Vorige
Nieuws

Klimaatadaptief bouwen in Rijswijkbuiten

Duurzaamheid zit bij Dura Vermeer in de genen. Samen met opdrachtgevers en partners bouwen wij aan hetzelfde doel: Nederland verduurzamen. RijswijkBuiten is één van de projecten waarin Dura Vermeer de nieuwste middelen op het gebied van duurzaamheid toepast. RijswijkBuiten is dé duurzame showroom van Nederland, als het gaat om klimaatadaptief bouwen.

De ontwikkeling begon 7 jaar geleden met de eerste nul-op-de-meter koop- en huurwoningen in de wijk Sion. De daarop volgende jaren werd duurzaamheid steeds tastbaarder en steeds meer een begrip. In de wijken Parkrijk en Pasgeld wordt duurzaamheid in de breedste zin van het woord toegepast in de woningen. Maar ook in het sociale en inclusieve leven en in de aanleg van de wederopbouw van flora en fauna in de omgeving. Alles om klaar te zijn voor de toekomst.

In de jaren hebben Dura Vermeer en de gemeente Rijswijk veel kennis opgedaan op het gebied van klimaatadaptief bouwen. Deze kennis delen we graag met gemeenten, woningcorporaties en andere betrokkenen. Met de ondertekening van het Convenant Klimaatadaptief Bouwen, hebben we ons aangesloten bij gelijkgestemden met hetzelfde doel. Door flexibel, transparant en op basis van vertrouwen samen te werken, kunnen we gezamenlijk zinvolle stappen zetten richting een klimaatneutraal Nederland.

Vooruitstrevende ambities

Met jarenlange kennis en ervaring met energieneutraal en klimaatadaptief bouwen in RijswijkBuiten, is project Park van Rodenburg ontwikkeld. Een nieuwe wijk met architectuur die knipoogt naar het vakmanschap van vroeger, met het comfort en de ambities van nu.

Met al 1200 energieneutraal gebouwde woningen, is RijswijkBuiten toe aan een logische bijstelling van de ambities. En daarbij vormen energieneutraal, klimaatadaptief, natuurinclusief en autoluw het nieuwe standaard.

Het stedenbouwkundig plan is zo ontworpen dat het regenwater zoveel mogelijk infiltreert in de bodem of bovengronds wordt afgevoerd via goten, watergangen en raingardens. De voortuinen van de woningen zijn klimaatadaptief ingericht met veel beplanting en waterdoorlatende bestrating. Om hittestress te verminderen is gekozen voor licht gekleurd metselwerk. Ook zijn in samenwerking met de ecoloog nestvoorzieningen in de gevels opgenomen.

Deelmobiliteit

Een deelmobiliteitsconcept is momenteel in ontwikkeling. De ervaring leert dat bewoners in RijswijkBuiten na verloop van tijd de duurzaamheidssmaak te pakken krijgen en auto’s minder gaan gebruiken. Dat vraagt om een andere aanpak op het gebied van mobiliteit. Of de nieuwe ambities in RijswijkBuiten een succes worden? De belangstelling voor project Park van Rodenburg is in ieder geval groot. Bekijk het project op: www.parkrijk-parkvanrodenburg.nl.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.