Vorige
Blog

Flexibele laboratoria voor meerdere huurders? NEXUS is the next step in life sciences vastgoed

Laboratoria zijn echt anders. Ze vereisen zeer hoogwaardige en complexe installaties. Bij Dura Vermeer hebben we in een groot aantal recente projecten laten zien dat de doorlooptijd van dergelijke projecten kort kan zijn. Met de huidige explosieve vraag naar nieuwe life science gebouwen met veel labruimte is dat een waardevolle competentie. Op het Leiden Bio Science Park ontwikkelt Dura Vermeer momenteel NEXUS, the next step in life science vastgoed. Evelien Ravesteijn en Michiel Swart vertellen over het gebouw, de faciliteiten én wat dit project zo speciaal maakt.

Als iemand de wensen en behoeftes van gebouwgebruikers kent, dan zijn het Michiel Swart en Evelien Ravesteijn wel. Als vastgoedadviseurs bij CBRE en Cushman & Wakefield adviseren ze gebouweigenaren en huurders die op zoek zijn naar vastgoed of huisvesting. En dat zijn er veel.

Evelien:

“De life sciences industrie is enorm gegroeid. Onder andere de komst van het European Medicines Agency (EMA) zorgt voor nieuw aanwas van internationale organisaties die in de buurt willen blijven. Het sciencepark in Leiden is dé place-to-be op het gebied van life sciences. Hier zitten dezelfde type bedrijven die als een community kennis uitwisselen met elkaar. Daar wil je als bedrijf natuurlijk tussen zitten.”

Delen is het nieuwe hebben 

Het Leiden BioScience Park is het grootste, snelst groeiende life sciences cluster in Nederland. Het park huisvest grote, gevestigde namen en startups, maar ook een tussenlaag van scale ups. Bedrijven die de startup-fase voorbij zijn en uit hun jasje groeien, maar net niet groot genoeg zijn voor een eigen pand. Ze willen ruimte delen, maar ook autonomie. Ruimte voor ontmoetingen, met respect voor elkaars eigen omgeving en privacy.  

Michiel:

“Onze klanten hebben hoogwaardige laboratoria nodig. Die zijn erg specifiek. Ieder lab verlangt andere technische functionaliteiten. Al deze ontwikkelingen, wensen en behoeften brengt Dura Vermeer nu samen in NEXUS.”

Het NEXUS masterplan 

Flexibiliteit is hét credo van het NEXUS masterplan. Het pand is te huur voor een single tenant, maar de opzet met ruime verdiepingen van ruim 2.000 m2 leent zich ook goed voor meerdere huurders. Michiel legt uit: “In veel gebouwen zijn de laboratoria niet aanpasbaar. Dat beperkt het gebruik, want nieuwe huurders of eigenaren brengen eigen voorzieningen en veiligheidsregels met zich mee. In NEXUS is daar op voorhand over nagedacht. Het gebouw bestaat uit twee vleugels: “beide vleugels zijn geschikt voor kantoor en labruimtes. Het verbindend element is het atrium van waaruit we alle ruimten ontsluiten en centrale ontmoeting organiseren. “ 

De vleugels van NEXUS beschikken over alle nodige hoogwaardige functies, zoals grotere schachten, hoge plafonds en goede ventilatie, om zich te certificeren binnen de hogere labcategorie. Evelien: “Dat is voor een hele brede doelgroep aantrekkelijk. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat Dura Vermeer het design op de specifieke eisen van de verschillende huurders kan aanpassen.” 

 

Snel leveren een must 

Ook niet onbelangrijk voor de zoekende life science organisaties: een snelle oplevering. “We hebben te maken met snelgroeiende bedrijven die niet jaren de tijd hebben om te wachten op de ontwikkeling van een pand. Snel kunnen leveren is heel belangrijk voor ze. Ook daar heeft Dura Vermeer zijn sporen al verdiend. Ze ontwikkelden al eerder het nieuwe kantoorgebouw van IFF (voorheen DuPont) op het Leiden Bio Science Park. Hierdoor kennen ze de locatie en gang van zaken op het park goed. Daarbij hebben ze al een optie op grond, wordt het plan uitgewerkt tot aanvraag bouwvergunning en beschikken ze over de ervaring en ontwerpkennis om snel kwalitatieve kantoren met labruimte te ontwikkelen”, zegt Evelien. 
  

Het Leiden Bio Science Park ontwikkelt zich razendsnel. Formeel komt NEXUS in Oegstgeest, van oudsher de uitbreidingslocatie van het park maar tegenwoordig dé gewilde hotspot. Michiel: “Grote bedrijven zijn zich hier aan het vestigen en er komen veel voorzieningen bij, waaronder de aansluiting met de Rijnland Route. De kavels gaan als warme broodjes over de toonbank. Goed nieuws voor de toekomstige gebouwgebruikers van NEXUS natuurlijk, maar ook voor de hele life science community!” 

Nexus in het kort 

  • Circa 9.900 m² BVO, circa 2.000 m² per verdieping en 9.050 VVO 
  • Multi-tenant opties  
  • 118 parkeerplaatsen (parkeergarage) en fietsenstalling met aansluitend douches  
  • Kantoor/lab ratio is 40/60 %
  • Centrale connectie van het atrium met lounge, ontmoetingsruimte en buitenterras  
  • Geschikt voor Life Science and Health organisaties  
  • Labs hebben een MLI en MLII classificatie en zijn voorzien van (gemiddeld) 6-voudig ventilatie  
  • Binnenklimaat class B 

 

Lees meer over Life Science & Biotech

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!