Vorige
Blog

De bouw, waar het begint voor Britt en na 40 jaar eindigt voor Jan

Jan Verzijlbergen werkt om precies te zijn 40 jaar en 3 maanden in de bouw, eerst als calculator en later als kostendeskundige. Hij staat op het punt om met pensioen te gaan. Britt Nielen daarentegen leert de bouwsector net een beetje kennen. Zij is zeven maanden geleden gestart als junior uitvoerder en stort zich vol enthousiasme in haar nieuwe rol. Ze houden beiden van een uitdaging en hebben oog voor detail. In beide rollen niet geheel onbelangrijk. Jans advies aan Britt: “Vooral niet bang zijn om fouten te maken!”

Waar Britt het vooral heerlijk vindt om met haar voeten in de klei te staan, iets dat perfect past in haar rol als uitvoerder, werkt Jan als kostendeskundige voornamelijk op het kantoor van de ontwikkelende bouwer. Ze hebben niet op dagelijkse basis met elkaar te maken, maar zien elkaar regelmatig buiten werk. “Jan is de vader van mijn beste vriend. Ik kom al sinds de middelbare school bij hen thuis en de laatste tijd nog vaker omdat mijn ouders naar Spanje zijn verhuisd. Als ik even de dag van mij af wil praten kan ik daar altijd terecht. Het voelt daar als een tweede thuis voor mij”, aldus Britt.

Kiezen voor (werk)geluk

Tijdens een van de bezoekjes opperde Jan of het een idee was om te solliciteren bij Dura Vermeer. Britt stond namelijk te popelen om aan de slag te gaan als uitvoerder. “Er was geen openstaande vacature maar ze kon altijd een gesprek aangaan”, vertelt Jan. En dat gesprek leidde tot meer. Britt startte in mei 2023 als junior uitvoerder op TudorPark, een gebiedsontwikkeling van circa 1350 woningen in Hoofddorp. Op dit moment bevindt de ontwikkeling zich in de laatste fase en de laatste deelplannen worden volgend jaar afgerond en opgeleverd.

Britt startte in mei 2023 als junior uitvoerder op TudorPark, een gebiedsontwikkeling in Hoofddorp.

Het nieuwe regiokantoor van Alliander in Amsterdam met een houten constructie is één van Jans mooiste recente projecten

Waar de droom van haar ouders wonen in Spanje was, is dat voor Britt werken als uitvoerder in de bouw. Iets wat ze zelf niet direct dacht toen ze aan de studie bouwkunde aan de Hogeschool van Amsterdam begon. Aan deze studie was ze vooral begonnen omdat dit goed aansloot bij ‘waar ze goed in was’: wiskunde en natuurkunde. "De docent benadrukte altijd het belang van stage lopen op de bouwplaats, om de praktijk te ervaren en te ontdekken of het buitenwerk je aanspreekt. Ik heb dit advies opgevolgd en ging stage lopen, deels in de uitvoering en deels op de afdeling calculatie. Ik vond het buiten direct fantastisch”, glundert Britt. Tijdens haar studie bleef ze werkzaam in de uitvoering met als doel na haar afstuderen te beginnen als junior uitvoerder. Helaas kwam op haar voormalige werkplek geen vacature vrij. “Ik heb daar nog even in de werkvoorbereiding gewerkt maar daar werd ik echt niet gelukkig van. Uitvoerder zijn, dat was het voor mij. Ik besloot toen voor mijn geluk te kiezen en ben het gesprek aangegaan bij Dura Vermeer. Ik ben heel blij dat ik deze kans heb gekregen en gepakt”, aldus Britt.

Als het maar uitdagend is

Waar Britt zich de rol van uitvoerder de komende jaren steeds meer eigen gaat maken, is Jan al zeer ervaren in zijn rol als kostendeskundige. Een rol waarin hij verantwoordelijk is voor het bepalen en sturen op de directe kosten van projecten, van initiatiefase tot aannemingsoverenkomst. “Vanaf het allereerste begin, het vaststellen van een budget, tot het creëren van een ontwerp dat perfect binnen dat budget past is waar mijn passie ligt," aldus Jan. Door de jaren heen is Jan zich steeds meer gaan focussen op utiliteitsbouw; bouwwerken die geen woonbestemming hebben zoals ziekenhuizen, scholen en kantoren. Hij krijgt een kick van de uitdaging die dat met zich meebrengt. “In een utilitair project zitten veelal complexe en afwijkende materialen en uitvoeringsmethoden. Dit vraagt om zeer nauwkeurige en gedetailleerde berekeningen ”, vertelt Jan passievol.

Jan benoemt Alliander Westpoort, het nieuwe regiokantoor van Alliander in Amsterdam met een houten constructie als een van zijn mooiste recente projecten. Het project is onlangs nog bekroond tot ‘Beste houten gebouw van Nederland’. Ook Britt begint te stralen als het over dit project gaat: “Ik zou het wel echt tof vinden om ooit ook bij zo’n project uitvoerder te mogen zijn. Dat duurzame element past ook bij wie ik ben als mens. Ik geloof dat we ons moeten aanpassen aan de natuur en stappen moeten blijven zetten om de natuur beter te maken. Ook al zijn de stappen klein, elke stap is een stap en we moeten altijd kijken naar wat er mogelijk is. Dat spreekt mij ook aan bij Dura Vermeer, kijken naar wat er wel mogelijk is.”

Een ander kleinschaliger project waar Jan aan heeft gewerkt is TudorRose, een woonzorgcomplex in TudorPark Hoofddorp. Het project is momenteel, tot tevredenheid van Jan, in uitvoering en precies een van de projecten waar Britt bij betrokken is. “Toch mooi dat een project waar je lang en intensief aan hebt gewerkt nu in de uitvoering is gestart. Nu is het aan Britt en het uitvoeringsteam om het te realiseren”, aldus Jan.

Aan TudorRose, een woonzorgcomplex, heeft Jan gewerkt in de voorbereiding.

TudorRose is nu in de realisatiefase. Britt en de rest van het uitvoeringsteam zijn aan de slag gegaan!

Officieel geen verveling meer

Britt, die vol enthousiasme over haar werk praat, benadrukt de diverse aspecten van haar dagelijkse bezigheden op de bouwplaats. Ze regelt voorschouwen met kopers, opleveringen, beheert afbouw, controleert wapening, overlegt met partners en bespreekt de voortgang van de bouw met collega's. Britt: “Ik ben de hele dag aan het regelen en doen en geen dag is hetzelfde. Ik verveelde mij altijd snel maar dit werk heeft daar een einde aan gemaakt. Ik vind het elke dag weer heerlijk om hier rond te lopen en er met elkaar wat moois van te maken.” Britt hecht veel waarde aan het teamgevoel, omdat dit niet alleen haar vertrouwen versterkt, maar ook plezier en voldoening in haar werk brengt. “Elke dag werk ik met én onder de mensen en mijn doel is om samen een leuke werksfeer te creëren", zegt Britt overtuigend terwijl ze ondertussen naar een collega op de bouw zwaait.

“Ik merk dat ik mijzelf steeds beter kan uitspreken, wat mijn zelfvertrouwen vergroot. Hierdoor voel ik ook een toenemend vertrouwen vanuit het team”, zegt Britt. Dit heeft ertoe geleid dat Britt binnenkort verantwoordelijk is voor de realisatie van een project binnen TudorPark met 14 rijwoningen. Hier gaat ze van begin tot eind alles grotendeels zelf oppakken. “Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan. Natuurlijk heb ik nog wel de nodige begeleiding nodig, maar dat komt vast wel goed”, zegt Britt lachend.

Oude verlangens vervullen

Waar Britt zich met plezier en gezonde spanning in nieuwe verantwoordelijkheden en projecten stort, gaat Jan per 1 januari met pensioen. Of hij er klaar voor is? “Ik kijk tevreden terug op mijn werkende leven. Ik heb mooie projecten mogen uitvoeren in een prettige werksfeer maar ik ben er klaar voor om dingen meer op mijn tempo te gaan doen en andere leuke projecten op te pakken”, vertelt Jan. Hij heeft al de nodige plannen gemaakt: “Mijn vrouw runt een winkel in Haarlem waar ook een kantoor boven zit en daar willen we een woning van maken”, zegt Jan enthousiast. Een klus waar Jan zijn schat aan ervaring goed voor kan inzetten. Daarnaast gaat hij twee dagen per week bij een hovenier aan de slag. “Heel vroeger wilde ik boswachter worden. Het is anders gelopen maar ik vind het leuk om nu tijd te hebben om andere kanten van mijzelf te ontdekken”, aldus Jan.

En Britt haar project na TudorPark? “Als het maar iets nieuws is. En als ik maar kan blijven leren. Pakken wat ik pakken kan!”, zegt Britt met een brede glimlach.

Werken bij Dura Vermeer Bouw Midden West
Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.