Vorige
Blog

Kevin en Ron bouwen op snelheid én elkaar

Dag in, dag uit zijn collega’s Kevin Vermeulen en Ron Timmerman bezig hoe ze processen efficiënter kunnen inrichten. Ze implementeren slimme tools die het werk voor collega’s leuker en makkelijker maken en blijven onvermoeibaar streven naar perfectie. Kevin doet dit vanuit zijn rol als ‘manager digitaal bouwen’ en Ron als ‘verbetermanager’.  

Kevin en Ron zijn twee jaar geleden, vlak na elkaar, gestart als ‘coördinator digitaal bouwen’ bij Dura Vermeer Bouw Midden West. Hun voornaamste doel was BIM (digitaal bouwen) en digitalisering de juiste positie te geven in de organisatie, zowel op werkmaatschappij niveau als op landelijk niveau. Vanaf de allereerste dag zetten ze zich hier volledig voor in. Of zoals Kevin het zegt: “Gas erop”. 

Het werk leuker en makkelijker maken 

Het is dan ook niet verrassend dat ze doorgroeiden naar de rol van ‘manager digitaal bouwen’. Samen waren ze in de lead binnen de vakgroep digitalisering en Kevin ook voor de vakgroep BIM, in totaal bestaande uit zes collega’s. “Als vakgroepen zijn wij een ondersteunde factor voor de gehele organisatie. Wij zorgen ervoor dat collega’s zich goed kunnen richten op het werk wat ze doen door het op digitaal vlak zo efficiënt en goed mogelijk in te richten. Denk aan het aanbieden van de juiste tools en (digitale) middelen, maar ook het sturen op de gewenste manier van werken in de digitale flow. Dit betekent kort gezegd als gehele organisatie op dezelfde wijze vanuit één plek samenwerken aan projectdocumenten. Wij willen het werk efficiënter, leuker en makkelijker maken en daarmee ook de kwaliteit verbeteren”, aldus Kevin. 

'Wij willen het werk efficiënter, leuker en makkelijker maken en daarmee de kwaliteit verbeteren'

Het gebruik van AR op de bouwplaats is één van de ontwikkelingen waarbij Ron en Kevin betrokken zijn.

“Ook gaat het om het optimaal benutten van de mogelijkheden die we hebben met digitale middelen. We hebben van alles beschikbaar maar als er niet de juiste tools worden gebruikt of als de toepassing niet duidelijk is, dan haal je niet uit wat eruit te halen valt. Je kijkt dus ook telkens naar wat je kunt verbeteren binnen het proces, om zo de tools maximaal te benutten”, vertelt Ron: “Ik ken Ron nu twee jaar en elke dag komen wel de woorden proces en digitale verbeteringen naar voren”, zegt Kevin lachend. 

Elke dag verbeteren 

Toen Ron de kans kreeg om verbetermanager te worden, een functie gericht op het optimaliseren van bedrijfsprocessen, hoefde hij dan ook niet lang na te denken. Sinds een aantal weken vervult hij deze rol, met nog enkele digitaliseringstaken ernaast. Een logische stap vertelt Ron: “Ik heb altijd, zoals Kevin ook zegt, de focus gehad op het proces. Hoe verloopt het proces, waar zie ik verbetering en hoe motiveer ik collega’s om ook te willen verbeteren. Daar was ik altijd al mee bezig vanuit digitalisering, maar nu ik verbetermanager ben ga ik mij bezighouden met verbeteren door de gehele organisatie”. Kevin snapt de switch van Ron volledig en heeft hem zelfs aangedragen: “Ook al ben ik mijn rechterhand voor digitalisatie nu grotendeels kwijt: Ron is echt geknipt voor deze rol en ik kon dan ook niet anders dan een goed woordje voor hem doen. Ik moest verder kijken dan mijzelf, uiteindelijk helpt dit de organisatie verder.” 

“De samenwerking wordt anders, maar we zullen zeker met elkaar blijven samenwerken” zegt Ron overtuigend. Kevin knikt en vult aan: “De ontwikkelingen binnen digitalisering gaan hard. We zijn continu bezig met innoveren, van het onderzoeken van nieuwe tools tot aan de implementatie ervan. Wat je nu niet kan bedenken is volgende week wel mogelijk. Denk daarbij aan het gebruik van Augmented Reality op de bouwplaats, maar ook andere ontwikkelingen volgen snel. Een nieuwe tool die we bijvoorbeeld recent hebben geïntroduceerd is de HP SitePrinter. Hiermee kunnen we snel en efficiënt grote bouwplannen rechtstreeks op de bouw printen middels een printrobot. Zo kunnen we letterlijk op de bouw zien waar bijvoorbeeld een kozijn geplaatst moet worden”. Ron: “We zijn nu druk bezig met het zo efficiënt mogelijk inrichten van dit proces, en je raadt het al. Hier komt ook weer verbetering bij kijken. Waar digitalisering is, is verbetering.” 

Steeds ambitieuzer 

Kevin en Ron zijn het erover eens dat het steeds beter willen doen ook iets is dat bij de cultuur van Dura Vermeer Bouw Midden West past. Ron: “We werken in waardestromen, dit zijn zogenaamde interdisciplinaire projectteams, waarbij iedereen aan tafel zit als één team. Je bent als groep verantwoordelijk voor het eindproduct waarbij iedereen elkaar aanmoedigt het beste eruit te halen. Kevin voegt toe: “We zijn naar mijn gevoel steeds ambitieuzer geworden als organisatie. We willen vooruit, hebben hart voor de zaak en durven buiten de lijntjes te kleuren als dat nodig is. We zien niet alleen kansen maar benutten ze ook. Met zijn allen willen we gewoon het mooiste project maken”.  

Echt stilstaan doen de heren weinig. Beide zijn continu bezig met versnellen en verbeteren.

Een nieuwe tool is de HP SitePrinter. Een printrobot die snel en efficiënt kan printen op de bouw.

Het goed willen doen komt ook door het vertrouwen dat ze krijgen binnen de organisatie. Kevin: “Nagenoeg alles is mogelijk. Je bepaalt als werknemer zelf je eigen ontwikkeling. Je hebt alle vrijheid, maar moet wel zelf die kans pakken. Kijk maar hoe snel Ron nu verbetermanager is geworden”. Ron vult aan: “Ook heb je alle vrijheid in hoe je je werkweek inricht. Er wordt vanuit het management gestuurd op output, gebaseerd op vertrouwen”. 

Het kan altijd beter 

Echt stilstaan doen de heren weinig. Beide zijn continu bezig met versnellen en verbeteren. Kevin: “Er gebeurt zoveel. Juist omdat we zo lekker gaan als vakgroep en hebben geïnvesteerd in hoe we met elkaar (digitaal) samenwerken krijgen we ook veel terug vanuit de organisatie. Van ideeën tot hulpvragen. Elke dag ziet er anders uit.” Ron is het hiermee eens: “We hebben hele mooie stappen gemaakt de afgelopen jaren als je kijkt naar hoe we nu (digitaal) samenwerken. Dit ging niet zonder slag of stoot maar we hebben de organisatie weten mee te krijgen hierin. Het is niet meer een kwestie van moeten, maar gewoon zoals we nu werken.” 

Toen Kevin en Ron begonnen was hun belangrijkste doel om digitalisering de plek in de organisatie geven die het verdient. Beide zijn het erover eens dat ze dit hebben bereikt. Ze willen hier echter niet te lang in blijven hangen: “We kunnen positief terugkijken op wat we hebben bereikt en hebben mooie stappen gezet. Maar, het kan altijd beter”.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.