Vorige
Nieuws

Terugblik Hemelvaartweekend A16 Rotterdam: vervanging viaduct Hoofdweg Rotterdam

Hemelvaartweekend A16 Rotterdam 2024 | Dura Vermeer (5)

Het Hemelvaartweekend stond in het teken van de vervanging van het viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Er is veel werk verricht: een wegverlegging is aangelegd, een bestaand viaduct is gesloopt en een tijdelijke hulpbrug is ingereden. Dit ten behoeve van een nieuw viaduct in de A16 over de Hoofdweg. 

Het huidige viaduct A16/Hoofdweg is een belangrijke schakel tussen de knooppunten Ridderkerk en Terbregseplein. Door de sterke toename van het (vracht)verkeer moest dit viaduct worden gerenoveerd. De constructie bleek tijdens de voorbereidingen slechter dan verwacht. Daarom is er gekozen om het viaduct in z'n geheel te vervangen.

wat is er precies gedaan?

Tijdens het lange Hemelvaartweekend van woensdagavond 8 mei tot maandagochtend 13 mei was de A16 in de rijrichting tussen de knooppunten Ridderkerk en Terbregseplein afgesloten voor deze werkzaamheden. Tussen woensdag 8 mei en zondag 12 mei is het viaduct in noordelijke richting gesloopt en een tijdelijke hulpbrug met behulp van SPMT's ingereden. Vier brugdekdelen - variërend in gewicht van 200-300 ton - zijn zo een voor een op de juiste plek gemanoeuvreerd. 

Tegelijkertijd hebben we op donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei een nieuwe oprit (van de Hoofdweg) naar de A16 Rotterdam geplaatst. Het viaduct is verreden op SPMT's. Op vrijdag 10 mei is het viaduct over de A16 gerold en op z'n definitieve plek gezet. Daarmee is de oprit richting Rotterdam The Hague Airport ter hoogte van de afrit Rotterdam Prins-Alexander (27) gerealiseerd. 

Dit alles was te volgen via livestreams. Die livestreams kun je nu terugkijken of kijk het terug in de timelapse. 

Of kijk het weekend terug in een timelapse

1
14

Over de A16 Rotterdam

In opdracht van Rijkswaterstaat zijn Dura Vermeer, Mobilis, Croonwolter&dros, Besix, Van Oord, Rebel en John Laing samen verwantwoordelijk voor ontwerp, bouw, financiering en 20-jarig onderhoud van de A16 Rotterdam. 

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!