manier.”

Sven begon het traineeship op een vertrouwde plek bij het bedrijfsbureau van Dura Vermeer Infra Regio Zuid Oost in Den Bosch. “Ik ging weer aan de slag als calculator”, vertelt Sven. “Maar na een aantal maanden kwamen er ook duurzaamheidsvraagstukken op mijn pad.” Hij was van plan om in de volgende periode als uitvoerder aan de slag te gaan, maar zijn manager had een ander plan voor Sven. “Hij kwam naar mij toe en zei: ‘Ik zie dat je enthousiast wordt van duurzaamheidsopgaves. Waarom blijf je niet hier bij het bedrijfsbureau om samen met mij een functie rondom duurzaamheid vorm te geven?’ Op dat moment bestond er namelijk nog niet zo’n functie”, legt Sven uit. Hij nam het aanbod van zijn manager aan. Sven: “Ik ben nog altijd blij dat hij toen zag welke rol duurzaamheid in de toekomst zou gaan spelen en dat hij mij de kans gaf om daar mijn fulltimebaan van te maken.”

Manager duurzaamheid

Sinds 2022 is Sven niet langer adviseur duurzaamheid, maar werkt hij als manager duurzaamheid bij meerdere bedrijfsonderdelen van Dura Vermeer. In die rol is hij mede-verantwoordelijk voor duurzaamheid op de projecten. Sven: “Ik kom op verschillende locaties in het land. Daar kijk ik samen met de projectteams op welke manier we de projecten duurzamer kunnen inrichten.” Ook heeft hij regelmatig afspraken bij opdrachtgevers om het gesprek aan te gaan over de duurzaamheidstransitie. “We kunnen de transitie alleen versnellen door samen te werken met onze partners”, benadrukt Sven. “Ik probeer daarom in gesprek te blijven met onze opdrachtgevers, conculega’s en partners en aan te kaarten dat we alleen door samen te werken een omslag kunnen maken.”

Als manager duurzaamheid is Sven ook captain van het ‘Transitiepad Wegverharding’, waarmee wordt gewerkt aan de verduurzaming van asfalt en bestratingsmateriaal binnen Dura Vermeer. Sven: “Het is een van de vier transitiepaden die we binnen Dura Vermeer Divisie Infra hebben binnen onze Net Zero-strategie – naast de verduurzaming van railinfra, het materieel en onze kunstwerken. Nu bestaat ongeveer 50% van het asfalt dat we gebruiken uit gerecycled asfalt. Ons doel is om dat percentage voor 2030 te verhogen naar 100%. Daarom ontwikkelen we nieuwe, duurzame asfaltmengsels. Die testen we en passen we toe op de projecten.”

Op Naar Net Zero bij Dura Vermeer
Hoe gaan wij Op Naar Net Zero?

Noodzaak

Svens interesse voor duurzaamheid ontstond tijdens zijn minor in Finland en groeide toen hij binnen Dura Vermeer de kans kreeg om zich in het onderwerp te specialiseren. Sven: “Het is echt belangrijk dat we nu actie ondernemen. Anders ziet de wereld er over 20 jaar niet meer zo groen en mooi uit. Ik heb tijdens het duiken met eigen ogen gezien dat de koraalriffen verslechteren. Als we nu niks doen, dan is het te laat. Die noodzaak voor verandering motiveert mij om elke dag met het thema aan de slag te gaan.”

Sven wordt in zijn missie gesteund door Dura Vermeer. “Volgend jaar bestaan we 170 jaar en we willen nóg een keer 170 jaar bestaan. Dat kan niet als we op de traditionele manier blijven bouwen. We maken schade aan het milieu en putten grondstoffen uit. Het moet écht anders”, benadrukt Sven. Vorig jaar zette Dura Vermeer haar handtekening onder een Net-Zero Commitment bij het Science Based Targets Initiative (SBTi). Hiermee bindt het bedrijf zich aan de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs om de wereldwijde temperatuurstijging tot 1,5°C te beperken. Met deze Net Zero-strategie reduceert Dura Vermeer haar CO2-uitstoot in 2030 met 50% en 100% in 2050

Persoonlijke ontwikkeling

De duurzaamheidstransitie is niet het enige wat Sven bindt aan Dura Vermeer. “De collega’s hebben een groot aandeel in mijn werkplezier. Ik ben een Brabander en houd van gezelligheid. Daaraan is bij Dura Vermeer geen gebrek”, lacht Sven. Het netwerk van Jong Dura Vermeer leverde hem mooie contacten op binnen het bedrijf. Sven: “Iedereen onder de 30 kan zich hiervoor aanmelden. Samen bezoek je bedrijven en onderneem je leuke activiteiten. Hierdoor leer je ook collega’s uit andere regio’s of van andere disciplines kennen. Heel leuk en waardevol!”

Daarnaast vindt Sven het belangrijk dat er binnen Dura Vermeer aandacht is voor persoonlijke ontwikkeling. Sven: “Ik ben nu mijn functie aan het herschrijven, zodat ik mijzelf kan blijven uitdagen. Dat daar ruimte voor is, waardeer ik enorm.” Het talentenprogramma van De Baak – dat hij volgde tijdens het traineeship – bracht Sven ook veel op persoonlijk vlak. Sven: “Daarvoor vond ik het lastiger om mijn gevoelens te delen. In het programma leerde ik om het gesprek hierover aan te gaan. Daardoor ben ik nu veel meer open, ook naar mijn familie en vrienden.”

 

Wil jij ook aan de slag met duurzaamheidsopgaves binnen de bouwsector? Solliciteer dan nu voor een traineeship bij Dura Vermeer!

 

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!