Vorige
Elements Haarlem

Waar bewoners hun fiets en auto delen

Haarlem
Bouw & Vastgoed

Steeds meer mensen zijn bezig met hun eigen impact op het milieu. De leefomgeving van de toekomst is gezond, vrij en duurzaam. Precies zo’n leefomgeving ontwikkelt Dura Vermeer Bouw Midden West op het voormalig Fluor-terrein in het Haarlemse Schalkwijk Midden. Het voormalige bedrijventerrein wordt getransformeerd in een groene en duurzame stadsbuurt.

ELEMENTS: GEZELLIG EN GROEN

Het plan voor Fluor is mede tot stand gekomen in gesprek met geïnteresseerden. Zij geven aan dat ze graag in Haarlem wonen, dichtbij de gezelligheid van de binnenstad. Op loopafstand van horeca of andere ontmoetingsplekken, maar het liefst zonder al te veel verkeer. Met daarbij een groene leefomgeving en een duurzame woning die gemakkelijk aanpasbaar is naar de eigen leefsituatie. Hieruit ontstond ‘Elements’, een groene en duurzame stadsbuurt, die past bij mensen die hun eigen ‘footprint’ op de aarde willen beperken. In totaal worden hier ruim 300 woningen gerealiseerd. Een mix aan koop- en huurnieuwbouwappartementen, gezinswoningen en commerciële ruimte en dát in een bijzonder groen stadspark.

FACTORY

Het voormalig hoofdkantoor van Fluor wordt het symbolische middelpunt van deze nieuwe wijk. Hiervoor ondergaat het complex een ware transformatie en krijgt de naam 'Factory'. Het wordt omgebouwd tot een appartementencomplex met 96 moderne, industriële lofts en commerciële ruimte, naar ontwerp van Elefant Architecten. 

De lichte lofts in Factory worden gecreëerd door de unieke, hoge gevel

Op het dak van Factory is een fantastische tuin aangelegd met bomen waar je u tegen zegt

TOWNHOUSES EN LOOKOUT

Stedelijk wonen in het groen in een 'echt' huis of wonen in een van de ruime stadsappartementen met een eigen buitenruimte. Dát zijn de 10 woningen in deelplan Townhouses. Lookout sluit aan op de Townhouses, beide naar ontwerp van MeesVisser. In dit gebouw komen 8 luxe appartementen. 

AMERIKA EN SURINAME

Amerika bestaat uit drie gelaagde blokken met 118 appartementen en 31 bijzondere maisonnettes, ontworpen door Koschuch Architects. De baksteengevels langs de Amerikaweg zijn simpel, strak en stoer. En aan de ‘achterkant’ dalen ze getrapt af, naar het groen van het stadspark. Aan de andere kant, de Europaweg, rijkt Suriname met 41 superlichte appartementen naar ontwerp van MeesVisser. De gevels zijn deels met hout bekleed, passend bij de groene omgeving. Zowel Amerika als Suriname heeft Dura Vermeer Bouw Midden West in juni 2023 opgeleverd aan Bouwinvest. 

Amerika staat voor gelaagde eenvoud richting het groen

De bouw van Townhouses - Lookout vormen het sluitstuk van Elements

AUTOLUW

Elements wordt autoluw, en dankzij een vernieuwend mobiliteitsconcept goed bereikbaar. De nieuwe wijk heeft namelijk per maart 2023 een ‘SmartDock’. Het centreren van mobiliteit in een wijk door middel van deze mobiliteitshub is een ideaal middel om een gebied duurzamer in te richten. Als je auto’s uit een gebied haalt, creëer je ruimte voor meer woningen, groen en biodiversiteit én dus meer kwaliteit voor alle bewoners van een gebied. 

SMARTDOCK

SmartDock is straks de plek waar mensen letterlijk en figuurlijk thuiskomen. Als je na een lange werkdag weer naar huis rijdt, is dit de plek waar je met een fijn gevoel je auto parkeert en buurtbewoners treft. Hier kunnen buren elkaar ontmoeten en worden (elektrische) auto’s en fietsen beschikbaar gesteld voor deelgebruik. Daarnaast komt er een werkcafé voor de buurt en een servicepunt voor het ophalen en wegbrengen van pakketten. Dit wordt de plek waar mobiliteit en samenkomen centraal staat.

SmartDock waar buren elkaar ontmoeten en (elektrische) auto’s en fietsen beschikbaar zijn voor deelgebruik

In SmartDock komen bewoners echt thuis

GEBIEDSONTWIKKELING SCHALKWIJK MIDDEN

De ontwikkellocatie Elements is onderdeel van de grotere binnenstedelijke herontwikkeling in Schalkwijk Midden. Naast het Fluor-terrein is Dura Vermeer ook eigenaar en ontwikkelaar van de Belcanto-locatie onder de naam 'ROOTZ', eveneens in Schalkwijk Midden. In totaal worden op deze terreinen ongeveer 1.000 woningen, kantoren, horeca en voorzieningen voor ontmoeting en bewegen gerealiseerd.

Dura Vermeer springt met deze projecten in op de grote vraag naar betaalbare woningen voor midden- en lagere inkomens in grootstedelijk gebied.

Op de hoogte blijven? Check de projectwebsite van Elements en schrijf je in voor de nieuwsbrief! 

De bouw in beeld

AUGUSTUS 2022

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.