Vorige
Nieuws

Rotterdamse middenhuurwoningen aan de Grote Beer

Zo lang als het stukje grond aan de Grote Beer in Rotterdam braak lag, zo snel wordt er momenteel een complex met 193 woningen ontwikkeld en gerealiseerd. 85 procent van de woningen zit in het middensegment, met een huurprijs tussen ongeveer 750 en 1050 euro per maand. De bouw is het resultaat van een uniek Rotterdams staaltje 'geen woorden, maar daden'.

De gemeente Rotterdam heeft een grote behoefte aan betaalbare huurwoningen voor huishoudens met een middeninkomen. Nadat een eerder bouwplan met een grote winkelcentrumexploitant in 2020 afketste, wisten Dura Vermeer, woonbelegger Vesteda en de gemeente met snel handelen alsnog een levensvatbaar project in de steigers te zetten.

Het appartementencomplex Grote Beer ligt straks naast de ‘winkelbrug’ met de letters Alexandrium. Deze locatie is ideaal om te wonen; naast NS-station Rotterdam-Alexander en met alle voorzieningen in de buurt. In de ontwikkeling komen twee-, drie- en vierkamerappartementen, variërend van 57 tot 83 m2, die bijna energieneutraal zijn en volledig gasloos. Het gebouw telt 21 woonlagen, krijgt verschillende groene daktuinen en wordt 68 meter hoog. Op de begane grond komt ruimte voor winkels en andere commerciële functies en een gezamenlijke huiskamer voor de bewoners. Klunder Architecten tekende voor de architectuur van het gebouw.

Druk op de ketel
Een unsolicited proposal is een vrijblijvend voorstel waarbij het proces van uitvragen en aanbesteden wordt overgeslagen. De gemeente Rotterdam greep deze juridische mogelijkheid aan omdat het voorstel van Dura Vermeer en Vesteda goed aansluit bij haar ambitie om de komende tien jaar minstens 8.000 nieuwe huurwoningen voor middeninkomens te herbergen. Er kwam gelijk druk op de ketel. Dick Boelen, directeur vastgoed bij Dura Vermeer: “Het doel van de gemeente om al in december 2021 de eerste paal in de grond te slaan, gaf een enorme stimulans. Zo kregen we een team dat snel schakelde en met een no-nonsensmentaliteit aan de slag ging.” 

Na goedkeuring van de gemeente bleef de snelheid erin. Dossiers worden maandelijks gemonitord en knelpunten direct opgelost. Dick: “De manier waarop de gemeente Rotterdam sturing heeft gegeven aan het tempo kan de woningbouwproductie enorm versnellen. Harde deadlines zijn de beste drijfveer voor wethouders en raadsleden om elkaar bij de les te houden. Meet op de start bouw en focus op het praktische. Onze Rotterdamse mentaliteit is echt één van de succesfactoren van dit project.”

 

Bekijk hier onze middenhuurprojecten

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.