Steyl viert feestelijke oplevering van grootste zelfsluitende waterkering van Nederland

22 mei 2025

Op dinsdag 20 mei heeft de Dijkzone Alliantie, bestaande uit Dura Vermeer, Ploegam en Hollandia Infra, de grootste zelfsluitende waterkering van Nederland feestelijk opgeleverd. Deze mijlpaal vond plaats in het kloosterdorp Steyl. Deze innovatieve kering beschermt het dorp en het achterliggende gebied voortaan automatisch tegen hoogwater van de Maas. De opening markeert de afronding van een bijzonder project dat techniek, landschap en leefomgeving op unieke wijze samenbrengt.

De kering in Steyl is een Vlotterkering® en bestaat uit veertien stalen kleppen die bij stijgend water gezamenlijk vanzelf omhoogkomen. In ruststand liggen ze plat en is het een extra ruimte om op te zitten of te wandelen. Het project is gerealiseerd door Dijkzone Alliantie – bestaande uit Ploegam, Hollandia Infra en Dura Vermeer – in opdracht van Waterschap Limburg.

“Steyl en omgeving 100 jaar hoogwaterveilig”

Volgens Jeroen Achten, dagelijks bestuurder van Waterschap Limburg, is dit een belangrijke stap in de bescherming van de regio: “Hoogwaterbescherming is zo sterk als de zwakste schakel. De oude kering in Steyl voldeed niet meer aan de norm. Dankzij deze innovatieve oplossing zijn Steyl en de omgeving voor de komende 100 jaar beschermd tegen hoogwater.” Hij vervolgt: “We hebben geïnvesteerd in iets wat nog niet eerder op deze schaal is toegepast. Dit project is niet alleen belangrijk voor Limburg, maar dient als voorbeeld voor vergelijkbare uitdagingen in binnen- en buitenland.”

Innovatie met respect voor het landschap

Wethouder Marij Pollux noemt de nieuwe kering een ‘schoolvoorbeeld’ van technische innovatie en landschappelijke inpassing: “Het dorp Steyl verdient het om beschermd te worden tegen hoogwater. Tegelijkertijd wilden we het beschermde dorpsgezicht zoveel mogelijk behouden. Deze kering doet beide: vergroten van waterveiligheid én het toevoegen van waarde aan het landschap gaan hier hand in hand. Ik hoop dat bewoners trots zijn op wat hier tot stand is gebracht.”

De inpassing is zodanig dat het zicht op het dorp grotendeels behouden bleef. De openbare ruimte rond de kering is vernieuwd met duurzame materialen en ecologische elementen, passend bij het karakter van het kloosterdorp.

Samenwerking als sleutel tot succes

Ook Gijs Ploegmakers, algemeen directeur van aannemersbedrijf Ploegam, kijkt met trots terug: “De kracht van dit project zit in de combinatie van slimme techniek, nauwe samenwerking en oog voor de omgeving. De Vlotterkering® is een robuuste oplossing die wereldwijd toepasbaar is. Dat we samen zo’n technisch en esthetisch hoogstaand resultaat hebben bereikt, maakt dit project uniek.”

Eric Withaar, programmadirecteur bij het HWBP: ‘Dit is een prachtig werk. Deze zelfsluitende kering drijft op innovatie. Een prachtig staaltje waterbouw waar we trots op zijn.’

Feestelijke opening op 20 mei

Tijdens de opening op 20 mei werden omwonenden en projectpartners welkom geheten in Steyl. Dagelijks bestuurder Jeroen Achten en directeur van Ploegam Gijs Ploegmakers openden de kering door te draaien aan een grote kraan, waarna het woord ‘veilig’ tevoorschijn kwam. Het mannenkoor van Zangvereniging Vriendenkring uit Steyl bracht een aantal liederen ten gehore. Ook ontvingen alle aanwezigen een fotoboek met daarin foto’s van de aanleg van de zelfsluitende kering.

Hoogwaterbeschermingsprogramma

Onze Maas. Onze veiligheid. Om de bewoners en bedrijven in het Maasdal te blijven beschermen tegen het toekomstige hoogwater, werken we iedere dag aan sterke dijken. Dat vraagt om slim samenspel met de partners en betrokkenen van Waterschap Limburg. Samen bepalen we wat belangrijk is voor het gebied. Zo bouwen we met het oog op de toekomst aan een hoogwaterveilig én aantrekkelijk Limburgs Maaslandschap. Dijkversterking Steyl-Maashoek is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). De grootste dijkversterkingsoperatie sinds de Deltawerken. In dit programma verbeteren waterschappen en Rijkswaterstaat de komende dertig jaar ruim 1.400 kilometer aan dijken en 400 sluizen en gemalen in heel Nederland.

Infra
Somia MarchouchVakgroepmanager Omgevingsmanagement Regio Heel Nederland
De Circulaire Weg: leren van een ambitieuze belofte
21 mei 2025
Een ‘groene’ bouwkeet bij de Oranje Loper
15 mei 2025
Oorlogsresten in Arcen onschadelijk gemaakt
24 april 2025
Werk aan monumentale brug tussen verkeer en geschiedenis
24 april 2025
'Brug 5' in gebruik: belangrijke stap in project Oostertoegang
9 april 2025
Dijkversterking Tiel-Waardenburg: grootschalig duurzaam bouwen is haalbaar
28 maart 2025

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.