Vorige
Nieuws

52.608 planten is de groenwand van EMA rijk!

Op de koffie bij collega Barry

Barry Loerakker is BIM engineer bij Dura Vermeer Bouw Midden West en heeft nu net zijn taak bij EMA, het ‘European Medicines Agency, erop zitten. EMA is gevestigd aan de Zuidas in Amsterdam en is op 15 november opgeleverd aan het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Dura Vermeer heeft samen met Heijmans gewerkt aan dit project onder de naam Bouwcombinatie EMA. De opdrachtgever, het RVB, wilde veel groen terugzien in het gebouw om het gewilde duurzaamheidsniveau te kunnen bereiken. Barry is bij dit vraagstuk nauw betrokken geweest; hij heeft aan al het groen binnen EMA gewerkt.

360 GRADEN FOTO

Scroll hier door de groenwand en ontdek alle 52.608 planten!

Het heiwerk van EMA is begonnen op 1 mei 2018 en Barry was er vanaf het begin af aan bij. De eerste tijd met de ruwbouw fundatie en prefab beton maar al snel ging hij zich richten op het groene landschap van EMA. Dat leek hem wel wat! Hiermee had hij ook meteen een afstudeeronderwerp voor zijn opleiding HBO Bouwkunde in de richting van duurzaamheid gevonden. ‘Het realiseren van het onderdeel landschap binnen EMA; van ontwerp naar realisatie’. In februari 2019 is hij afgestudeerd en sindsdien was Barry zogezegd de verbinder tussen het ontwerp en de realisatie van het groene landschap binnen EMA.

Onder het landschap van EMA wordt verstaan; de groenwand (atrium), de daktuin (3e verdieping) en het maaiveld (entree). Het is ontworpen door het RVB en wordt gezamenlijk het landschappelijk lint genoemd – het loopt van de entree naar de daktuin, naar het atrium. Alles wat je aan groen ziet binnen EMA draagt bij aan een gezond leefklimaat. Eén van de plantensoorten in de groenwand is de ‘Epipremnum aureum’ – deze plant staat bekend om haar goede luchtzuivering. In de groenwand zijn acht soorten planten verwerkt met in totaal maar liefst 52.608 planten. De groenwand is 60 meter hoog en 21 meter breed, en trekt logischerwijs alle aandacht.

Hoe begin je aan zo’n groot groen project?

Barry vertelt: “Ik ben samen met de ontwerpleider de speelbal geweest tussen onze opdrachtgever, het Rijksvastgoedbedrijf, OKRA Landschapsarchitecten, groenbedrijf De Koninklijke Ginkel Groep en Rots Maatwerk. De architect van het RVB, Fokke van Dijk, wilde dat het landschappelijk lint een weelderig geheel werd en heeft hierin bepaalde eisen meegegeven in vorm, kleur en bladstructuur. Hiermee begonnen de eerste ontwerpvergaderingen; het ontwerp moest uitgewerkt worden naar een realiseerbaar landschap. Van materiaal naar detail naar maatwerkwerkoplossingen met staal.

De groenwand heeft een stalen achterconstructie en die is toen de kern van het gebouw klaar was, tegelijk met de staalconstructie door De Koninklijke Ginkel Groep en Rots Maatwerk van beneden naar boven gebouwd. Dit afstemmen is tegelijkertijd ook het meeste werk geweest. Alle planten zitten in cassettes die gevuld zijn met steenwol en aarde en dit zorgt ervoor dat de planten vochtig blijven. De achtergrondconstructie heeft een verschil in diepte, daardoor ontstaat er een 3D effect en gaan de planten golvend in elkaar over. Naast de afstemming tussen groen en staal moest het natuursteen, afkomstig uit België, ook gemonteerd worden aan de groenwand. In de stenen zie je als je goed kijkt hun aders en fossielen – dit draagt bij aan de levende muur. Het was zogezegd continu balanceren tussen de eisen, de haalbaarheid en de esthetiek.”

Hoe blijven al die planten dan mooi?

Barry praat enthousiast verder: “Het onderhoud is een zeer belangrijk onderdeel binnen het proces, hier is ook naar gebouwd. Achter de groenwand zit er een volledig automatisch irrigatiesysteem; sensoren in de beplatingspanelen meten de luchtvochtigheid en voedingswaarden van de wortel. Dit zorgt ervoor dat de planten optimaal, volgens hun natuurlijke groei, groeien doordat planten de juiste hoeveelheid meststoffen en water binnen krijgen. Het proces wordt continu gemonitord en een paar keer per jaar wordt de groenwand gesnoeid." Voor Barry zelf is het avontuur bij EMA afgelopen. Hij is alweer volop bezig met de volgende klus. Wat een topper!

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.