Vorige
Nieuws

‘Door de bundeling van onze expertises hebben we de tender binnengehaald’

De perfecte combinatie tussen commercie en techniek: zo zien Bas Sijmonsbergen, adjunct directeur van bouwer en ontwikkelaar Dura Vermeer Bouw Midden West, en Debby van Kraaij, hoofd voorbereiding bij Dura Vermeer Renovatie Midden West, hun samenwerking in de Van der Pekbuurt in Amsterdam. Het is voor het eerst dat de twee werkmaatschappijen hun krachten bundelen.

De samenwerking tussen de nieuwbouw- en renovatietak van Dura Vermeer in de regio Midden West was volgens Bas de uitkomst van een simpele optelsom: “Woningcorporatie Ymere wilde 64 woningen in de Van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord verkopen, een charmante jaren ’20 wijk met karakteristieke huizen in een gebied dat enorm in opkomst is. Een heel interessant woongebied. Voor de verkoop moest er grootschalige renovatie plaatsvinden, een expertise die wij niet in huis hebben aangezien wij ons focussen op nieuwbouw. We hadden dus een partner nodig. Het voelde niet meer dan logisch de samenwerking te zoeken met Dura Vermeer Renovatie Midden West en ons samen in te schrijven op de tender. Door de bundeling van onze expertises hebben we de tender binnengehaald.”

Kracht van samenwerken

Debby vertelt dat er vanuit haar werkmaatschappij direct enthousiast werd gereageerd op de samenwerking: “Voor ons als renovatietak zijn dit soort projecten de krenten in de pap. We mogen heel specialistisch aan het werk om de wijk in oude staat te herstellen. Eigenlijk is het meer restaureren dan renoveren.” Ondanks dat het ‘mooi werk’ is, geeft Debby toe dat de samenwerking zich in eerste instantie buiten de comfortzone van haar werkmaatschappij bevond: “Wij houden ons nooit bezig met commercie of de verkoop van woningen. We zijn niet gewend om elke woning af te stemmen op de wensen van individuele bewoners. Normaal leveren we voor één klant honderd keer dezelfde woning op. Met deze samenwerking hebben we eigenlijk 64 opdrachtgevers en dus 64 verschillende keukens, badkamers, aansluitingen en indelingen.” Bij de start zorgde dit voor wat terughoudendheid bij de werkvoorbereiding, vertelt Debby. “Elke verandering is spannend en dit vraagt een hele nieuwe manier van werken. Het vraagt veel meer van ons aan de voorkant.” Maar inmiddels is iedereen om: “Het is heel gaaf om van elkaars expertise te leren. We versterken elkaar.”

Samenwerken in de praktijk

Hoe ziet zo’n samenwerking tussen werkmaatschappijen er precies uit? Bas: “Wij brengen de woningen in de verkoop voor Ymere, de koper koopt het bestaande vastgoed in vervallen staat en sluit met ons een aannemingsovereenkomst af. Vervolgens geven wij opdracht aan onderhoud en renovatie het uit te voeren.” Dura Vermeer Bouw Midden West onderhoudt de contacten met de verkopende partij, ontfermt zich over het commerciële deel, het vergunningstraject en de communicatie met kopers. Dura Vermeer Renovatie Midden West brengt technische kennis in tijdens zowel de tender- als ontwerp- en bouwteamfase en is verantwoordelijk voor de uitvoering. Bas: “We trekken van A tot Z samen op. In elke fase zijn er gecombineerde teams. Zo kan iedereen zijn expertise inzetten voor het project.”

Resultaat van samenwerking

De voordelen van de samenwerking zijn volgens Bas groot. “We onderscheiden ons van andere bouwers en ontwikkelaars door twee expertises met elkaar te verbinden. Zowel commercieel als technisch inhoudelijk zijn we sterk. Wij verkopen én renoveren de woningen met kennis, kunde en ervaring op elke stap in het proces. Het levert kwaliteit voor de corporatie en de koper.” Debby voegt toe: “Voor corporaties is het daarbij overzichtelijker woningen geclusterd te verduurzamen en vervolgens te verkopen in plaats van woning voor woning. Je waarborgt daarnaast met deze aanpak de cohesie in het aangezicht en de kwaliteit van de buurt. Als je het gefragmenteerd aanpakt, krijg je nooit dit resultaat.” Bas ziet ook een voordeel voor Dura Vermeer zelf: “Het is een nieuwe manier voor ons om projecten op te pakken. Dat biedt mogelijkheden in de acquisitie.”

Dat er toekomst in deze samenwerking zit, staat volgens het duo buiten kijf. “Door de woningnood is er een sterk groeiende vraag naar woningen in binnenstedelijke gebieden”, legt Bas uit. “De beperkte ruimte in Nederland zal ertoe leiden dat projecten waarin nieuwbouw en renovatie met elkaar worden gecombineerd, vaker op de markt komen. De uitleggebieden raken vol en als ontwikkelaar kopen we steeds vaker leegstaande kantoorgebouwen om ze om te bouwen tot woningen.” Ook Debby is ervan overtuigd dat er vanuit de markt een groeiende vraag komt naar wat hun samenwerking biedt. “Daarom is het mooi dat we nu alvast ervaring opdoen.” Beiden zouden graag in de toekomst weer samenwerken, maar iets concreets staat nog niet op de planning. “Laten we eerst maar dit project afronden.”

Interieur

Balkon

Uitdagingen

Want er staat nog wel een uitdaging te wachten. De buurt heeft voor één van de woningen een monumentstatus aangevraagd. “Het is een oud melkhuisje dat nog volledig in originele staat verkeert”, vertelt Debby enthousiast. “Ik vind het gaaf om samen na te denken hoe we hier het beste mee om kunnen gaan. Hoe we het toekomstbestendig kunnen maken, zonder de oude details te verliezen.” Bas belicht ook de andere kant van het verhaal: “We moeten nu eerst een rapport van de gemeente afwachten en tot die tijd kunnen we niet beginnen met de renovatie van het melkhuisje. Dat is balen. Ik had liever gehad dat de bewoners bij ons hadden aangeklopt in plaats van bij de gemeente.”

Naast externe uitdagingen was er ook een interne uitdaging: de communicatie tussen beide werkmaatschappijen. “Een verbeterpunt voor een volgend project is dat we nóg beter en nóg vaker met elkaar moeten communiceren. Nu zijn we er te vaak vanuit gegaan dat we elkaar begrijpen omdat de eigen materie voor ons gesneden koek is. We vergeten soms dat we echt andere expertises hebben”, aldus Bas. Debby: “Wij gaan voor renovatie bijvoorbeeld altijd uit van bouwbesluiten, maar SWK is waar kopers waarborg krijgen en die stelt net hogere eisen. Zo is bijvoorbeeld het aantal stopcontacten dat normaal bij een bouwbesluit hoort, lager dan de eis die SWK stelt. Dit moet dan later weer hersteld worden. Als we niet genoeg doorvragen, worden dit soort kleine zaken bij elkaar toch een groot ding. De volgende keer moeten we meer bewustzijn creëren over dat onze trajecten écht anders zijn, waardoor we dus geen aannames meer maken.”

Toch hebben de werkmaatschappijen elkaar altijd gevonden. Bas: “We zijn verschillende bedrijven met eigen doelstellingen, maar toch merk je dat we collega’s zijn. We luisteren naar elkaar, willen van elkaar leren en zien alles in het belang van het project en de kopers. Dat bindt ons. Ik heb een fijn gevoel bij onze samenwerking.” Debby is het volmondig met Bas eens: “Ik kijk nu al uit naar het volgende project dat we samen mogen oppakken.”

Aan de slag

Maar eerst de Van der Pekbuurt. De sloopwerkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. In juni start het funderingsherstel en vanaf daar worden de woningen verder opgebouwd. Volgend voorjaar moeten de woningen klaar zijn. Debby: “Ik ben altijd weer trots als de bouwkeet staat en we écht aan de slag gaan. Op naar de oplevering.”

Debby van Kraaij

Bas Sijmonsbergen

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.