Vorige
Nieuws

Droom wordt werkelijkheid met Veilige Veste 2.0

Missie

Trots. Dat is het woord waarmee Edwin Blom, directeur van Dura Vermeer Bouw Heyma, terugblikt op het project De Veilige Veste 2.0 in Capelle aan den IJssel. Een project zonder winstoogmerk waarin een oud kantoorpand is omgetoverd tot een veilige plek voor slachtoffers van onder meer huiselijk geweld en seksueel misbruik. Samen met initiatiefnemer Linda Terpstra van Stichting Fier en directeur Reimar von Meding van KAW architecten blikt Edwin terug op de maatschappelijke missie die ze samen hebben volbracht. “Meisjes en vrouwen hoeven zich niet langer te verstoppen.”

voor en na

Fier

De Veilige Veste is het initiatief van Linda Terpstra, voorzitter van Stichting Fier: landelijk expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Linda: “Mijn droom was een mooi gebouw op een centrale plek, waarin we de meest kwetsbaren in onze samenleving veilig kunnen opvangen, behandelen en begeleiden. Oftewel een veilige veste. Een gebouw dat tegelijkertijd een maatschappelijk statement vormt omdat het de problematiek zichtbaar maakt en de boodschap uitzendt dat slachtoffers van seksueel misbruik en geweld zich niet hoeven te verstoppen en op te sluiten in achterkamertjes. De daders moeten gestraft en opgesloten worden, niet die kinderen en jonge vrouwen.”

Linda’s droom werd realiteit met de opening van de eerste Veilige Veste in 2012 in Leeuwarden. Dat smaakte naar meer. De Veilige Veste 2.0 in regio Rotterdam Rijnmond werd een stip op de horizon. Stichting Fier stuitte in januari 2018 op een oud kantoorpand in Capelle aan den IJssel dat in potentie aan alle eisen voldeed. En met de steun van de Nationale Postcode Loterij kwam die stip ineens dichtbij. Directeur en architect Reimar von Meding van KAW nam met zijn team, net als bij de eerste veste, het ontwerp voor zijn rekening. Stichting Fier vond in Dura Vermeer de innovatieve bouwer die zonder winstoogmerk, in een kort tijdsbestek en met een beperkt budget dezelfde droom wilde waarmaken. Directeur Edwin Blom twijfelde geen seconde: “Dat wij als bouwer een vuist konden vormen tegen dit maatschappelijke probleem, creëerde een gevoel van trots dat vele malen groter is dan elk ander bouwproject.”

Interieur

Ambities

Het team van KAW creëerde een ontwerp dat dicht en veilig is, maar tegelijkertijd openheid en transparantie uitstraalt. “Wij hebben vervolgens de vertaalslag gemaakt naar een haalbaar plan”, legt Edwin uit. “Door slim hergebruik van materialen en snelle uitvoeringsmethodieken zijn we erin geslaagd de ambitie overeind te houden.” Het duurzame pand staat tevens symbool voor het duurzame zorgconcept van Fier. Linda: “Wij willen dat onze bewoners op lange termijn de effecten ondervinden van onze zorg. Wij investeren in de toekomst.”

Dankzij een gemeenschappelijke ambitie, een duidelijk stip de horizon gecombineerd met een eerlijke en open communicatie tussen de drie partijen en de gezamenlijke intrinsieke motivatie om de droom van Stichting Fier te realiseren, is de bouw van de Veilige Veste 2.0 binnen tien maanden gerealiseerd. Linda: “Die snelheid en drive hebben wij ook bij de gemeente Capelle gevoeld. Ze heeft enorm snel gehandeld, ons op iedere dag laten voelen dat ze er vol voor gaan! Een mooi voorbeeld voor dat niet alleen de overheid, en ook niet alleen de markt het maken, maar de samenwerking van alle partijen!”

Veilige Veste 2.0

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.