Vorige
Nieuws

Hugo de Jonge overhandigt sleutels aan nieuwe huurders van Rijswijkse middenhuurwoningen

Minister Hugo de Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening overhandigde op maandag 17 april symbolisch de sleutels aan de huurders van honderd nieuwe woningen in Rijswijk. Dura Vermeer ontwikkelde en bouwde hier 62 appartementen en 38 eengezinswoningen voor middeninkomens. De woningen zijn onderdeel van het project ‘Wonen in de Cocon’ in de gebiedsontwikkeling RijswijkBuiten. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Woonfonds RijswijkBuiten, een samenwerking tussen initiatiefnemer van woningfondsen Vastgoed Syndicering Nederland n.v. (VSN), de gemeente Rijswijk en Dura Vermeer.

Als een symbolische sleuteloverdracht kregen de nieuwe huurders van het project deze dag een levensgrote sleutel uit handen van de minister. Ook wethouders Gijs van Malsen (Volkshuisvesting) en Armand van de Laar (Stadsontwikkeling) van de gemeente Rijswijk waren aanwezig, evenals fondsen-beheerder VSN en de Raad van Bestuur van Dura Vermeer, samen met Directie Vastgoed van Dura Vermeer.

Gemeentelijk initiatief
Voor de gemeente Rijswijk ging op 17 april een lang gekoesterde wens in vervulling. Zij wilde al jarenlang extra huurwoningen voor middeninkomens laten bouwen, maar zag dat woningcorporaties en de markt nauwelijks op hun aanvraag reageerden. VSN en Dura Vermeer toonden zich enthousiast en sloegen samen met de gemeente de handen ineen. In 2021 is het Woonfonds RijswijkBuiten opgericht. Uit dat fonds kwam de financiering voor de 100 duurzame woningen voor middeninkomens ‘Wonen in de Cocon’.

Naast 62 appartementen zijn dankzij het project al 38 eengezinswoningen voor middeninkomens beschikbaar gekomen. Al deze 38 huurders laten in Rijswijk een sociale huurwoning van een woningcorporatie achter. Deze één op één doorstroming is uniek en levert een volkshuisvestelijk huzarenstukje op. VSN beheert het woonfonds en de woningen. Er is sprake van een bancaire financiering, de gemeente Rijswijk heeft er een belang van 25% in. Dura Vermeer participeert ook in het fonds samen met particuliere beleggers. Partijen blijven voor langere tijd betrokken bij het project. Meer over het succes van het woonfonds lees je op: duravermeer.nl/woonfonds.

"Er is een enorm tekort aan betaalbare huurwoningen. Dat het gemeente Rijswijk is gelukt om 100 huurwoningen te realiseren met het Woonfonds RijswijkBuiten, waaronder Dura Vermeer, vind ik een enorme opsteker. Het laat zien dat het met daadkracht, creativiteit en samenwerking mogelijk is om woningen te blijven bouwen voor mensen die al langere tijd hard op zoek waren naar een betaalbare en duurzame huurwoning. Denken in mogelijkheden, dat is ook de sleutel voor de toekomstige woningbouwopgave", aldus Hugo de Jonge.

"Ik ben er trots op dat we in Rijswijk dit soort innovatieve oplossingen bieden voor de vraag naar woningen. Mooi ook dat we Rijswijkse inwoners hiermee bedienen én dat we er sociale huurwoningen mee vrijspelen. Daar is namelijk ook enorm veel vraag naar. We hebben hier iets moois neergezet met Dura Vermeer en VSN. En wat mij betreft smaakt het naar meer!”, aldus wethouders Gijs van Malsen. "Het is op deze manier een gemêleerde wijk; een buurt die echt af is", vult wethouder Armand van de Laar aan.

RijswijkBuiten: duurzaam én groen
RijswijkBuiten is een nieuwe, duurzame woonwijk in een voormalig glastuingebied tussen Rijswijk en Delft, bestaand uit de deelgebieden Sion, Parkrijk en Pasgeld. De eerste paal werd in 2013 geslagen en tot 2026 worden er ruim 3500 nieuwe duurzame woningen gerealiseerd. De woningen beschikken onder meer over warmtepompen, pv-panelen en ventilatiesystemen. Sommige woningen leveren net zoveel energie terug aan het net als ze eraan onttrekken. Mede dankzij een robuust watersysteem en diversiteit in groen is ook het openbaar gebied duurzaam ingericht. In het project Wonen in de Cocon zijn bij diverse woningen maatregelen getroffen om de biodiversiteit in de woonwijk te verbeteren.

 

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.