Vorige
Nieuws

In gesprek met… Rijswijk Wonen

In RijswijkBuiten staan in het deelgebied Sion vijftig grondgebonden sociale huurwoningen. Dat is best uniek, want dit woningtype is voor woningcorporaties doorgaans duur om te ontwikkelen. Dura Vermeer en woningcorporatie Rijswijk Wonen kozen dan ook bewust voor een strategie van modulair en conceptueel bouwen. Zo konden de woningen naast duurzaam ook snel en kostenefficiënt ontwikkeld worden. Hoe is het werken met het PCS Woningbouwconcept bevallen?
RijswijkBuiten is een grootschalig gebiedsontwikkelingsproject. Diverse ontwikkelaars en bouwers realiseren hier tot 2026 ruim 3.500 nieuwe duurzame woningen. Dura Vermeer en Rijswijk Wonen gingen in twee projecten zelfs een stapje verder: de bouw van vijftig sociale nul-op-de-meter-woningen, volgens het PCS-woningbouwconcept.

 

De puzzel samen leggen

Sander Trouw is manager Vastgoed bij Rijswijk Wonen. Nul-op-de-meter woningen zijn volgens hem heel interessant voor woningcorporaties, vanwege de hoge toekomstwaarde. Sander: “Wij hebben behoefte aan kwalitatieve en complete woningen tegen een scherpe prijs. We verhuren sociaal, dus de inkomsten zijn vaak relatief laag vergeleken met de kosten. Het is voor ons dan ook heel belangrijk dat een product toekomstbestendig is met lage onderhoudskosten.”

Samen met Dura Vermeer is in twee maanden de puzzel gelegd. “En er is gepionierd!”, vertelt projectontwikkelaar Femke van de Meeberg van Dura Vermeer. “We zochten een oplossing voor meer betaalbare woningen, met een verbeterde efficiëntie in de gronduitgifte. Voor Rijswijk Wonen hebben we een nieuw type PCS-woning ontwikkeld. En Nul-op-de-meter. Met name de energieprestatievergoeding (EPV) was voor iedereen nieuw. Hoe reken je de EPV door aan de huurders en hoe zorg je voor een juiste bewijslast? Dit hebben we, samen met onze partner Klimaatgarant, uitgezocht en alle wensen van Rijswijk Wonen zijn tegen de PCS-standaarden aangelegd. Daar zijn hele mooie, kwalitatieve gezinswoningen uitgerold met beukmaten van 4,5 meter en 4,8 meter.”

 

Een scherpe prijs

Een andere belangrijke wens was dat de wijk wel als een eenheid moest blijven voelen. Er bevinden zich in Sion zowel koop- als huurwoningen. “Koop, vrije sector, middelhuur of sociaal: voor de PCS-methode maakt het niet uit. Je past het product naar wens aan. Esthetisch zien de woningen er van buiten hetzelfde uit”, zegt Femke.

Met vragen als ‘hoe houden we de woningen de komende jaren in stand zonder hoge onderhoudskosten?’, ‘blijven de gebruikte materialen vervangbaar?’ en ‘kun je verwachten dat bijvoorbeeld tegelwerk en keukens jarenlang kunnen worden nageleverd?’ is er voor de woningcorporatie bovendien extra scherp gekeken naar het beheer- en onderhoudsgemak. Sander: “Wij stellen een basispakket op voor de inbouw van een woning. Wijkt deze heel erg af van de PCS-gedachte, dan is het concept de moeite niet waard. Gelukkig lagen de PCS-standaarden van Dura Vermeer voor grondgebonden woningen al best tegen de wensen van de woningcorporatie aan. Voor de details zijn we naar elkaar toe gaan werken, zonder in te boeten op veiligheid of kwaliteit.”

 

Zekerheid door vaste partners

Het was een soepel proces volgens Sander, met een transparante samenwerking. “Dura Vermeer communiceert heel helder over kosten en winststructuur. Dat is prettig. Het is geen probleem als er wederzijds steken vallen: tegenslag hoort erbij. Het gaat erom hoe we het oplossen. Door de open samenwerking was alles bespreekbaar”, zegt Sander.

Dat heeft volgens het tweetal voor een groot deel met beide bedrijfsculturen te maken, maar ook met de voordelen van PCS. Femke: “We werken met vaste leveranciers en lange termijn afspraken. Het is heel helder waar verantwoordelijkheden liggen. Dura Vermeer verschuilt zich nooit achter een onderaannemer. Juist omdat je voor een langere periode een partnerschap aangaat, heb je meer voor elkaar over, is de kwaliteit stabieler en kunnen wij onze klant beter bedienen.”

En daar plukken de woningcorporaties de vruchten van, vervolgt ze: “Er is zekerheid over de kwaliteit en de prijs. Neem de huidige extreme prijsstijgingen in de bouw. Werk je niet met vaste partners, dan ben je nog meer aan de grilligheid van de markt overgeleverd. Nu ga je met elkaar in overleg voor een oplossing.”

 

Mooiste compliment

De beste graadmeter is een tevreden klant. Hoe wordt er teruggekeken op het PCS-avontuur in RijswijkBuiten? Sander: “We zijn heel tevreden! We horen niets van onze huurders, die zijn helemaal blij.” Femke voegt toe: “Eén van de huurders vindt het zelfs ontzettend leuk om mensen rond te leiden. Zo trots is ze op haar huis. Dat vind ik toch wel het mooiste compliment.”

 

Meer informatie

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!