Vorige
Elements Haarlem

Waar bewoners hun fiets en auto delen

Haarlem
Bouw & Vastgoed

Steeds meer mensen zijn bezig met hun eigen impact op het milieu. De leefomgeving van de toekomst is gezond, vrij en duurzaam. Precies zo’n leefomgeving ontwikkelt Dura Vermeer Bouw Midden West op het voormalig Fluor-terrein in het Haarlemse Schalkwijk Midden. Het voormalige bedrijventerrein wordt getransformeerd in een groene en duurzame stadsbuurt.

GEZELLIG EN GROEN

Het plan voor Fluor is mede tot stand gekomen in gesprek met geïnteresseerden. Zij geven aan dat ze graag in Haarlem wonen, dichtbij de gezelligheid van de binnenstad. Op loopafstand van horeca of andere ontmoetingsplekken, maar het liefst zonder al te veel verkeer. Met daarbij een groene leefomgeving en een duurzame woning die gemakkelijk aanpasbaar is naar de eigen leefsituatie.

Hieruit ontstond ‘Elements’, een groene en duurzame stadsbuurt, die past bij mensen die hun eigen ‘footprint’ op de aarde willen beperken. Het voormalig hoofdkantoor van Fluor wordt het symbolische middelpunt van deze nieuwe wijk. Hiervoor ondergaat het complex een ware transformatie. Het wordt omgebouwd tot een appartementencomplex met moderne, industriële lofts en commerciële ruimte, naar ontwerp van Elefant Architecten. Om het gebouw heen verrijzen koop- en huurnieuwbouwappartementen, gezinswoningen en commerciële ruimte in een bijzonder groen stadspark. In totaal worden hier ruim 300 woningen gerealiseerd.

AUTOLUW

Elements wordt autoluw, en dankzij een vernieuwend mobiliteitsconcept goed bereikbaar. De nieuwe wijk krijgt namelijk een ‘SmartDock’. Hier kunnen buren elkaar ontmoeten en worden (elektrische) auto’s en fietsen beschikbaar gesteld voor deelgebruik. Daarnaast komt er een werkcafé voor de buurt en een servicepunt voor het ophalen en wegbrengen van pakketten. Dit wordt de plek waar mobiliteit en samenkomen centraal staat.

De ontwikkellocatie Elements is onderdeel van de grotere binnenstedelijke herontwikkeling in Schalkwijk Midden. Naast het Fluor-terrein is Dura Vermeer ook eigenaar en ontwikkelaar van de Belcanto-locatie, eveneens in Schalkwijk Midden. In totaal worden op deze terreinen ongeveer 1.000 woningen, kantoren, horeca en voorzieningen voor ontmoeting en bewegen gerealiseerd.

Dura Vermeer springt met deze projecten in op de grote vraag naar betaalbare woningen voor midden- en lagere inkomens in grootstedelijk gebied.

Op de hoogte blijven? Check de projectwebsite van Elements en schrijf je in voor de nieuwsbrief! 

Het SmartDock van Elements - waar buren elkaar ontmoeten en (elektrische) auto’s en fietsen beschikbaar zijn voor deelgebruik

Een fantastische daktuin met bomen waar je u tegen zegt

De bouw in beeld

AUGUSTUS 2022

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.