Dura Vermeer leert scholieren British School of Amsterdam over bodemsanering
Veiligheid rond de bouwplaats centraal in educatief programma
Op dinsdag 28 januari heeft Dura Vermeer een veiligheidsles georganiseerd voor de British School of Amsterdam. Vanuit de serie #VeiligRondDeBouw is een nieuwe les toegevoegd over bodemsaneringen. De school is een belangrijke stakeholder binnen het project Havenstraatterrein en aan de hand van een nieuwe video is uitleg gegeven over wat er allemaal gebeurt op het terrein. In totaal hebben ongeveer 400 kinderen deelgenomen aan de les en daarbij is er nog een praktijkdeel georganiseerd door Vrijbloed over de dodehoek van een vrachtwagen. “We are thankful that you helped our community to be safe and understanding the risks of trucks in traffic.”
Over dit project
In het voorjaar van 2024 stonden op het Havenstraatterrein nog talloze loodsen, lag er een tramrails en stonden er verlaten tramelementen. Inmiddels is daar bijna niks meer van terug te zien. Het boven- en ondergrondse sloopwerk is inmiddels voltooid. Het slopen en saneren bracht de nodige uitdagingen met zich mee. Naast een grotere hoeveelheid verontreiniging dan verwacht, zijn er ook aanvullende verontreinigingsvlekken ontdekt. Daarnaast moesten volledige ondergrondse tanks worden verwijderd en moest de invasieve exoot, de Japanse duizendknoop, worden bestreden.
Slim omgaan met logistiek
Op locatie is het slooppuin met een mobiele breker verwerkt. Een deel van het gebroken puin is direct ingezet voor de aanleg van de bouwweg op het terrein. Daarnaast kon het puin ook direct worden gebruikt op andere projecten. Dankzij de aanleg van de overslaglocatie werd het mogelijk om het gebroken puin over water af te voeren. Ook zijn alle verontreinigde grondstromen en het aan te voeren schone zand via het water aangevoerd. Door te kiezen voor transport over water hebben we een aanzienlijk aantal vervoersbewegingen rondom het drukke Haarlemmermeercircuit middenin het centrum van Amsterdam kunnen besparen.
Momenteel wordt de laatste vervuilde grond gesaneerd, waarna de aanleg van de ondergrondse nutsvoorzieningen kan starten. Daarnaast zal De Duiventil (wisselwachterhuisje) worden verplaatst.
De lege vlakte zal zich in de toekomst vullen met zo’n 500 woningen, een basisschool en mogelijkheden voor horeca en bedrijvigheid.