Vorige
Nieuws

Dura Vermeer wordt hoofdaannemer Nieuw landverhuizersmuseum Rotterdam

Stichting Droom en Daad en Dura Vermeer tekenen 18 december 2019 de bouwteamovereenkomst voor de restauratie en transformatie van Fenixloods 2 in Rotterdam.

De Rotterdamse aannemer Dura Vermeer zal begin 2020 beginnen met de verbouwing van de historische Fenixloods in Rotterdam. Fenixloods 2 is een bijzonder gebouw, op een bijzondere plek. De karakteristieke loods wordt behouden en doet daarmee recht aan de geschiedenis van deze plek. Op het gebouw wordt als contrast een futuristisch uitzichtpunt toegevoegd dat uitzicht biedt op de Nieuwe Maas en de stad Rotterdam.

Op de begane grond komen laagdrempelige, kwalitatief hoogwaardige culturele en horeca voorzieningen voor zowel de buurt als bezoekers van buiten de stad. Fenixloods 2 biedt in de toekomst onder de naam de FENIX een aantrekkelijke bestemming voor bewoners en bezoekers van en aan Rotterdam.

Het Chinese architectenbureau MAD Architects is gecontracteerd om het uitzichtpunt op de historische loods te ontwerpen. Het Rotterdamse Bureau Polderman wordt verantwoordelijk voor de restauratie van de loods zelf. Het schiereiland Katendrecht op de Rotterdamse zuidoever vormde ooit een van de oudste China towns van Europa. Rond 1900 vormde Katendrecht het decor voor opiumkits en opende hier het eerste Chinese restaurant van Nederland en vermoedelijk Europa.

Met de keuze voor Mad Architects wordt deze vergeten geschiedenis nieuw leven in geblazen. De opdracht voor het uitzichtpunt op de Fenixloods betekent een eerste opdracht voor een cultureel publiek gebouw in Europa door een Chinees architectenbureau. Naast het uitzichtpunt ontwerpt MAD een theatrale trappenpartij en een publiek atrium in de Fenixloods waarmee de begane grond, de eerste verdieping en de opbouw op het dak in elkaar grijpen.

De Fenixloods vormde ooit de grootste loods ter wereld. Op de gehele eerste verdieping zal in de toekomst aandacht worden geschonken aan migratie, vanuit een Rotterdams perspectief. Miljoenen landverhuizers verlieten Europa vanaf deze kades, de meeste met als eindbestemming Ellis Island. Onder hen waren (latere) beroemdheden als Albert Einstein, Johnny Weismuller, Charlie Chaplin, Thomas Mann en Lee Harvey Oswald. De Fenix wordt straks de plek waar landverhuizers een gezicht krijgen.

Job Dura: ‘Wij zijn erg trots dat wij een bijdrage mogen leveren aan dit speciale project. Op deze plek, een steenworp afstand vanaf de straat waar 165 jaar geleden de basis voor ons bedrijf werd gelegd, gaan we nu werken aan een toekomstig icoon voor de stad Rotterdam.’

Ma Yansong, oprichter MAD Architects: ‘MAD architects is proud to realize a public stairway and observation deck on top of the historical warehouse to lift body and mind, for pleasure and contemplation. The FENIX will be a place to wonder and to explore about the past, the present and the future. When we look at the path we’ve been through in the past, we know the future won’t be linear.’

Rutger Polderman: ‘De Fenixloods is een van de laatste historische loodsen waar je de geschiedenis van Rotterdam kan ervaren. Dat gevoel willen we doorgeven aan toekomstige generaties.’

Wim Pijbes, directeur Stichting Droom en Daad: ‘De FENIX wordt een landmark aan de Maas en biedt een toekomst voor Rotterdams verleden.’

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.