Vorige
Blog

Rowina Harnam: 'Een groene baan in een mensenbedrijf'

Duurzaamheid is ‘hot and happening’. Rowina Harnam zit er als adviseur duurzaamheid en energie bij Dura Vermeer Techniek middenin. “Een inhoudelijk interessante functie in een bedrijf met een echte mensencultuur.”

Na haar studie Werktuigbouwkunde ging Rowina aan de slag in de installatietechniek. Het duurzaamheidsaspect wekte meteen haar interesse. “Ik vind dat de installatiebranche nog een stuk innovatiever kan zijn. Er wordt nog maar een beperkt aantal duurzame oplossingen toegepast, terwijl het aanbod veel groter is. Ik zie bijvoorbeeld dat bij woningen vaak standaard een luchtwarmtepomp wordt neergezet. Zo’n pomp maakt redelijk veel geluid, wat voor overlast kan zorgen. Daar zijn oplossingen voor te bedenken.”

Duurzaam advies
Als adviseur duurzaamheid en energie is Rowina onder meer betrokken bij tenders rond de renovatie van gebouwen. Hiervoor bedenkt zij duurzame plannen. Zo kunnen woningcorporaties hun panden verduurzamen door isolatie aan te brengen of deze aan te sluiten op stadsverwarming. “Er is momenteel veel vraag naar advies rond verduurzaming. Klanten willen weten hoe ze hun energielabel kunnen verbeteren en de energiekosten kunnen verlagen. Moet je eerst isoleren en pas daarna je installatie aanpakken of doe je het beter andersom? Wat is het beste moment om in bepaalde oplossingen te investeren? Wij weten hoe je dit aanpakt! Zo waren wij betrokken bij de renovatie van een groot kantoorpand. Op het gelijkvloers is een nieuw paviljoen aangebouwd. Het pand heeft nu energielabel A++ en we gaan de klant adviseren over mogelijkheden om nóg verder te verduurzamen.”

Nieuwsgierigheid
Binnen Dura Vermeer Techniek houden meerdere personen zich met duurzaamheid bezig.Er is niet een specifieke studie die bij deze baan past. Als je belangstelling hebt voor techniek en wil leren is alles mogelijk. Je zult net als ik in korte tijd veel ervaring opdoen. Vanuit onze afdeling hebben we contact met andere werkmaatschappijen van Dura Vermeer en bezoeken we externe klanten om te informeren wat ze wensen of wat de tussentijdse status van hun project is. Op kantoor krijgen we regelmatig leveranciers over de vloer. Verder nemen we deel aan bijeenkomsten van werkgroepen rond de energietransitie. Om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologische ontwikkelingen, volgen we elk jaar een cursus. Dura Vermeer Techniek stimuleert dit.”

Mensencultuur
Rowina werkt afwisselend thuis en op kantoor, waar het volgens haar altijd leuk en gezellig is. “Maar soms ook heel stil hoor, als de jongens druk zijn met tekenen. Het fijne van Dura Vermeer Techniek is de mensencultuur. Iedereen is goed aanspreekbaar. Interactie en samenwerking met anderen vind ik plezierig. Je voelt je echt verbonden. Mijn werk is heel divers, geen dag is hetzelfde. De ene dag heb je cursus, de andere dag zit je bij een klant. De ene keer in Rotterdam en de andere keer in Hengelo.”

Ook persoonlijk duurzaam
Ook op persoonlijk vlak houdt ze het graag duurzaam. “Een klein jaar geleden ben ik gaan samenwonen met mijn vriend. We hebben even moeten zoeken om een passende woning te vinden. Ik wilde dat die gerenoveerd en geïsoleerd was en dat er plannen waren om van het gas af te komen. We hebben nu een fantastische label A woning in Den Haag!”

Rowina Harnam

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!