Vorige
OKU House

Bouw van ‘wijk op een wijk’

Een nieuw stuk stad

Amsterdam
Status: in uitvoering
Bouw & Vastgoed

In OKU House aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West worden 324 huurwoningen gerealiseerd. Dura Vermeer Bouw Midden West bouwt de zwevende woningen in opdracht van Stadgenoot en Syntrus Achmea.

BOUW 'WIJK OP EEN WIJK' IS EEN UITDAGENDE CONSTRUCTIE

De woningen in OKU House zijn onderdeel van de herontwikkeling van het gebied rondom het World Fashion Centre. De twee gebouwen staan grotendeels op palen. Een deel van de palen gaat door het ondergelegen World Fashion Centre. Deze zogenoemde 'tafelconstructie' is een uitdagende manier van bouwen. Hierdoor is het mogelijk om een 'wijk op een wijk' te bouwen, waarbij een enorm groot woonoppervlak wordt toegevoegd aan het bestaande stuk stad.

De tafelconstructie in aanbouw

OKU House in de afbouwfase

LOGISTIEK 

De realisatie van deze ‘tafelconstructie’ is niet de enige uitdaging. Het is de combinatie met de aanvoer van het materieel en materiaal en de beperkte ruimte op de projectlocatie. Om veilig te kunnen werken zijn vooraf alle mogelijke situaties in kaart gebracht en verwerkt in een gedetailleerd werkplan. Van de planning met de aanvoer van de diverse materialen en het materieel die de materialen op de juiste plek moet plaatsen tot de communicatie met zowel bouwpartners als omwonenden.

LEVENDIGHEID

Met de bouw van de woningen in OKU house wordt een impuls gegeven aan het ideaal ​om Amsterdam bewoonbaar te houden voor de meest uiteenlopende groepen mensen, dus ook toegankelijk voor mensen met een bescheiden inkomen.​​​​​​

Naast een balans in de stad, draagt het project bij aan de leefbaarheid in de stad. ​Door verbinding te leggen tussen verschillende delen in het gebied met de bouw van een brug en een openbaar toegankelijk plein, wordt de omgeving een levendige plek voor bewoners en werknemers. Er worden diverse ontmoetingsplekken gerealiseerd door de toevoeging van veel groen en steigers aan water.​​

Verbinden en ontmoeten wordt gestimuleerd met een groen loopgebied onder de zwevende woningen

Er worden diverse ontmoetingsplekken gerealiseerd door de toevoeging van veel groen en steigers aan water

HERONTWIKKELING FASHION DISTRICT 

Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter heeft het plan tot realisatie verkocht aan woningcorporatie Stadgenoot, Syntrus Achmea en De Ranitz B.V. namens Pensioenfonds van de Metalektro (PME). Dura Vermeer Bouw Midden West bouwt 112 sociale huurwoningen voor Stadgenoot; 108 middenhuur- en vrijesector huurwoningen, 104 vrijesector appartementen en een tweelaagse parkeergarage voor Syntrus Achmea namens PME, evenals de commerciële ruimtes voor De Ranitz  B.V. Bij het project is samengewerkt met Architectenbureau KCAP voor het maken van het ontwerp.

OKU House maakt deel uit van de herontwikkeling Cornelis Lelylaan en Koningin Wilhelminaplein Noord, het gebied rondom het World Fashion Centre, en is straks een levendige plek om te wonen, werken en recreëren. Door de toepassing van slimme mobiliteitsoplossingen is er meer ruimte voor groen en commerciële voorzieningen, die recreatie en ontmoeten stimuleren.

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Edwin de Kuiper

Directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Midden West Regio Noord-Holland, Regio Utrecht
Edwin de Kuiper