Vorige

Etiketten lezen: 5 tips

Waar let je op bij het kopen van producten in de supermarkt? Het is namelijk zo dat sommige producten enorm veel informatie bevatten op de verpakking; ingrediënten, voedingswaarde, claims en aanbevelingen. Met deze 5 tips weet jij waar je naar moet kijken om een zo gezond mogelijke keuze te maken.  

Tip 1. Bekijk altijd de ingrediënten: Wist je dat de voedingsstof die als eerste genoemd wordt in het rijtje van de ingrediënten, dat daar het meeste van in het product zit? Handig om te weten! Op sommige verpakkingen wordt bij een aantal ingrediënten aangegeven wat het percentage is dat in het product voorkomt. Zie het voorbeeld.

Tip 2. Check de toegevoegde suikers: Aangezien we tijdens de challenge zo min mogelijk toegevoegde suikers proberen te eten is het goed om te checken of deze zijn toegevoegd aan de producten die je wilt kopen. Ook dit vind je in de ingrediëntenlijst. Let hierbij ook op andere benamingen voor suiker. Kun jij de toegevoegde suikers van het voorbeeld hierboven eruit halen?

Het juiste antwoord is: suiker, rietsuiker, gerstemoutstroop en invertsuikerstroop. Had jij ze allemaal goed? ;)

Tip 3. Hoeveelheid suiker vertelt je minder: In de voedingswaardetabel op de verpakking kun je zien hoeveel suiker er in 100 gram van het product zit. Hieruit kun je niet afleiden of dit toegevoegde suikers zijn, natuurlijk suikers (bijv. suikers uit gedroogd fruit) of dat het een combinatie is van beiden. Door de ingrediënten goed te lezen, kun je wel een inschatting maken. De ingrediëntenlijst is dus leidend. 

In de koekjes van het voorbeeld zit 22 gram suiker in 100 gram koek. Dit zijn ongeveer 7 suikerklontjes.

Tip 4. Check de hoeveelheid verzadigd vet: In de voedingswaarde tabel op de verpakking kun je zien hoeveel verzadigd vet er in 100 gram van het product zit. Hoe minder verzadigd vet, hoe beter!


In de koekjes van het voorbeeld hierboven zit 0,9 gram onverzadigd vet per 100 gram.

Tip 5. Hoeveel is een portie? Tot slot, de voedingswaarde wordt in de voedingswaardetabel altijd genoemd per 100 gram, maar de meeste mensen eten niet 100 gram koek. Het is waarschijnlijker dat je koekjes per stuk eet. Kijk daarom op de verpakking wat er met een portie wordt bedoelt om zo een goed beeld te krijgen hoeveel calorieën jouw portie bevat. Op sommige verpakking staat een klein icoontje om je te helpen hoeveel een portie kan zijn. In het voorbeeld van Sultana zijn de volgende variaties in portie mogelijk:

- 100 gram Sultana: 6,9 koekjes = 397 kcal 
- 1 stuk Sultana: 1 koekje = 57 kcal 
- 1 deelverpakking Sultana: 3 koekjes = 171 kcal 
- 1 portie volgens Sultana: 2 koekjes = 114 kcal 

Bron: Health Coach Program

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.