Vorige

De effecten van suiker op ons lichaam

Is suiker slecht voor je? Nee, suiker is niet ongezond of slecht voor je. Je lichaam heeft suiker nodig om goed te kunnen werken. Het zet de suiker uit eten en drinken om in energie. Dit gaat zo: je darmen veranderen suiker in glucose. Je alvleesklier maakt het hormoon insuline, zodat de glucose in je spieren, hersenen en organen kan komen en alles goed kan werken. Suiker is dus eigenlijk een soort brandstof voor je lichaam. Je lichaam kan dus niet zonder suiker. Toch kan (toegevoegde) suiker wel een slechte invloed hebben op je gezondheid. Zeker als je te veel suiker eet. Zo kan te veel suiker slecht zijn voor je alvleesklier en zorgen voor gaatjes in je tanden. Ook kan te veel suiker leiden tot overgewicht.

Zo reageren je hersenen op suiker 

Eet je iets dat zoet is? Dan kan dit ervoor zorgen dat je nog meer zin krijgt in zoetigheid. Dit komt doordat je hersenen dopamine aanmaken als je een zoete snack eet. Dopamine is een stof die je een fijn gevoel geeft. Omdat het beloningscentrum in onze hersenen wordt ‘aangezet’ na een stuk chocola of een glas frisdrank, krijg je al snel zin in nóg meer suiker. 

 

Dit doet suiker met je buik en darmen 

Heb je weleens last van je buik en darmen als je veel suiker binnen hebt gegeten? Dat is niet zo gek, want de fructose (ook wel ‘vruchtensuiker’ of ‘fruitsuiker’ genoemd) in suiker zorgt bij veel mensen voor een opgeblazen gevoel. Wil je minder last hebben van je buik? Probeer eens producten met veel fructose te vervangen door gezonde voeding. Drink bijvoorbeeld water of thee in plaats van frisdrank of vruchtensap. 

 

Suiker en vermoeidheid 

Ben je vaak moe en heb je op hetzelfde moment veel zin in iets zoets? Dan geeft dat op de korte termijn energie, maar op de lange termijn kan het voor extra vermoeidheid zorgen. Dat zit zo: als je suiker eet stijgt en daalt je bloedsuiker snel. Dit kost je lichaam een hoop energie. Kies daarom niet voor producten met veel toegevoegd suiker, maar juist voor gezonde producten met veel vitamines en vezels, zoals groente en fruit. Je zult merken dat je veel meer energie zult hebben. 

 

Goed om te weten: veel mensen slapen beter als ze minder suiker eten. Beter slapen zorgt ervoor dat je minder moe bent, waardoor je meer energie hebt om de gezonde keuze te maken. Die energie kun je natuurlijk goed gebruiken tijdens de challenge. ;) 

 

Welke suikers wel en welke niet?

Dat lees je in dit artikel: welke soorten suiker zijn er?

Bron: Diabetesfonds

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.