Inclusie is voor mij meer dan een ambitie, het is een morele plicht
De bouwsector wordt vaak gezien als een traditionele, mannelijke industrie. Maar het beeld van de sector verschuift, waardoor een diepgewortelde cultuur plaats maakt voor nieuwe talenten en nieuwe perspectieven in visies en toekomsten. Diversiteit (een mix aan mensen met verschillende achtergronden en eigenschappen) en inclusie (een plek creëren waar de mix aan mensen evenveel gewaardeerd wordt en niemand wordt buitengesloten) is een wens én een noodzaak. Voor de complexer wordende uitdagingen waar we mee te maken hebben in de sector, hebben we een grotere diversiteit aan talenten en competenties nodig.
Dorien Staal, directievoorzitter van Dura Vermeer Renovatie Midden West, weet als geen ander hoe het is om diversiteit toe te voegen aan de bouwsector. Ze is het levende bewijs met 28 jaar ervaring in de bouw, en dat is niet zonder slag of stoot gegaan. Maar Dorien heeft haar route gevonden, en op cruciale momenten de juiste support om haar heen. En nu maakt ze graag de paden vrij voor anderen waarbij talenten soms nog onderbelicht zijn en onbenut worden, omdat zij buiten een traditionele norm van de bouwsector vallen.
Inclusie is meer dan een ambitie
Als we het over het kompas van de Divisie Bouw en Vastgoed hebben, Het Goede Doen, en dat we de samenleving willen versterken, dan geldt dat natuurlijk ook op de werkvloer, niet alleen op de projecten waar gerenoveerd of getransformeerd wordt. “Inclusie is voor mij meer dan een ambitie,” vertelt de directievoorzitter. “Het is een morele plicht. Daarnaast is het zonde als talent verloren gaat of niet de ruimte krijgt om te groeien. We kunnen het ons als sector simpelweg ook niet permitteren om potentieel te onbenut te laten.”
Door ons kompas "Het Goede Doen" wordt inclusie niet alleen op de werkvloer bevorderd, maar ook in onze projecten die de samenleving versterken.
Samen bouwen we een werkomgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn.
Navigeren van ongeschreven regels
De weg naar inclusie is echter niet zonder uitdagingen. Dorien legt uit hoe veel vrouwen in de bouwsector struikelen over onzichtbare obstakels. “Er heersen ongeschreven regels en gedragingen waardoor het lastig navigeren kan zijn. Vrouwen pakken vaak minder het podium en worden daardoor minder snel gezien of gehoord en beseffen zich onvoldoende het onbedoelde effect. En wellicht denken ze ook: ‘Waarom gaat het hier zo?’ Maar daar is niet zo'n eenvoudig antwoord op. Dorien helpt om deze reden vrouwen vanuit een mentorschap, zodat zij begrijpen hoe het spel gespeeld wordt en hoe je tegelijkertijd kunt bijdragen aan de verandering daarvan.” Haar begeleiding speelt een belangrijke rol in het aanpakken van dit soort barrières. Dorien heeft door de jaren heen vele vrouwen begeleid. “Als vrouwen begrijpen waarom het zo het belangrijk is om je stem te laten horen, wordt het al snel een ander verhaal. Dat gaat dan niet over ego maar over, wat veel vrouwen wensen, “het goede te doen, staan voor je zaak’. En dan voelt een podium, je stem laten horen, ook direct al anders. De toegevoegde waarde van rolmodellen is niet te onderschatten, dat helpt echt enorm. En vrouwen trekken vrouwen aan, zo werkt het.”
Een cultuur van vertrouwen
Ze benadrukt hoe belangrijk het is om aannames en oordelen los te laten. “Ik heb sollicitatietrainingen gegeven aan bijvoorbeeld statushouders. Dan zie je voor je neus gebeuren hoe elkaars intenties verkeerd worden begrepen. De kandidaat die bij een sollicitatie bewust zijn jas aanhoudt en niets te drinken wil, want hij is al zo dankbaar voor jouw tijd en uit dat op deze manier. Hij weet niet dat de gemiddelde Nederlander het juist ongemakkelijk vindt als jij je jas aanhoudt tijdens een gesprek en niets wilt drinken. Dus dan krijg je een potentiële werkgever aan de andere kant van de tafel die denkt 'dat gaat hier nooit passen’. Maar toch, als je er doorheen durft te kijken en luisteren, dan kan je ineens zien dat er een talent voor je zit met een enorme drive om te willen bijdragen. Hoe verbind je die twee werelden? Het vraagt empathie en bewustwording.” zegt Dorien. “Zo bouwen we samen een omgeving waarin iedereen zich veilig voelt om zichzelf te zijn.”
Inclusie is meer dan gender en cultuur
Hoewel genderdiversiteit en cultuurdiversiteit twee belangrijke aandachtspunten zijn, reikt het vraagstuk van inclusie verder. Dorien vertelt over haar rol als bestuurslid bij de Oogvereniging. “Slechts 30% van de mensen met een visuele beperking heeft een betaalde baan. Dat is heel weinig, als je bedenkt hoeveel potentieel er dan onbenut blijft. Het gaat namelijk niet alleen om wat wij kunnen betekenen voor mensen met een oogaandoening, maar ook om wat zij voor de maatschappij en ons als sector kunnen betekenen. De behoefte aan het binden van talent aan onze sector is groot.” In haar rol als bestuurslid bij de Oogvereniging ziet Dorien hoe werkplekken vaak niet zijn afgestemd op mensen met een visuele beperking. Denk dan bijv. aan softwarepakketten die gebruikt worden, maar ook aan eenvoudigweg touchscreens bij koffieapparaten. Allemaal oplosbaar maar wel om over na te denken. “Ik heb zelf helaas ook te kampen met een oogaandoening. Het is fijn om te merken dat er bij Dura Vermeer ruimte is om ook dat moedige gesprek met elkaar te voeren, dat ik aan kan geven wat mij helpt. Daarmee wil ik ook het pad effenen voor anderen.”
De bouwsector van de toekomst
Inclusie en diversiteit zijn geen termen om sociaal wenselijk te doen, het gaat om Het Goede Doen, en het is essentieel voor de toekomst van de bouw. “We hebben iedereen nodig om de uitdagingen van morgen aan te gaan,” stelt Dorien. Ze gelooft dat het creëren van inclusieve werkplekken niet alleen goed is voor de medewerkers, maar ook voor de sector als geheel. Concreet betekent het dat wij plekken maken voor mensen die bijv. geen stage kunnen vinden en ervaren dat ze bijv. vanwege hun naam niet worden uitgenodigd. Zo zet Dura Vermeer Renovatie Midden West stappen om de sector te transformeren van binnenuit. Maar het is nog een lange weg. “Het gaat om continu blijven leren, luisteren en aanpassen,” besluit Dorien. “Want alleen samen kunnen we echt bouwen aan een toekomst waarin iedereen meetelt én meedoet.”