Vorige
Nieuws

Dura Vermeer en BAM geven impuls aan circulaire ambities met DuSpot

Pilot Duspot Regio Oost

Dura Vermeer en BAM Infra Nederland kiezen het onafhankelijk matchingsplatform DuSpot om hergebruik binnen projecten te vergroten. De grond-, weg- en waterbouw zijn grootverbruiker van primaire grondstoffen. Door breder binnen de sector gebruik te maken van elkaars materialen reduceren de bouwbedrijven het gebruik van nieuwe grondstoffen en daarmee hun CO2-uitstoot. 

Gebruikers van het eerste uur 

DuSpot is een digitaal platform dat in het najaar van 2021 als startup is opgericht. Het matcht automatisch de vraag en het aanbod van vrijkomende producten, bouwstoffen en grondstoffen. Door grondstromen en bouwstofstromen aan elkaar te koppelen, kan er meer worden hergebruikt dan op dit moment gebeurt. In 2050 moet Nederland volledig circulair zijn. Hierdoor moeten bedrijven in een hoog tempo verduurzamen. Daar draagt DuSpot aan bij. Dura Vermeer en BAM hebben als gebruikers van het eerste uur inmiddels verschillende projecten in het platform van DuSpot gepubliceerd.  

Verantwoordelijkheid van de hele keten 

Dura Vermeer en BAM zijn ervan overtuigd dat duurzaamheidsdoelstellingen alleen te realiseren zijn door samen te werken in de hele keten. Beide bouwbedrijven zijn al actief in het hergebruiken van eigen materialen. Door gebruik van DuSpot hebben zij een breder aanbod aan herbruikbare materialen tot hun beschikking. Hoe groter het aantal gebruikers van DuSpot, hoe meer vraag en aanbod. En hoe dichterbij de matches gemaakt kunnen worden, hoe minder transport en opslag nodig is. Inmiddels heeft een aantal bedrijven zich aangesloten, maar de bouwers roepen nog meer bedrijven op zich ook aan te sluiten bij het platform, zodat zij gezamenlijk nog meer materialen kunnen hergebruiken. Hierdoor geven zij een impuls aan minder gebruik van nieuwe grondstoffen in de hele bouwsector. 

Grote duurzaamheidsambities 

Dura Vermeer heeft stevige ambities op het gebied van duurzaamheid. Een van deze ambities is ‘Hergebruik? Zo vaak mogelijk’. Dit betekent dat wij ontwerpen, bouwen en oogsten met het oog op toekomstig gebruik met hernieuwbare grondstoffen. We moeten efficiënter omgaan met materialen en meer secundair inkopen dan primair. Met het uiteindelijke doel om in 2050 geen CO2 meer uit te stoten. Om deze versnelling te realiseren, gaat Dura Vermeer verschillende samenwerkingen aan met opdrachtgevers, ketenpartners en andere bouwers. DuSpot is één van de tools die Dura Vermeer al ruim een jaar ondersteunt bij het realiseren van deze ambitie. 

Lees meer van Dura Vermeer Infra Participaties Bekijk werkmaatschappij
Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!