Vorige
Nieuws

Lancering webtool constructieve veiligheid: BORGR

Tijdens het symposium van Kennisportaal Constructieve Veiligheid (KPCV) op 2 mei in Utrecht is de gloednieuwe webtool Borgr met groot enthousiasme gelanceerd. Dura Vermeer heeft aan de wieg gestaan van dit product, dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het instorten van het tribunedak in aanbouw van stadion Grolsche Veste in 2011.

Het afgelopen jaar is op initiatief van Dura Vermeer contact gezocht met KPCV om het spreadsheet Constructieve Veiligheid in onze processen nieuw leven in te blazen en te upgraden naar een landelijke tool. Dura Vermeer past het spreadsheet al enige jaren toe om constructieve veiligheid te borgen. Deze tool is een belangrijke stap voorwaarts in de missie van KPCV om maximale aandacht te geven aan constructieve veiligheid in alle fasen van elk bouwproject.

Samen met een aantal partners is de financiering georganiseerd en samen de kennis ingebracht om te komen tot een goed product. Ronald de Groot, veiligheidskundige Bouw en Vastgoed: ‘We zijn er trots op dat een initiatief - dat zijn oorsprong heeft in het ongeval met het dak van de Grolsche veste - uiteindelijk is uitgemond in een landelijke tool om grip op constructieve veiligheid te waarborgen.

Borgr: veiligheid borgen in het hele proces

Borgr helpt bouwpartners in elke fase te checken of alle seinen voor constructieve veiligheid op groen staan. De tool neemt je van begin tot eind van een bouwtraject aan de hand mee door je vragen te stellen over constructieve veiligheid. Alle leden van het projectteam moeten meedoen in het beantwoorden van de vragen. Constructieve veiligheid is immers een ketenverantwoordelijkheid! Alleen “ja” of “nee” antwoorden is niet voldoende; ieder antwoord moet worden gemotiveerd. Het is géén afvinklijstje!

Bij het afsluiten van een fase beoordeelt degene die in die fase eindverantwoordelijk is voor constructieve veiligheid of deze voldoende is geborgd. Ook de verantwoordelijke voor de volgende fase moet het resultaat kunnen accepteren, zodat hij of zij met zijn of haar team dóór kan. Zo niet, dan is er nog huiswerk te doen door het team van de voorgaande fase.

Samenwerking voor een veiliger bouwproces

Borgr is tot stand gekomen naar een idee van Dura Vermeer. De ontwikkeling van Borgr is een gezamenlijk initiatief van KPCV en haar partners. Tijdens de lancering riepen sprekers, waaronder Job Dura (CEO Dura Vermeer), Joost Nelis (COO BAM Nederland), Paul Hooijschuur (partner Pieters Bouwtechniek), Jeroen Lammertse (directeur Aboma) en Dick Stoelhorst (voorzitter KPCV), alle ketenpartners in de bouw op om gebruik te maken van deze nieuwe webtool.

Eerste ervaringen met Borgr

Tijdens het symposium gaven Dik Spekkink (contentmanager KPCV), Ronald de Groot en René Sterken (hoofd cluster Ontwerp & Engineering bij BAM Advies & Engineering) een toelichting op de werking van Borgr en deelden ze hun eerste ervaringen met de tool. De reacties waren unaniem positief: Borgr wordt gezien als een gebruiksvriendelijke en praktische tool die een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het borgen van constructieve veiligheid in de bouw.

De toekomst van constructieve veiligheid

Met de lancering van Borgr zet KPCV een belangrijke stap in het verhogen van de constructieve veiligheid van de bouwsector. De tool heeft het potentieel om de veiligheid op bouwplaatsen aanzienlijk te verbeteren en zo het aantal bouwongevallen te verminderen.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.