Vorige
De Kwekerij II

Een nieuwe bruisende omgeving voor starters in Utrecht

Utrecht
Bouw & Vastgoed

Ontwikkelende bouwer Dura Vermeer Bouw Midden West heeft in opdracht van Jebber op het voormalig KPN-terrein zes woontorens gerealiseerd, waar starters wonen in een groene en gezonde omgeving. 

In maart 2021 is het startsein gegeven voor de bouw van De Kwekerij fase II in Utrecht-Oost. De duurzame ontwikkeling, naar het ontwerp van Arons en Gelauff architecten, bestaat in totaal uit zes kleurrijke woontorens met 244 huurwoningen voor starters. De oppervlakte van een woning is ca. 45 m², ingedeeld met een woonkamer, slaapkamer, badkamer en keuken. 

PREFAB BOUWEN

De snelheid van oplevering is mogelijk door het gebruik van prefab elementen (legolisering). Prefab bouwen zorgt voor een efficiënt en duurzaam bouwproces waarbij hoge kwaliteit gewaarborgd blijft. Naast de geprefabriceerde badkamerunits zijn ook de kleurrijke gevels prefab.

De verschillende hoogtes van de torens en de hoekligging van de appartementen zorgen voor optimaal zonlicht op de campus die de kleurrijke, UV-bestendige gevels benadrukken.

De gevelkleuren zijn gebaseerd op de seizoensbloemen van de boomsoorten die rondom de gebouwen geplant zijn.

VOORMALIG HOVERNIERSGEBIED

De naam van gebiedsontwikkeling De Kwekerij is een verwijzing naar de hoveniersgebieden van vroeger. Het gebied waar de De Kwekerij zich vestigt was één van de laatste grote groene terreinen aan de oostkant van de stad waar groenten en fruit geteeld werden. De namen van de woontorens verwijzen ook naar deze groene historie. Elke woontoren is vernoemd naar een boom passend binnen het thema 'groen en gezond': Tilia (1), Betula (2), Catalpa (3), Nyssa (4), Robinia (5) en Castanea (6). 

De totale gebiedsontwikkeling op het voormalig KPN-terrein telt 1150 betaalbare huurwoningen voor studenten en starters en is gesitueerd aan de Burgemeester Fockema Andreaelaan in Utrecht-Oost, die door Jebber in vier fasen wordt gerealiseerd. Deze plek verandert de komende jaren in een levendig gebied met het thema ‘groen en gezond’. Zo wordt de energie voor de woningen zoveel mogelijk lokaal opgewekt, dient de voormalige atoombunker als waterberging en vijver en is de stroom in de gebouwen grotendeels afkomstig van de zonnepanelen op de daken. Daarbij zijn er deelauto’s, deelfietsen en deelscooters beschikbaar om parkeervoorzieningen te beperken. Hiermee blijft er veel ruimte over voor groen en water. Voor De Kwekerij is de ambitie om minimaal twee BREEAM sterren te behalen.

De gevelkleuren in real life

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Edwin de Kuiper

Directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Midden West Regio Noord-Holland, Regio Utrecht
Edwin de Kuiper