Vorige
Blog

Hoofduitvoerder Stefan blikt tevreden terug op spannende overstap: ‘Dit is mijn plek’

Vijf jaar geleden voelde het als een spannende stap, maar spijt heeft hoofduitvoerder Stefan den Hertog nooit gehad van zijn overstap naar Dura Vermeer Bouw Zuid West. “Ik ben in een warm bad terechtgekomen.”

Een voorzichtige jongen. Zo omschrijft Stefan den Hertog zichzelf. Iemand die goed en lang nadenkt over grote keuzes. Hij was niet op zoek naar een nieuwe baan toen een oud-collega, die recent de overstap had gemaakt naar Dura Vermeer Bouw Zuid West, in 2018 opperde om een keer in gesprek te gaan met zijn nieuwe werkgever. “Ik twijfelde”, geeft Stefan toe, “ik had het goed naar mijn zin bij mijn vorige werkgever en vond het spannend om dat op het spel te zetten. Maar ik had mezelf voorgenomen dat als de kans zich zou voordoen om een overstap te maken naar een grotere bouwer met uitdagendere projecten, ik die moest grijpen. Ik was klaar voor een volgende stap in mijn carrière.”

Familiebedrijf
Ondanks zijn voorzichtige en analytische aard, was Stefan direct na het eerste kopje koffie bij Dura Vermeer Bouw Zuid West om. “Mijn onderbuikgevoel zei dat het goed zat. Ik merkte direct dat de cultuur van een familiebedrijf behouden is gebleven. Het voelde laagdrempelig, open én er werd direct gesproken over toekomstperspectief. Als ik wilde doorgroeien, kon dat binnen Dura Vermeer.” Stefans gedachten gingen naar zijn ambitie om hoofduitvoerder te worden. Een ambitie die hij tijdens die eerste gesprekken nog niet durfde uit te spreken. “Ik wilde niet direct te hoog van de toren blazen”, vertelt hij bescheiden, “ik wilde mezelf eerst bewijzen.” En dat heeft hij gedaan. In 2022, vier jaar na zijn indiensttreding, groeide hij door naar de functie van hoofduitvoerder. “Voor mij een bevestiging dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik zie het als een erkenning van mijn kunnen. Heel gaaf.”

Stefan in de lobby van het nieuwe ChemTech Centre

"Ons team stond als een huis. Er was geen uitdaging te groot en we hebben de bouw van het ChemTech Centre samen tot een goed eind gebracht mét veel werkplezier."

Werkzaamheden van een hoofduitvoerder
Wat Stefan precies doet als hoofduitvoerder? “Het is zo allesomvattend, dat ik het lastig vind om samen te vatten”, geeft hij toe. “Het is een combinatie van regelen, plannen, coördineren, communiceren en controleren. Je kan mij eigenlijk zien als hét aanspreekpunt van de bouw. Ik zorg dat iedereen weet waar ze aan toe zijn en dat iedereen zijn werk kan uitvoeren doordat de juiste materialen op het juiste moment op de juiste plek aanwezig zijn.” Ook monitort Stefan de financiële kaders van het project, draagt hij zorg voor de veiligheid van al het bouwpersoneel én, niet geheel onbelangrijk: “Ik zorg dat we het fijn hebben samen.”

Een goede sfeer is volgens de hoofduitvoerder namelijk essentieel: “Hoe beter de sfeer, hoe beter we communiceren en hoe beter het eindresultaat. Het is een speerpunt van mij als teamcaptain om altijd met iedereen in gesprek te blijven.” Mede om die reden vindt Stefan het belangrijk zijn gezicht veelvuldig te laten zien op de bouwplaats. “Ik wil met eigen ogen zien wat er gebeurt en hoe mensen werken. Daarnaast ben ik een buitenmens. Je moet mij niet dagelijks op kantoor zetten. Ik geniet van de flexibiliteit van mijn functie, waarin ik de ruimte kan pakken om regelmatig op de bouw te staan.” Want voor Stefan, die als 18-jarige als timmerman begon, is er niks mooiers dan een gebouw overeind zien komen. “Ik ga op vrijdagmiddag met voldoening naar huis als ik de bouwhekken afsluit en zie welke stappen mijn team onder mijn begeleiding heeft gezet. Dat geeft echt een kick.”

"Dura Vermeer Bouw Zuid West voelt voor mij als een warm bad."

Entree van het nieuwe ChemTech Centre gebouw

Teamwork
Een project waarbij sfeer doorslaggevend was, was de bouw van het Centre for Chemistry and Technology voor de Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW). Dit project werd begin 2023 opgeleverd. “Een hele mond vol”, grapt Stefan. “Simpel gezegd: een plek waar onderzoek plaatsvindt naar chemische wapens”, legt hij uit. Zo’n uitdagend en gaaf project als het ChemTech Centre vraagt zowel van mij als het team om veel geduld, aangezien er veel uitzoekwerk en controles nodig zijn. Alleen op deze manier kan je samen het optimale resultaat neerzetten en aan de wensen van de klant voldoen.” Stefan vertelt trots te zijn op al zijn projecten, maar bij de bouw van het ChemTech Centre is hij met name trots op het stukje teamwork. “Ons team stond als een huis. Er was geen uitdaging te groot en we hebben het samen tot een goed eind gebracht mét veel werkplezier. Dat zie ik als een groot succes.”

Het centrum voor OPCW was Stefans eerste uitstapje naar de utiliteitsbouw, maar niet de laatste. Zijn volgende project wordt een hoogwaardig labgebouw van vier verdiepingen en bijna 9.000 m2 op het Leiden Bio Science Park. “Ik heb twintig jaar in de woningbouw gezeten en zie de stap naar de utiliteitsbouw als een mooie uitdaging. Het dwingt mij op een nieuwe manier naar mijn werk te kijken. Heel gaaf dat ik dit binnen Dura Vermeer verder kan ontwikkelen.” 

Voorkant van het nieuwe ChemTech Centre gebouw

Op het lijf geschreven
Over de verschillende ballen die Stefan als hoofduitvoerder in de lucht moet houden, praat hij alsof het niks is. “Ik werk al sinds mijn achttiende in de bouw, ik ben er praktisch in opgegroeid. Ik heb gaandeweg geleerd overzicht te behouden, rust te bewaren, helder te communiceren en oplossingsgericht te zijn. Het is een soort tweede natuur geworden. En daarbij doe ik het niet in mijn eentje. Alles staat of valt met een goed team ” Hij voegt toe dat ook zijn karakter een grote rol speelt in zijn dagelijkse werk. “Ik ben iemand die alle touwtjes in handen wil houden en overal iets van wil weten.” Zelfs tijdens het sporten heeft Stefan een aansturende rol. “Ik ben keeper bij zaalvoetbal dus ook dan coach ik mensen om op het juiste moment op de juiste plek te zijn.” Er verschijnt een glimlach op Stefans gezicht. “Ik realiseer mij nu dat de functie van hoofduitvoerder mij op het lijf is geschreven.”

Warm bad
Vijf jaar na zijn ‘spannende overstap’, blikt Stefan tevreden terug op zijn keuze. Niet alleen vanwege het toekomstperspectief waar hij bij vorige werkgevers slechts van droomde, maar ook vanwege zijn werkplezier. “Bij Dura Vermeer werken teams horizontaal. Of je nou directeur, timmerlied of modelleur bent: iedereen staat klaar om mee te denken of bij te springen. Iedereen wordt gewaardeerd, omdat er wordt ingezien dat je een rol speelt in het behalen van een goed eindresultaat. Niemand is een nummertje. Dura Vermeer Bouw Zuid West voelt voor mij als een warm bad.” En de volgende stip? Die staat alweer op de horizon. “Ik wil bouwplaatsmanager worden. Het voelt goed om te weten dat dit binnen Dura realiseerbaar is. Ik zit hier op de juiste plek.”

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.