Vorige
Bibliotheekgebouw Campus Woudestein

De vernieuwde bibliotheek vormt het hart van de campus.

Rotterdam
10-2015 - 01-2017
Bouw & Vastgoed

Zeven strekkende kilometer boeken is verhuisd, een monumentaal pand verduurzaamd. In opdracht van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) heeft Dura Vermeer het bibliotheekgebouw van Campus Woudestein gerenoveerd en toekomstbestendig gemaakt.

Een ontmoetingsplek

De bibliotheek, het campushart, moest een plek worden om digitaal te studeren, maar ook dé plaats worden waar studenten, medewerkers en gasten elkaar ontmoeten.

Duurzame ambities

Zo wordt er warmte uit koelinstallaties terug gewonnen, wind gebruikt bij de koeling van serverruimtes en energiezuinige verlichting aangesloten op daglichtschakelaars en aanwezigheidsdetectie.

Zeven kilometer boeken verhuisd naar nieuwe campusbibliotheek

De wens van de EUR was ambitieus. De campus moest weer bruisen. De bibliotheek, het campushart, moest een plek worden om digitaal te studeren, maar ook dé plaats worden waar studenten, medewerkers en gasten elkaar ontmoeten. Wat ooit een gebouw met boeken was, is nu een ontmoetingsplek.

Die missie is geslaagd. De 900 nieuwe, moderne studieplekken vormen een stimulerende omgeving om alleen of samen te studeren of werken. Nieuw aangebrachte vides en een groot daklicht zorgen voor vrij uitzicht en een ruimtelijk effect. De entree is verplaatst en sluit nu aan op de centrale as van de Campus: de Institutenlaan. Het entreegebied is zo ingericht dat bezoekers van het naastgelegen gebouw en die van de bibliotheek hier samenkomen.

De vergaande duurzame ambities van de universiteit zijn behaald door warmte uit koelinstallaties terug te winnen, wind te gebruiken bij de koeling van serverruimtes en energiezuinige verlichting aan te sluiten op daglichtschakelaars en aanwezigheidsdetectie. Het energieverbruik is hierdoor tot een minimum gereduceerd.

Ook het gebruik van veel isolerend glas maakt de bieb duurzamer. Net als een beter geïsoleerd dak met zonnepanelen en mos sedum. Speciale klimaatplafonds zorgen voor de juiste temperatuur. Dankzij de renovatie sluit het gemeentelijk monument weer helemaal aan bij de huidige en toekomstige manier van studeren en werken. Kortom: de campus bruist weer.

 

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.