Vorige
Nieuws

Lefier en Dura Vermeer transformeren Gronings erfgoed 'De Studio' met bewonersgerichte aanpak

“De Studio” is een van de beste voorbeelden van hergebruik van bestaande gebouwen in Groningen. Woningcorporatie Lefier en ontwikkelende bouwer Dura Vermeer zetten zich hier samen in voor de verduurzaming van 94 appartementen. De inmiddels langdurige samenwerking heeft geleid tot de succesvolle oplevering van de eerste 80 appartementen vandaag, waarbij de overige 14 gepland staan voor begin mei. Met "De Studio" Groningen wordt nieuw leven gegeven aan een historisch gebouw, waarbij een duurzame toekomst de basis is.

 

*Tekst gaat verder onder de video

Bewoner Wilma vertelt samen met collega's Peter en Fanny

Inzet voor gelukkige bewoners en betaalbaar wonen

Lefier en Dura Vermeer slaan gezamenlijk de handen ineen om bij te dragen aan het geluk van bewoners en betaalbaar wonen in de stad Groningen. De verduurzaming van woningen staat centraal als een manier om waarde te behouden en toe te voegen. Deze inzet is gestoeld op transparantie, vertrouwen, respect, eerlijkheid en waardering, waarbij open communicatie en inzichten de basis vormen.

Bewonersgerichte aanpak

Het welzijn van de bewoners staat voorop in het proces van renovatie. Lefier en Dura Vermeer hebben diverse middelen ingezet om de bewoners zo comfortabel mogelijk te laten wonen tijdens de werkzaamheden. Van een dagkalender die dagelijks beschrijft wat ze kunnen verwachten tot aan verhuisdagen en een modelwoning. Het resultaat is een tevreden bewonersgemeenschap. De aanwezigheid van het bouwteam en de opzichter van Lefier, vier dagen per week, biedt directe ondersteuning en antwoorden op vragen van bewoners, wat het bewonersproces aanzienlijk verbetert.

*Tekst gaat verder onder de foto's

écht samenwerken

Bewonersgerichte aanpak

Focus op communicatie en betrokkenheid

Bij "De Studio" Groningen draait het niet alleen om woningverbetering, maar ook om communicatie en betrokkenheid met de bewoners. Het doel is om andere bewoners binnen het complex een duidelijk beeld te geven van toekomstige werkzaamheden. Hierbij wordt niet alleen gefocust op technische aspecten, maar ook op de manier van werken en de promotie van het project binnen de community. Een informatieve video is gemaakt om inzicht te geven in de werkzaamheden en ervaringen van andere bewoners.

Duurzame resultaten

Het renovatieteam is in mei vorig jaar gestart en heeft inmiddels 80 woningen opgeleverd, waarbij het energielabel is verbeterd van C naar A. Het project omvat niet alleen de vervanging van ramen, kozijnen, MV-box, groepenkasten en leidingen in de meterkast, maar ook opmerkelijke vernieuwingen zoals het vervangen van de badkamer, keuken en toilet.

*Tekst gaat verder onder de foto's

De Studio

Gronings erfgoed

Over "De Studio" Groningen

Gelegen op de voormalige locatie van de drukkerij van Wolters-Noordhoff, heeft "De Studio" een rijke geschiedenis. Na het vertrek van de drukkerij in 1980 ontstond het idee om het gebouw te transformeren tot een multifunctionele ruimte met woningen, oefenruimtes, studioruimtes en kantoorruimtes, waarbij het oude skelet nog steeds de basis vormt. Het complex ontving in 1989 de nationale prijs voor kwaliteit in wonen en werken vanwege de kwaliteit en visie van de opdrachtgever, destijds Woningbouwvereniging Volkshuisvesting (nu Lefier).

Met "De Studio" Groningen geven Lefier en Dura Vermeer niet alleen een nieuw leven aan een historisch gebouw, maar tonen ze ook aan hoe duurzaamheid, bewonersprocessen en samenwerking op succesvolle wijze samenkomen in woningverbeteringsprojecten.

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.