Vorige
Nieuws

Van werken naar wonen in hartje Rotterdam

Eerder vandaag gaven wethouder Chantal Zeegers van de gemeente Rotterdam (Klimaat, Bouwen en Wonen), Alexander Tiel (Director Transactions Residential bij CBRE Investment Management), Roderik Mackay (Partner bij Egeria Real Estate Development), Dirk Jan Postel (Kraaijvanger Architects) en David Snelleman (Directievoorzitter bij Dura Vermeer Bouw Zuid West) het startsein voor de bouw van een nieuwe woontoren aan de Blaak in Rotterdam.

Dura Vermeer realiseert dit hoogwaardige woongebouw aan de Blaak 333 - op de hoek van de Blaak en de Coolsingel - in het centrum van Rotterdam. De 75-meter hoge toren omvat 319 appartementen, waarvan 30% middenhuurwoningen. In het wooncomplex komt een gemeenschappelijke daktuin met op de begane grond - aan de kant van de Blaak, Hang en Leuvekolk - een stadslobby met horeca en gevarieerde collectieve voorzieningen. De focus ligt nadrukkelijk op een duurzame transformatie: energiezuinig met goede voorzieningen voor deelmobiliteit en een woonconcept gericht op ontmoeten.

Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen): “Op deze oude Rabobank locatie herrijst het komende jaar een prachtig gebouw met volledig duurzame en energiezuinige woningen. De nieuwe woonlocatie biedt straks ruimte voor young professionals, alleenstaanden of stellen die graag in de binnenstad van Rotterdam willen wonen met alle voorzieningen direct om de hoek.”

Duurzame transformatie

De nieuwe woontoren wordt gerealiseerd op de plek van het voormalige Rabobank-kantoor en de voormalige locatie van Dura Vermeer Bouw Rotterdam. Omdat het skelet van het voormalige kantoorgebouw niet geschikt was voor woningbouw, heeft Dura Vermeer het kantoorgebouw op duurzame wijze gesloopt tot aan de begane grond. De bestaande kelder wordt getransformeerd naar een massieve funderingsconstructie, waarop de hoogbouw zal worden gerealiseerd.

Bij Blaak 333 staat duurzaamheid centraal. Het is de ambitie om de woningen op te leveren met energielabel A++, aangesloten op stadsverwarming, met zonnepanelen op het dak en extra goed geïsoleerde wanden. Hierdoor zal het primair fossiel energieverbruik met meer dan 10% worden teruggedrongen ten opzichte van het bouwbesluit (BENG 2 -10%) en worden de prestaties in lijn gebracht met de EU taxonomie*.

Belangrijke uitgangspunten in de realisatie van dit project zijn de toepassing van herbruikbare componenten met een hoog losmaakbaarheidsgehalte, rekening houden met flexibiliteit voor de toekomst in het skelet van het complex, plaatsing van bijvoorbeeld nestkasten en veel groen ten behoeve van biodiversiteit. Ook komt er een collectieve daktuin waar bewoners kunnen ontmoeten en ontspannen. Daarnaast biedt de nieuwe parkeerkelder ruimte voor 18 deelauto’s en een immense fietsenstalling om deelmobiliteit te stimuleren.

“Ook in Rotterdam hebben we meer ruimte nodig dan we feitelijk hebben. Daarom moeten we steeds meer mogelijk maken op minder vierkante meters om onze footprint te beperken. Bij Blaak 333 hebben we behouden wat waarde heeft en zijn we op zoek gegaan naar nieuwe woonvormen en plattegronden. We hebben rekening gehouden met natuur en mens door onder andere het voormalige gebouw volgens de Japanse methode, met kleine elektrische robots binnen de contouren van het gebouw, duurzaam te slopen ”, vertelt David Snelleman, directievoorzitter bij Dura Vermeer. 

Artist Impressie herontwikkeling Blaak 333, Rotterdam

Rotterdamse ontmoetingsplek

Kraaijvanger Architects tekent voor het ontwerp van de woontoren. Het oorspronkelijke kantoorgebouw uit de jaren ‘60 was eveneens een ontwerp van Kraaijvanger Architects net zoals de renovatie en uitbreiding van begin jaren ‘90. Het pand is destijds opgetopt door Dura Vermeer Bouw Rotterdam. Hiermee leverden zij gezamenlijk een grote bijdrage aan de leefbaarheid van de binnenstad van Rotterdam. Voor het nieuwe woongebouw heeft Kraaijvanger Architects de ambitie om een totaalconcept te maken van de appartementen en de stadslounge. Hierbij worden de verschillende functies zoals informele ontmoetingen, co-working en horeca samen met woningbouw opgenomen in de zogeheten commerciële plint van vier bouwlagen. 

Samenwerking

Dit project wordt gerealiseerd mede in samenwerking met adviesbureaus Van Rossum (constructies) en Wolf Dikken Adviseurs (Bouwfysica en installaties). Het ontwerp is van Kraaijvanger Architects in samenwerking met Van Wilsum Van Loon. Naar verwachting wordt het nieuwe woongebouw in de zomer van 2026 opgeleverd. Blaak 333 in Rotterdam is een investering van CBRE Investment Management ten behoeve van een van de mandaten die in Nederland door de investeerder worden gemanaged.

*EU Taxonomie maakt duidelijk welke activiteiten wel of niet duurzaam mogen worden genoemd op grond van hun wetenschappelijk getoetste bijdrage aan het voorkomen van klimaatverandering of aan het beperken van de gevolgen ervan (adaptatie).

Deel deze pagina

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.