Vorige
Nieuws

Een tijdscapsule met gelukwensen voor een voorspoedige bouw

Met het plaatsen van een tijdcapsule met de gelukwensen van de toekomstige bewoners is op donderdag 7 oktober 2021 officieel de bouw gestart van De Zangvogel fase 3. Het deelplan, ontworpen door KLUNDER ARCHITECTEN, is onderdeel van een grote gebiedsontwikkeling in Vlaardingen en bestaat uit 72 eengezinswoningen, waarvan twaalf ontwikkeld in hout. Ivana Somers (wethouder Bouwen en Wonen gemeente Vlaardingen), Marieke Kolsteeg (directeur-bestuurder Waterweg Wonen) en Bart van Dijk (directie Dura Vermeer) gaven live vanuit de bouwplaats in De Nieuwe Vogelbuurt het startsein voor de bouw.

Digitale rondleiding over de bouwplaats.

Een huis van hout

In De Zangvogel staat duurzaamheid centraal en worden de woningen gasloos en energieneutraal ontwikkeld. De woningen bevatten onder andere triple glas, een warmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming en -koeling. Dura Vermeer heeft in fase 2 de eerste stappen gezet naar een circulair woningbouwconcept met acht woningen met een houten casco.

In fase 3 van De Zangvogel krijgt de duurzaamheidsambitie een vervolg met twaalf buitengewone huizen met een houten gevel, een houten casco en een groen vegetatiedak. Door de toepassing van houten materialen zijn deze woningen minder belastend voor de natuur. Hout is milieuvriendelijk, recyclebaar en neemt juist CO2 op.

“Ja, natuurlijk hout! Hout is de toekomst: niet alleen omdat het sneller bouwt, maar vooral omdat het beter is voor ons milieu dan het gebruik van beton en steenachtige materialen. Op het gebied van duurzame materialen kan de bouwsector nog een flinke slag maken, we realiseren ons dat. Daarom pakken we het in De Zangvogel anders aan met de toepassing van een houten constructie, houten gevel en een vegetatiedak bij twaalf woningen. Zo dragen we hier in Vlaardingen stap voor stap bij aan een gezondere leefomgeving. Nu en voor toekomstige generaties”, aldus Bart van Dijk.

 

Tijdscapsule

Op de bouwplaats van De Zangvogel in Vlaardingen werd op donderdag 7 oktober symbolisch stilgestaan bij de bouw van 72 eengezinswoningen dat recent is gestart. De gelukwensen van alle toekomstige bewoners werden verzameld in een grote wenskoker. Ivana Somers, Marieke Kolsteeg en Bart van Dijk plaatsten live op de bouwplaats de tijdscapsule onder de fundering en gaven daarmee symbolisch het startsein voor de bouw. Niels de Ridder (Dura Vermeer) nam de kopers digitaal mee over de bouwplaats. Aansluitend proostten alle aanwezigen vanuit huis mee met de nieuwe buren en een thuisgestuurd borrelpakket.

Marieke Kolsteeg: “Ik ben erg trots op de wijkontwikkeling en op de mooie samenwerking tussen gemeente Vlaardingen, Dura Vermeer en Waterweg Wonen. Dura Vermeer houdt goed het tempo in het vernieuwen van de wijk. Het is zeker nu, in deze tijd van woningnood, belangrijk om te bouwen. En met de gelukwensen van toekomstige bewoners onder de fundering, is er een mooie basis gelegd voor toekomstig woongeluk in deze duurzame woningen.”

Ivana Somers: “Ik sluit mij aan bij Marieke Kolsteeg. Vlaardingen heeft een enorme uitdaging om te voorzien in de enorme behoefte aan woningen. Afgelopen periode hebben we hier hard aan gewerkt en dat zal aankomende jaren ook nog veel aandacht vragen. Binnenkort zal de nieuwe Woonvisie voor Vlaardingen verschijnen, die zal aangeven hoe Vlaardingen zich verder moet ontwikkelen tot een aantrekkelijke Woonstad. De Nieuwe Vogelbuurt levert hier nu al een belangrijke bijdrage in. Een prachtige wijk die nog verder in ontwikkeling is. Ik ben blij met de samenwerking met betrokken partijen. Dura Vermeer weet een zeer hoog niveau van duurzaamheid te bereiken in deze mooie nieuwe wijk”.

 

Ruimte voor de toekomst

Afgelopen periode heeft de gemeente met alle partners, partijen in de stad en bewoners gesproken om te komen tot een nieuwe Woonvisie. Deze verschijnt naar verwachting in het laatste kwartaal van dit jaar. De nieuwe Woonvisie beschrijft hoe Vlaardingen zich aankomende jaren verder moet ontwikkelen tot een aantrekkelijke woonstad. Er worden al sinds 2016 circa 250 nieuwe woningen in De Nieuwe Vogelbuurt bewoond. Alle ontwikkelingen in De Nieuwe Vogelbuurt laten zien dat we hard werken aan een woningvoorraad die beter in balans is. Zodat iedereen op zijn plek is en van een huis een thuis kan maken. 

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!