Van sloophamer tot spreadsheet: Mark’s onverwachte reis naar het kostprijsdeskundige vak
Mark woont met zijn vriendin en zoontje in Rotterdam-Zuid, tegenover het Feyenoord- stadion. Eén keer per jaar bezoekt hij een wedstrijd. “Vind ik zelf wel te weinig!", zegt Mark stellig. “Binnenkort volgt er een gezinsuitbreiding.” In 2023 stuurde hij een open sollicitatie naar Dura Vermeer. “Wie had gedacht dat ik nu kostprijsdeskundige zou zijn?”
"Ik schrok me dood toen ze zeiden dat ik moest calculeren"
Wat begon als interesse in de functie van projectcoördinator, eindigde verrassend genoeg in een rol als kostprijsdeskundige. Mark werkte jarenlang met zijn handen: eerst in de horeca, daarna als kok, en vervolgens in de sloop. “Fysiek werk, veel lol met vrienden,” vertelt hij. “Tot ik een open sollicitatie naar Dura Vermeer stuurde voor projectcoördinatie. Tijdens het gesprek bleek dat je ook moest kunnen calculeren. Daar schrok ik van, want dat had ik nog nooit gedaan!”
Wat doet een kostprijsdeskundige eigenlijk?
"Ik maak ramingen, inschattingen van de totale projectkosten, voor infra-projecten," legt Mark uit. "Als er in een woonwijk een reconstructie gepland staat, verharding of riolering, dan schrijft Dura Vermeer zich als aannemer in. Die aanbieding maak ik."
Veel mensen denken dat calculeren vooral rekenen is, maar niets is minder waar. “Het reken-technische deel is eigenlijk klein geworden. Als je goed kunt calculeren, hoef je zelf niet meer zoveel te rekenen. Het gaat om het doorgronden van projecten, het inschatten van risico's en het vinden van slimme oplossingen. Je bent meer strategisch dan boekhoudkundig bezig. Daar waar de uitvoerder het project fysiek realiseert buiten, zijn wij bezig het project op voorhand te maken in ons hoofd.”
Waarom calculeren helemaal niet saai is
Het grootste vooroordeel over calculeren: "Ik dacht eerst zelf ook: je zit binnen, het is een grijs en stoffig beroep, alleen offertes inkloppen.” Volgens Mark is dat een misvatting. "Je moet ondernemend zijn," legt Mark uit. "Je staat aan de lat om te bepalen: hoe ga je het werk maken? Waar zitten de slimmigheden? Je speelt het werk af in je hoofd en bent zelf verantwoordelijk voor een goede kostprijs, de berekening van alle kosten in het bod."
“De kostprijs berekenen kost gemiddeld een week,” vertelt Mark. “De rest van de tijd kijk je naar wat er op en rond de bouwplaats kan spelen: logistieke knelpunten zoals smalle straten of gewichtsbeperkingen, de volgorde van het werk, of onvolledige hoeveelheden in de stukken. Ook houd je rekening met de omgeving — bijvoorbeeld een school of winkel die openblijft — en met andere partijen die invloed hebben op de planning. Dat maakt het werk afwisselend en vraagt om goed inzicht.”
De kracht van zij-instroom bij Dura Vermeer
Mark had naar eigen zeggen een paar lopende encyclopedieën om hem heen. "Een ervaren collega heeft mij echt opgevoed," zegt Mark dankbaar over zijn begeleider. "Ik ben jaren begeleid door een doorgewinterde kostprijsdeskundige die van binnen en buiten weet hoe het vak in elkaar steekt."
Zijn collega’s corrigeren hem als hij zichzelf een onder-instromer noemt, omdat hij geen diploma’s had. Inmiddels heeft Mark UAV-cursussen, training over contractafspraken in de bouw, en Infra Calculator 1 afgerond. "Als ik nu kijk naar de stappen die ik heb kunnen zetten zonder de directe papieren, dan ben ik daar wel heel trots op. Maar ook heel dankbaar voor deze kans bij Dura Vermeer.”
Een cultuur waar je van fouten leert
"Binnen Dura Vermeer heerst een cultuur waar je van fouten kan leren en daar beter van wordt," vertelt Mark. "Ik heb nog nooit het gevoel gehad dat ik ergens op afgerekend werd, en er is echt wel eens flink wat misgegaan. Als je er maar van leert." Die eigenschap - niet bang zijn om te vallen - helpt hem enorm. "Naast calculeren krijg je ruimte om je te ontwikkelen en mee te denken binnen én buiten je vakgebied.
Zo is Mark betrokken bij zij-instroomtrajecten, opleidingsdagen én ingezet als onafhankelijk begeleider bij projectreviews. “Ook zijn we als team bezig met datagedreven calculeren met behulp van AI.” Constant innoveren." Hoewel hij zelf nog liever Excel gebruikt: "Haha, nu ben ik ook een van de oudjes!" En als ze een project winnen? "Dan wordt dat gevierd met taart.”
Interesse? Dura Vermeer zoekt kostprijsdeskundigen die niet bang zijn om te leren, vragen te stellen en het veld in te duiken. Diploma's welkom, maar niet vereist: passie en leergierigheid wél. Of je nu uit de horeca komt, de zorg of de techniek: als je nieuwsgierig bent en wilt leren, is er plek.