Vorige
Datacenter AM3

In de regio Amsterdam leverden we de nieuwe ‘digital gateway to Europe’ op

Een datacenter met innovatieve energiebesparing

19.450 m2
Amsterdam
07-2011 - 06-2012
Bedrijfsleven
Bedrijfsleven
Bouw & Vastgoed

Dura Vermeer en technisch dienstverlener Unica hebben samen op het Science Park in Amsterdam datacenter AM3 gebouwd. Dit datacenter is 19.450 vierkante meter groot en eigendom van beursgenoteerde leverancier van datadiensten, Equinix. Naast het datacenter is tevens een kantoor gebouwd met een oppervlak van ongeveer 4.000 vierkante meter.

AM3 huisvest internet exchanges als AMS-IX en NL-IX en is in staat om 80 procent van Europa te bereiken binnen 50 milliseconden. In het datacenter kunnen klanten zich bovendien direct verbinden met bedrijven die samen de Europese digitale economie vormen: Netwerken, internet exchanges, content- en cloud aanbieders. Dit maakt AM3 Science Park Amsterdam ‘the digital gateway to Europe’.

NAAST ELKAAR SAMENWERKEN

Dura Vermeer was verantwoordelijk voor het bouwkundige deel en Unica voor het installatietechnische deel. Het project betrof in verhouding ongeveer 40 procent bouw en 60 procent installaties. Door naast elkaar en samen te werken kon dit gebouw in een tijdsbestek van slechts 12 maanden worden opgeleverd. De opdrachtgever was ongerust over het feit dat Nederland geografisch onder zeeniveau ligt. Dura Vermeer is hierop ingesprongen en heeft het datacenter op poten gezet. Door het pand aan te leggen op 4.200 +NAP is de zorg weggenomen.

Het datacenter is ontworpen door Benthem Crouwel Architecten. Het gebouw was ten tijde van oplevering het meest duurzame datacenter van Equinix wereldwijd en heeft een primeur op het gebied van warmte- en koudeopslag. De overtollige warmte van AM3 wordt gebruikt om naburige gebouwen te verwarmen. Deze duurzame technologie draagt bij aan significante energiebesparingen, waardoor Equinix klanten hun CO2-footprint in belangrijke mate reduceren. Het was de eerste keer dat een dergelijk warmte-uitwisselingsproject via de bodem is toegepast in Nederland.

MEEST DUURZAME DATACENTER VAN DE HALVE WERELD

Nu, ruim vier jaar na dato en na een uitgebreid onderzoek, is het gebouw beloond vanwege haar duurzame karakter: de United States Green Building Council (USGBC) lauwerde het gebouw met een LEED Gold certificaat (Amerikaanse tegenhanger van BREEAM). AM3 is hiermee het meest duurzame Equinix datacenter van Nederland en de eerste in Europa, Midden Oosten en Azië met een LEED Gold certificering.

Maak meer carrièrestappen

Bekijk onze openstaande vacatures of lees meer over onze projecten.