Vorige
Nieuws

Toekomstbestendige industrialisatie met Virtual Factory

Met de recente introductie van het conceptuele en biobased woningconcept Aer heeft Dura Vermeer een flinke stap gezet richting betaalbare duurzaamheid. Om daarbij zoveel mogelijk impact te maken op de thema’s duurzaamheid, betaalbaarheid, flexibiliteit en kwaliteit is het volledige proces, inclusief productie, onder de loep genomen. Hieruit voortkomend introduceert Dura Vermeer, naast het woningconcept Aer, ook haar antwoord op toekomstbestendige industrialisatie: Virtual Factory.

Koert Terhürne, voorzitter divisie Bouw & Vastgoed bij Dura Vermeer: “Als je aan de slag gaat met een nieuw woningconcept dan zijn de meeste basisthema’s gelijk gebleven ten aanzien van tientallen jaren terug. We willen betaalbare en kwalitatieve woningen bouwen die flexibel ontwikkeld en snel gebouwd kunnen worden. De grote verandering die ons uitdaagt om het écht anders te doen is duurzaamheid. Tijdens de validatie van de bovenstaande thema’s kwamen we er al snel achter dat we niet voldoen met ‘alleen’ een nieuwe conceptwoning voor woningbouw. Het vraagt ook om een hernieuwde blik op productie.”

Virtual Factory is gebaseerd op de pijlers ketensamenwerking, digitalisering en innovatie. Met de keuze voor ketensamenwerking wordt er gebruik gemaakt van bestaande expertise in de markt. Dit is voor Dura Vermeer niet nieuw, er wordt al jaren samengewerkt met productiepartners. De manier waarop verschilt wel. Digitalisering speelt hierbij een grote rol.

Enen en nullen

In universele taal verbonden met bestaande fabrieken en machines.

Impact maken

Op het gebied van betaalbaarheid, kwaliteit, duurzaamheid en flexibiliteit.

Door haar woningconcepten te vertalen naar enen en nullen kan Dura Vermeer in een universele taal de verbinding leggen met bestaande fabrieken en machines. ”Zo elimineren we manuren en voorkomen we eventuele productiefouten. Op basis van data worden we extreem voorspelbaar en kunnen we nauwkeurig sturen op onder andere materiaalgebruik, transport en onze voetafdruk. Daarnaast stelt het ons in staat om balans aan te brengen tussen vraag en aanbod.” weet Tjerk Boorsma, Manager digitaal bouwen bij Dura Vermeer.

Samenwerking en digitalisering zetten daarnaast ook de deur open voor innovatie. Dura Vermeer wil wendbaar zijn in een periode waarin de bouwsector een transitie ondergaat. Het bedrijf wil daarom snel nieuwe bouwmethoden en materialen kunnen omarmen. “Met Virtual Factory kan dat.” zegt Boorsma, “Onze visie op Virtual Factory gaat vooral om toekomstgerichte industrialisatie. Een integraal ontwerp- en productieproces dat eigenlijk ‘nooit af’ is. We zijn inmiddels een goed jaar onderweg en de eerste resultaten zijn geboekt.”

Terhürne vult aan: “Het is goed om te zien hoe alles samenkomt. Integraal kunnen én willen we het goede doen met onze gebiedsgerichte aanpak voor ontwikkelopgaven, duurzame woningbouwconcepten en een sterke visie op toekomstgerichte industrialisatie. Alleen zo kunnen we antwoord (blijven) geven op de thema’s die al jaren spelen - aangevuld met een sterke, urgente focus op een groene en gezonde toekomst.”

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!