Vorige
Nieuws

Dura Vermeer en gemeente Amsterdam sluiten overeenkomst voor Zuiderlicht: wonen, werken en cultuur in Amstelkwartier

Ontwikkelende bouwer Dura Vermeer Bouw Midden West en gemeente Amsterdam hebben een optieovereenkomst gesloten voor de ontwikkeling en realisatie van kavel 11 Amstelkwartier fase 3. Kavel 11, genaamd Zuiderlicht, biedt ruimte aan 10.600 m2 bruto vloeroppervlakte wonen en een dubbele plint met culturele voorzieningen, een gezondheidscentrum, detailhandel en kleinschalige bedrijfsruimte. Aanvullend is de ontwikkelende bouwer exploitant van de commerciële en culturele voorzieningen in de plint. 

"Met de ontwikkeling van Zuiderlicht zetten we een belangrijke stap in het optimaliseren van stedelijke ruimte. We creëren een levendige community waar wonen, werken en cultuur samenkomen. De unieke architectuur en de diversiteit aan woningtypes maken Zuiderlicht tot een plek waar iedereen zich thuis kan voelen. De culturele voorzieningen in de plint, beheerd door ons nieuw opgerichte Cultuurfonds Zuiderlicht, vormen straks een bruisend hart voor de buurt. Dit project illustreert hoe we bij Dura Vermeer én samen met onze partners bouwen aan de toekomst van stedelijk wonen", aldus Marijke Nas, statutair directeur Dura Vermeer Bouw Midden West. 

In verbinding

Het groengetinte gebouw is van binnen naar buiten uitgevoerd, wat de interactie tussen het gebouw en de openbare ruimte bevordert. De unieke driehoekige vorm en het gelaagde daklandschap van Zuiderlicht herbergen een diversiteit aan woningtypes. Variërend van een 49 m2 studio aan het Bella Vistapark tot een maisonnette woning van 140 m2, bijna elke woning is uniek. Space Encounters heeft het markante gebouw ontworpen en DS Landschapsarchitecten heeft het daklandschap en de openbare ruimte vormgegeven. 

De unieke architectuur en de diversiteit aan woningtypes maken Zuiderlicht tot een plek waar iedereen zich thuis kan voelen

De unieke driehoekige vorm en het gelaagde daklandschap van Zuiderlicht herbergt een diversiteit aan woningtypes

Zuiderlicht is ontworpen met flexibiliteit en aanpasbaarheid voor de toekomst. De zichtbare en voelbare houten draagconstructie en het ontwerp dat zowel gezamenlijk als individueel functioneren mogelijk maakt, stimuleert ontmoeting en doelgerichte functionaliteit. Natuurinclusieve maatregelen, gebaseerd op de zes v's: verblijf, verbinding, voedsel, voortplanting, veiligheid en variatie, maken Zuiderlicht tot een nieuwe stadsbiotoop.  

Dura Vermeer is ondersteund door De Mannen van Schuim voor het ontrafelen van de plek en conceptueel advies met als resultaat dat stadsbiotoop Zuiderlicht een plek is waar, naast wonen, alle primaire behoeften voor bewoners én gebruikers aanwezig zijn. De hoeken van Zuiderlicht vormen een samensmelting van voorzieningen, ontworpen in overleg met toekomstige gebruikers en bewoners van Overamstel en bijgestaan door Mooi Lost Op. Hierdoor wordt Zuiderlicht vanaf de start een plek die door en voor de buurt is gecreëerd.  

Cultuurfonds Zuiderlicht

Dura Vermeer richt het Cultuurfonds Zuiderlicht op om gedurende de eerste jaren van de exploitatie te investeren in de plint van Zuiderlicht. Dit gebeurt door het organiseren van placemaking activiteiten en het aanstellen van een kwartiermaker die de programmering binnen het cultuurcluster verzorgt. Stichting Tempel gaat het cultuurcluster beheren en ruimtes verhuren aan de OBA, Cinetol en overige culturele en creatieve ondernemers.

Gemeente Amsterdam en Dura Vermeer Bouw Midden West tekenen overeenkomst Zuiderlicht in Amsterkwartier

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Marijke Nas

Statutair Directeur Dura Vermeer Bouw Midden West Regio Noord-Holland, Regio Utrecht
Marijke Nas