Vorige
Nieuws

Wijk Waterzeil vormt laatste puzzelstukje gebiedsontwikkeling havengebied Spijkenisse

‘Een stoere wijk met allure’, zo omschrijft projectontwikkelaar Joost van der Heiden van Dura Vermeer Bouw Zuid West de nieuwbouwwijk “de Haven” in Spijkenisse, gelegen aan de oevers van de Oude Maas. Het nieuwbouwproject Waterzeil vormt het sluitstuk van de jarenlange herontwikkeling van het oude havengebied. “Dit is de laatste kans om in dit unieke gebied te komen wonen.”

Als Joost van der Heiden in Spijkenisse had gewoond, had hij het wel geweten: “Ik was zeker weten in Waterzeil gaan wonen”, vertelt hij vol overtuiging. “De locatie aan de Oude Maas in combinatie met de architectuur die doet denken aan monumentale grachtenpanden, maakt Waterzeil tot een wijk met een unieke sfeer.” Volgens de ontwikkelaar vormt de nieuwbouwwijk een waardige afsluiting van de totale gebiedsontwikkeling van het oude havengebied. “We zijn als Dura Vermeer in samenwerking met Ballast Nedam Development, VORM en gemeente Nissewaard al in 2007 begonnen met de gebiedsontwikkeling onder de naam De Elementen. De stadswijk die we samen hebben gecreëerd, is in mijn beleving inmiddels de hipste wijk van Spijkenisse.” Waterzeil vormt dus het allerlaatste puzzelstukje van dat inmiddels populaire gebied. “Dit wordt het sluitstuk dat de haven verdient.”

Thuis

“In Waterzeil kan je binnenkort heerlijk thuiskomen”, vertelt de projectontwikkelaar. “Deze wijk voorziet in een grote behoefte op de woningmarkt in Spijkenisse en omgeving waar een tekort is aan moderne energiezuinige eengezinswoningen. Wij willen met een wijk als Waterzeil de kans vergroten op een comfortabel, betaalbaar en modern thuis voor starters en gezinnen uit Spijkenisse en omgeving.” Ook moet de nieuwbouwwijk ervoor zorgen dat mensen kunnen doorstromen naar een meer geschikte woning die past bij hun levensfase. Het woningaanbod in Waterzeil bestaat daarom niet alleen uit eengezinswoningen, maar ook uit luxe appartementen voor mensen die gelijkvloers willen wonen zonder in te leveren op comfort”, legt van der Heiden uit. “Mensen die behoefte hebben aan een mooi ruim balkon met uitzicht op groen in plaats van zelf een grote tuin te hebben en zich geen zorgen willen maken over onderhoud. Ook aan die behoefte kunnen wij voldoen in Waterzeil.”

Uniek?

Maar wat maakt de nieuwbouwwijk zo luxe en bijzonder? “De architectuur geeft de wijk echt een unieke sfeer”, vertelt de projectontwikkelaar enthousiast. “De combinatie van een oude jachthaven met de gevels van oude pakhuizen geeft de wijk karakter. De natuurstenen plint die alle woningen met elkaar verbindt, heeft een luxe uiterlijk. En het oog voor detail in de gevels en het feit dat alle woningen verschillend zijn, geeft de wijk algeheel een chique uitstraling.” Het stereotype beeld van een nieuwbouwwijk gaat dus volgens de projectontwikkelaar niet op voor dit gebied: “Als je de wijk straks binnenloopt, weet je direct welke woning van jou is. Elk huis is uniek. Alle woningen zijn ruim opgezet, zijn qua plattegrond nog helemaal naar eigen smaak in te delen.” Daarnaast heeft iedereen toegang tot zijn eigen fijne buitenruimte en parkeerplaats.

Best of both worlds

Ook de locatie maakt Waterzeil tot een unicum in Spijkenisse. “Je woont hier echt aan het water. De appartementen hebben een prachtig wijds uitzicht over de Oude Maas, maar ook vanaf de eengezinswoningen ben je maar een steenworp afstand verwijderd van de groene oevers.” Bewoners van de wijk kunnen zelfs hun eigen aanlegplek aanschaffen bij hun woning. “Ontspanning is altijd dichtbij.” Net als recreatie overigens, want het centrum van Spijkenisse ligt aan de andere kant van de straat. “Waterzeil is een perfecte uitvalsbasis richting de binnenstad met al haar voorzieningen, maar ook richting Rotterdam”, voegt Joost toe. “De halte van de watertaxi ligt op een paar voetstappen afstand van je voordeur. Je leeft dus in een groene waterrijke omgeving waar je lekker kunt wandelen of met je bootje op pad kunt, maar reuring is ook altijd dichtbij.” De projectontwikkelaar noemt het ‘best of both worlds’: “Het is een wijk die je nergens anders vindt in Spijkenisse.”

Betaalbaar wonen

Om wonen in Waterzeil haalbaar te maken voor zoveel mogelijk mensen, valt de verkoopprijs van een groot deel van de eengezinswoningen onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kostengrens. “Het is tegenwoordig, met name voor starters, enorm lastig om een mooie woning te vinden. We hebben er daarom bewust op ingezet om een groot deel van de woningen betaalbaar te maken. We zijn er super trots op dat dat is gelukt.” Bovendien kunnen starters aanspraak maken op een starterslening van €30.000,- van gemeente Nissewaard, wat een hoop scheelt in maandlasten. Het feit dat alle eengezinswoningen energieneutraal zijn draagt nog eens extra bij aan die betaalbaarheid. Zo hebben alle woningen een Warmte Koude Opslag (WKO), een installatie die gebouwen verwarmt en koelt door middel van bodemenergie, en zonnepanelen die de WKO van alle benodigde elektriciteit voorziet. “Je hebt dus nul kosten aan het verwarmen en koelen van je woning”, benadrukt Joost.

Groen

Het stukje duurzaamheid in Waterzeil gaat overigens verder dan de energierekening. “Het is een van onze doelstellingen als Dura Vermeer om een omgeving groener achter te laten dan we hem aantroffen”, legt de projectontwikkelaar uit. Om de biodiversiteit in de omgeving te vergroten, zijn alle erfafscheidingen daarom groen. Ook worden bewoners actief geïnspireerd om hun tuinen zo groen mogelijk in te richten. “Kopers beslissen uiteraard zelf hoe ze invulling willen geven aan hun tuin, maar we vinden het belangrijk kennis te verspreiden over het belang van groene tuinen. Niet alleen vanwege de uitdagingen op het gebied van klimaatverandering, maar ook op het gebied van het comfort van de bewoners zelf.”

Over comfort van de kopers gesproken: Dura Vermeer ontzorgt kopers door de woningen inclusief sanitair en keukens op te leveren. “Kopers kunnen de keuken en badkamer in onze showroom naar eigen smaak ontwerpen. Van indeling en grootte tot tegelwerk en apparatuur, je kunt het helemaal eigen maken. We doen ons best om de overgang naar een nieuw thuis zo soepel mogelijk te laten verlopen, zodat kopers zich vanaf dag één comfortabel en welkom voelen.”

Deel deze pagina

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!