Vorige
Nieuws

Multivirtuele beleving van Dura Vermeer is de volgende stap in digitale ontwerpbeoordeling

HENGELO - Met de ambitie om tot de top drie vernieuwers in de bouw te behoren laat Dura Vermeer er geen gras over groeien. Op het gebied van virtuele ontwerpbeoordeling introduceerde het bedrijf afgelopen jaar nog een primeur. Deze keer gaat het echter een flinke stap verder in de vorm van een multivirtuele beleving. “Een absolute no-brainer, dit willen we bij ieder project." reageerde de opdrachtgever waar de innovatie voor het eerst is toegepast.

Bij complexe utiliteitsopgaven is het voor opdrachtgevers een uitdaging om ontwerptekeningen goed te begrijpen. “De klant moet ‘in z’n hoofd’ de tekeningen van het gebouw en de installaties over elkaar leggen. Dit doen we ook in een BIM-model maar het uitlezen daarvan vergt kennis en kunde. Door het BIM-model tot leven te brengen met Virtual Reality hebben we de laatste jaren al een flinke efficiëntieslag te pakken.” aldus René Evers, bedrijfsleider bij Dura Vermeer. “De virtuele beleving gaf betrokkenen veel meer inzicht in het ontwerpproces. Het bleef echter bij een oplossing die je slechts één voor één met de VR-bril kon bekijken.”

Om écht waardevolle interactie te faciliteren tussen de opdrachtgever, bouwer en installateur heeft Dura Vermeer onlangs een nieuwe oplossing aan haar digitale ontwerpbeoordeling toegevoegd: multivirtueel samenwerken. Evers: “We kunnen nu met meerdere personen tegelijk in een virtuele ruimte afspreken om deze vervolgens samen te beoordelen. Op deze manier spreekt iedereen dezelfde taal en kunnen mogelijke verbeteringen gelijk worden geborgd en doorgevoerd.”

Opdrachtgever: “Door met collega's uit diverse vakgebieden af te spreken in het virtuele model konden we gezamenlijk ruimtes beoordelen. Dat bespaart veel overleggen met grote groepen mensen. Naast verbeteringen in het ontwerp constateerden we dat hiermee ook onze uitvraag geoptimaliseerd kon worden.”

De samenwerkingsvorm is uniek in Nederland en kan locatieonafhankelijk worden ingezet. Zo kan iedere deelnemer zelf bepalen vanaf welke plek hij deelneemt aan de virtuele samenkomst. Alle deelnemers zien én horen elkaar, wat een levensechte ervaring biedt. Bij het project is er met zes personen tegelijk afgesproken, maar dit aantal kan naar wens worden verhoogd. Door vroegtijdig optimalisaties toe te passen in het ontwerp kunnen onvoorzien meerwerk en eventuele faalkosten worden beperkt tot een minimum.

Opdrachtgever: “We zijn inmiddels allemaal de gedetailleerde 3D-renders gewend, maar die zijn vaak volledig gestuurd op het eindresultaat. Met deze oplossing kunnen we op verdiepingsniveau ruimtes optimaliseren, installatiewerk beoordelen en dat ook nog eens gezamenlijk. Een echte toevoeging aan het digitale landschap.”

Tjerk Boorsma, BIM manager bij Dura Vermeer Bouw Hengelo vult aan: "De mogelijkheden zijn enorm, het is een uitkomst voor de totale keten. Dit is ruimtelijke beleving op een totaal nieuw niveau. We waren stiekem best trots toen de opdrachtgever ons vroeg of we deze beleving óók konden bieden bij projecten die we niet voor hen realiseren.”

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!