Vorige
Nieuws

Van kale vlakte tot nieuw ziekenhuis

Van kale vlakte tot zorgcomplex van 35.000 m2 in iets meer dan twee jaar. Dura Vermeer Bouw Hengelo en installateur Kropman hebben maandag 26 maart de nieuwbouw van het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda opgeleverd.

Het nieuwe ziekenhuis vervangt de ziekenhuislocaties in Delfzijl en Winschoten en krijgt de naam ‘Ommelander Ziekenhuis Groningen’. Met de bouw van het ziekenhuis is de ziekenhuiszorg voor inwoners van Noord- en Oost-Groningen gewaarborgd. De bebouwing is vierlaags met een vloeroppervlak van circa 35.000 m2, telt 200 bedden en zes operatiekamers. Daarnaast zijn circa 700 parkeerplaatsen, een fietsenstalling en groenzones gerealiseerd. Het gebouw is gedeeltelijk onderkelderd.

DUURZAAM EN AARDBEVINGSBESTENDIG

Het nieuwe ziekenhuis van het Ommelander Ziekenhuis Groningen in Scheemda is een modern duurzaam ziekenhuis met veel daglicht, gebouwd volgens de nieuwste inzichten en voorschriften voor ziekenhuizen en zorginstellingen. De een- en tweepersoonskamers bieden veel privacy en de indeling van de polikliniek is zo gemaakt dat dokters naar patiënten lopen in plaats van andersom. Dankzij de vele ramen hebben de patiënten een mooi uitzicht op het omliggende landschap. In de ramen van het gebouw zitten zonnecollectoren om in een deel van de energiebehoefte te voorzien. Het ziekenhuis is aardbevingsbestendig gebouwd.

EEN COMPLEXE LOGISTIEKE OPERATIE
Het traject van twee jaar was een complexe en logistieke operatie met de nodige bouwkundige uitdagingen. Bedrijfsleider Adri van Veggel van Dura Vermeer Bouw Hengelo: “Een project als dit goed organiseren is één van de ingewikkeldste en tegelijk belangrijkste zaken. Op topdagen liepen er 350 man rond van alle disciplines.”

Architect Leeuwenkamp koos voor een complex met vijf heel verschillende bouwdelen (een hoofdentree, een polikliniek, een beddenhuis, een energiegebouw en een ‘hotfloor’ met de operatiekamers en de intensive care) in een veelheid aan materialen, deels niet alledaags. Daarnaast moest een groot deel van de ruimtes voldoen aan strenge medische specificaties ten aanzien van hygiëne, luchtdruk, voeding en koeling voor apparatuur.

HET OMMELANDER ZIEKENHUIS GRONINGEN

In juni wordt het ziekenhuis klaar gemaakt om de eerste patiënten te kunnen ontvangen. Algemeen directeur van Dura Vermeer Bouw Hengelo, Henk Pluimers: “In twee jaar een ziekenhuis bouwen, dat is een hele prestatie. Het team heeft enorm hard gewerkt om deze datum te behalen. Daar kan ik alleen maar trots op zijn. Vooral met zo’n eindresultaat.”

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.